Rôzne

Čokoláda na koláč

marula - bez fotkymarula, 22. marca 2011

Zaujímalo by ma, ako pripravujete čokoládu na koláč. Ja sa snažím dať na zriedenie málo tuku a vždy ju mám hustú a zle sa rozotiera. Už som niekde čítala, že sa pridáva voda, mlieko, smotana.

@zareaguj


Diskusia k téme

michsamant
Cokoladova poleva:
50g praveho masla
2 lyzice vody
3 zarovnane lyzice krystaloveho cukru
1 lyzica kakaa
Do mensieho hrnca dame asi 5cm vody a postavime nan vacsi hrniec, do ktoreho vlozime maslo a pomaly rozpustame. Voda v dolnom hrnci nesmie vriet. Ked sa maslo rozpusti pridame vodu, cukor a kakao a vymiesame do hladka, kym trosicku nezhustne, asi 2 minutky.
dorisa
Ja robím polevu na koláčiky v hrnci, na preváranie mlieka, takom s dvojitym dnom, kde sa dáva aj voda(pískacom) a takto: 250g čokolády na varenie(alebo poleva) a 90g stuženého pokrmového tuku(Cera)
siskam
Môžeš skúsiť aj túto: 2,5 dl šľahačkovej smotany, 200 g čokolády. Čokoládu polámeme na kúsky, na slabom ohni uvaríme v smotane, kým sa neroztopí. Natrieme na koláč.
hurriccanne
u nas sa cokolada na kolac roztapa v mikrovlnke na najnizsom stupni.150g varovej cokolady,asi 50g cery a 1 PL oleja aby sa poleva krasne leskla.
enge149
ja používam 52%čokoládu a stužený tuk alebo olej inak,podľa cukrárov je najlepšia poleva s maslom,dávku mám od oka,.nesmie byť ani veľmi hustá ani tekutá a musí byť lesklá,roztápa sa pomaly vo vodnom kúpeli na 2x a je dobrá..
pietroo
Moja manželka dá malého hrnca variť vodu, na hrniec položí malú misku z jenského skla. Tá miska akurát sadne na hrniec, takže vodné pary z hrnca pekne a neagresívne ohrievajú dno misky. Do misky dá horkú čokoládu a tuk (ideálne maslo), stojí pri tom, mieša to malou vareškou, kým dočista nerozpustí. Potom to naleje na koláč, ale musí pracovať rýchlo, lebo čokoláda dosť rýchlo tuhne a potom je samozrejme neroztierateľná. Robí to po častiach. Naleje kúsok, rozotrie, potom ďalej.
dana2
Roky robievam túto polevu:
10 dkg várovej čokolády, 10 dkg masla a 2 PL oleja rozpustím v mikrovlnke ,vymiešam do hladka, vylejem na koláč a rozotriem.Vždy sa dobre krája a je pekne lesklá.
sracz
... nuz a ja robim podobne ako @dana - Danka! Prave vcera - coskoro sa pochvalim aj na Varecha.sk - 150 g masla, 150 g horka cokolada = v nerezovej rajnicke som "rozpustil" na slabom zdroji tepla, pocas staleho miesania, az sa obe zlozky pekne "skamaratili" (!!! nenechat zvriet do bublania !!!) a na zaver som vmiesal asi 1 dcl slahetky (slahackovej smotany); hned som tekutu polevu vylial na horny koniec povrchu (mimochodom s kremom) vychladeneho kolacika a nazdvihnutim horneho konca pekaca - asi 10-12 cm - mi jemnucko "stiekla" az na dolny koniec. Nepotreboval som nic korigovat a "dielo" sa mi vydarilo "par exelance"!
lilimi
mna naucila jedna pani,ze pridat do cokolady olej,a je pekna leskla a dobre sa kraja,robim tak asi dvadsat rokov,Ale zaujal ma ten postup slahacka a cokolada,urcite to skusim,myslim ze to bude dobre.