Nápoje

Capuccino so skoricou?

silvi - fotkasilvi, 27. októbra 2013

Tak zasa ma v kaviarni rozculil tridsatrocny barmancapuccinom so
skoricou. Ved casy komunizmu uz pominuli aby toto dakomu chutilo.
preto sa chcem opytat ci vam to chuti alebo preco to kazy dava do
capuccina? to mi musia vsade dvihat tlak?

@zareaguj


Diskusia k téme

lidia3
ja v tchibo kaviarni pijem cappucino len zo škoricou škorica je velmi zdrava a neviem prečo by mi to malo dvihať tlak a ked nechcem škoricu môžem si dat aj s čokoladou ved to je normalne capuccina sa tak robia
kecemis
Silvi a proco jednoducho nepovies, ze nechces skoricu, ked ti dviha tlak? Urcite by ti velmi radi vyhoveli.
kimlo
Capuccino sa bezne podava so skoricou.
pipnat
mňa sa takmer vždy opýtaju, či chcem škoricu alebo kakao....so škoricou milujem:)ešte pri objednávke skúste povedať, že si škoricu neprajete a bude po probléme:)
arasidka
Já tvoju škoricu, veď tá káva je s ňou chutná. Nále, kurátenko moje, aj guláše sa varili za bývalej éry a chutia tak isto ako vtedy, len viac "koštujú".
pecko007
@silvi : ked to raz niekto nevie, tak to nevie. do takej kaviarne by som uz nesiel. a mozno to robia naschval, aby tou skoricou zabili vsetok ten hnoj, ktory tam produkuju

@lidia3 : skorica mozno hej. ved aj samotna kava je zdrava. ale jednoducho skorica v cappuccine nema co robit. pochopitelne, proti gustu ziaden disputat. ale barista sam od seba to tam nema co davat. len na vyslovene zelania neznaleho zakaznika

@kimio : a to je prave ta chyba :)

skorica je agresivna a ma prilis silnu chut. taliani cappuccino vymysleli bez nej a mali na to asi padny dovod:)

koho zaujima, ako to ma naozaj vyzerat, nech kukne sem  mojakava.sk/cappuccino/...


slovensky zakaznik sa musi este vela ucit a slovensky barista este viac:)
timara
Ja mám tiež najradšej capuccino a latte macchiato bez posýpok, škorice a topingov. Vždy sa preto pri objednávaní spýtam či davájú nejakú posýpku a ak áno, tak poprosím čisté bez posýpky . . .
pecko007
@timara : to je ta tragedia slovenskej "gastronomie", ze si musis pytat "bez" namiesto "s".

je to to iste, ako keby na bryndzove halusky automaticky daval kuchar jahodovy toping, lebo jemu to tak chuti a presviedcali sme sa tu navzajom, ze tak to ma byt:)
luciak
ked ti toto dokaze zdvihnut tlak a rozculit ta, tak zavidim. Ale ako pozeram na temy, ktore si zalozila, tebe dviha tlak vela veci. Uz ti nezavidim ani trochu.
timara
@pecko007 aj ja si myslím, že to má byť bez toho, ale oni si asi myslia, že to tým topingom alebo posýpkou ešte vylepšia :)) v mojej obľúbenej kaviarni robia také aké mám najradšej, ale ak som v inom meste alebo novom podniku, tak sa pýtam či dávajú niečo navrch a ak áno, potom si vypýtam bez posypu. A to sa už nemusíme baviť o tom čo nájdeš pod názvom caffe latte a latte macchiato. Raz sme si s manželom objednali caffe latte a capuccino a dostali sme obaja to isté, ani čašník nevedel ktoré je ktoré . . . a o kvalite kávy a peny, ktorá spadne skôr ako ti to prinesú na stôl sa ani nemusíme baviť. Do takých podnikov už druhý raz nejdem.
hannah22
jáj káva to je problém aj tu, musíš si povedat čo chceš,..... ale aj tak ti dajú čo majú, alebo chcú... páni baristi... ináč škorica je zdravá, a vhodná aj pre diabetikov.... ja viem, nie každému táto kombinácia chutí.... :))
rulik
možno preto dávajú do kapučína škoricu lebo je v originálnom talianskom recepte, skús si dať obyčajné presso a všetko Ti naskladajú vedľa šáločky, dorobíš si sama podľa chuti, myslím cukor, mliečko...
ivav
škorica sa bažne podáva, len povedz, že si ju neželáš
radox1
kazdy spravny barista vie,ze skorica do original cappucina NEPATRI,o tom ze skorica potlaci chut kavy ani nehovoriac.
pecko007
@rulik : vies mi dat odkaz na ten originalny taliansky recept?:))))

@ivav : bezne neznamena spravne;) na slovensku sa bezne tuneluje a kradne, je to len preto spravne?

@shiculka : nic proti, ale nerobme z toho standard, ked to tak nebolo vymyslene. ku cappuccinu skorica nepatri a basta. ale ak zakaznik po nej tuzi, na vyziadanie mu ju tam mozu dat
irenaw
mne tak povedali, že taliani čokoládu a kakao áno, škoricu nie, neťahali ma za fusakľu? ;-)
marianne
@irenka a vzali Ti ju?? a ja ze odkial ten nazov na kavu: fusaklovy odvar a to Taliani...ej bistu im...
irenaw
možno škoricové, mám rada tú farbu. ale pri štrikovaní ma čerti berú, možno len také štamperlíky na prsty uštrikujem :-)))
irenaw
tuším ani štrikované štamperlíky neradno na prípitok, dobre som to zamotala, bude teda fusakľa, ale iba jedna ;-)))
rulik
@pecko007 dal som do googlu a pozrel som niekoľko receptov, ale ak trváš na tom pohľadám
radox1
na nete je kopec priprav so skoricou,ale to neznamena ze je to spravne.
opytaj sa baristov,ti ti to vysvetlia.

 www.kavicka.sk/o-kave....


ja osobne milujem skoricu,ale do kavy by som ju urcite nedal,lebo narusi chut samotnej kavy.
evanaaa
Nuž tu ozaj platí - sto ľudí-sto chutí. Nie vždy si dávam škoricu do kávy ( latté, capuccino, ap.) ale mne to na rozdiel iných nevadí, niekedy si dám čokolupienky, ako kedy.......väčšinou si dávam do Latte Macchiatto, ( Tassimo), inak, škorica navodzuje pocit tepla ( @irenaw ), a diabetikom pomáha znižovať cukor v krvi ( @hannah22 ), či že aj mne. A používam ju dosť často ( ako posýpku kaší).
rulik
@pecko007 v Knihe o kávě od Petra Veselá, som našiel:"V kavárnách vám velmi často naservírují cappuccino se skořicí na povrchu. Správně by se skořice vúbec neměla na kávu přidávat. Má tak výraznou a specifickou chuť, že úplně přebije příjemnou chuť kávy." tak babo raď!
nazarboncuk
Jaaaj boze...skorica sa na kapucino u nas sype preto aby zakryla vsetko ostatne, to znamena odpornu chut kavy a spalenej mliecnej peny. Tak dobru chut!
pecko007
@rulik : to neni recept, ktory som chcel. ja som chcel ten originalny taliansky recept:)) nie recept od nejakej ochechule, ktora vobec netusi, ako sa pripravuje cappuccino:))

radit ti nemam co. petra to pise spravne, lebo tak bolo cappuccino vymyslene. to neni jej patent. ona tiez pise iba to, co ini zadefinovali davno pred nou.

opakujem to znova, skorica na cappuccine nema co hladat ( mojakava.sk/cappuccino/)....
ze to ma niekto rad, prosim. ak si to vyslovene vypyta, treba mu to tam dat. ale barista sam od seba bez vyslovenej ziadosti zakaznika to tam nesmie davat, lebo to tam nepatri.

kto chce, nech si to s nou pije. ale nerobme z toho standard. ako som uz napisal, ak niekomu chutia bryndzove halusky s jahodovym topingom, je to jeho vec. ale to neni dovod na to, aby sme to pasovali za ten spravny a originalny recept:)
alena45
viem, že tam škorica nepatrí, ale aj tak ju tam mám rada. A aj do Guinnessu si prilievam sirup z čiernych ríbezlí alebo bazy. Kvôli tomu si vyrábam svoj sirup. A aj na tvarohové slíže mám najradšej granko. Asi preto, aby mojim deťom toto jedlo chutilo, tak som im ich posypala grankom a poliala smotanou. Keď príde dcéra na návštevu, často si ich robíme, hoci má už 30 rokov. Už tu bola taká diskusia o zvláštnych chutiach, celkom zábavná.
@silvi , si určite aj v iných veciach taká zásadová, ako pri capuccine ?
daniela15
to spoločné kapučino so štipkou škorice po návrate z práce je niečo, o čo by som nikdy nechcela prísť, pohoda, kapučinko, spoločná chvíľa s manželom - a je mi jedno, či je to správne alebo nie, nám to tak chutí a vlastne o tom to kapučino je, každý si ho urobí také, na aké má chuť
uhorka
Kapučíno bez škorice stráca južnú fantáziu
klotilda
Kapučíno iba so škoricou. Chuť a vôňa škorice je neodolateľná.

smajliqa
Ako barmanka hovorím,skorica potláča chuť kávy, a do original cappucina nepatrí, no asi tak 95% ludi ju pýta,a nevidím dôvod im nevyhoviet, ja si ho tak tiež dávam a keby len so škoricou.ale aj s cokoladou.samozrejme VZDY je treba opýtať sa každého zákazníka.o tom netreba ani debatovať
jozka2
Lydia3,napr.viedenska kava je s kakaom,ale viedenska kava special je so skoricou.Ked nemas rada skoricu v cappuccino vopred upozorni nech ju tam nedavaju,ale zle robis ak odmietas skoricu-je veeelmi lieciva-.
svedka
@jozka2 viedenska nie je so ziadnym kakaom,uz sme sa o tom bavili a videnska special ani vlastne neexistuje,to uz su vymysly ludi...kava so skoricou je mozno chutna pre niekoho,ale absurdna,nakolko zabija chut kavy.V dobrej kaviarni neexistuje,aby vobec nieco posypali,toboz nie skoricou...Ale to je Slovensko,malo kaviarni napreduje,ale profesionalny pristup sa rozrasta vdaka par ludom-odbornikom na slovenskej scene :)