Rôzne

45678 - fotka45678, 9. októbra 2011

Diskusia k téme

danculka
Neviem si predstaviť,život bez takáča,dobrý hovädzí vývar neuvaríte v ničom,tak dokonale ,ako v tlakovom hrnci.Dobre si pamätám na hliníkový tlakový hrniec,ja som ho vyhodila,keď začali haniť hliník a teraz to už nie je pravda...Všetok čas , ktorý ušetrím venujem svojim záľubám,nikdy som na ne nemala čas....
evanaaa
Ja mám roky rokúce, jeden kastrólový, nízky a druhý vysoký, na polievky a iné, ale už v nich vývary nevarím, nepáčili sa mi, chuťovo je lepší ak sa varí klasickým spôsobom, pomaly aspoň tri hodiny, ve&´d pri hrnci netreba stáť a miešať polievku, tak aj tu nám zostáva čas na iné. Varím len to, čo by inde dlho trvalo - lúšteniny, mäsá, najmä hovädzie, údené, apod. Ryžu mám normálne za min., aj cestoviny a zemiaky, na to kuchtu nepotrebujem. A ako sa pečie kačka, si neviem predstaviť v tlak. hrnci, je normálne pečená?
sovka62
Kuchta bola mojím verným kamarátom, keď som varila pre šesťčlennú rodinu, z práce som prichádzala o štvrtej a o šiestej som potrebovala mať na stole večeru. Varila som v nej všetko, okrem ryže (tú všetci chcú dusenú v rúre). Dokonca pečené mäso som chystala tak, že lopatku pokrájanú na väčšie kusy som spolu s cibuľou a cesnakom hodila do kuchty, priliala trochu vody, nechala frflať 35-40 minút a potom som to len vyliala do plechu a zapiekla do červena (v týždni sme k pečenému mäsu mávali ryžu a tá sa v rúre spravila dovtedy, kým kuchta frflala, takže mäso šlo do horúcej rúry a bola to naozaj rýchlovka). Robievala som v nej vynikajúce hovädzie roštenky, ktoré sa inak ako v kuchte nedajú pripraviť, v kastróli či na panvici sú úplne iné. Teraz na prízemí pracujem a na poschodí bývame, takže aj keď som v práci čas ma nenaháňa, postavím, nechám variť a dobieham kontrolovať a spraviť záverečnú úpravu.
olga42
Ja použivam tlakový hrniec už ako začali ich predávať.Varievam maso,na všelijaké spôsoby.Kuraciu polievku,zemiaky,kapustovú polievku v šetko dám do kuchty a za 5-10 minut je hotová.A. hlavne je to rýchlo hotove a šetrí sa elektrina.
evusik
Ma mám kuchtu skoro tak dlho čo so vydatá. Moje prvé varenie bolo celkom komické, varila som fazuľovú polievku, všetko som dala do hrnca, zavrela a keď ten čert začal pískať a ja som znížila teplo, stála som za rohom s vareškou po ruke a spoza rohu som búchala po ventile, bála som sa že mi ten hrniec vybuchne. Hrniec sa utíšil a ja som sa naučila používať a používam ho na všetko. Dlhé roky som mala hliníkový, teraz mám dva s jednou pokrievkou a som spokojná.
Prikláňam sa k tomu čo tu už bolo napísané... hovädzie z tlakového hrnca je najlepšie, slepačiu alebo hovädziu polievku tiež len v tlakovom hrnci, ryžu som neskúšala, ani zemiaky aj keď tu na Vareche je zopár zaujímavých receptov....
zdenkas
Sovka,ak vás pekne poprosím,vložíte recept na hovadziu roštenku???Ryžu máme aj my najradšej v rúre dusenú,trvá to len 20 min.V tlakáči veľmi rada pripravujem divinu,ktorej príprava by trvala veľmi dlho,ale v tlakáči to mám rýchlo.
45678 ako sa robí kačka v tlakáči???
sovka62
@zdenkas , keď pôjdem na nákup, pohľadám kúsok peknej roštenky, navarím, nafotím a pridám. Vás hádam poteším, ale najviac môjho manžela, ten má hovädzinu veľmi rád, ja menej, tak ju veľmi často nevarím.
aroooo
ja mám tiež tie 2 ks s jednou pokrievkou, varila som v nej asi raz spôsobom ako @evusik bez búchania na ventil, jedlá z nej mi chutia, ale ja sa jednoducho v nej variť bojím /hlavne otvárať/, až sa mi smejú, že to mám na to, aby som mohla povedať že ich mám..:((((, no budem sa musieť polepšiť.
zdenkas
Ako sa vraví -jednou ranou dve muchy.Ja sa niečo nové naučím a manžel sa napapá.Ďakujem Vám.Ste milá.
viera1
Už skôr sme navrhovali kategóriu TLAKOVÝ HRNIEC,takto sa aj recepty na toto stratili v tých tisíckach klasických.Škoda,lebo pre mnohé pracujúce mamičky by to bola pomoc na nezaplatenie (ušetrený čas pri sporáku).
ailuj82
Aj ja mám tlakový hrniec. Pár krát mi *buchol* tak mám pred ním rešpekt :). Používam ho skôr výnimočne...
orchidea
Varím v tlakovom hrnci už vyše 20 rokov, prvý som dostala od svokry taký hliníkový, bola som s ním spokojná. Na Vianoce som si objednala nový tefal clipso, bol drahší ale varí sa v ňom veľmi dobre a hlavne rýchlo a je aj veľmi pekný a vždy keď idem v ňom variť sa teším.
2010
Kuchtu sme mali na Slovensku a pouzivali, vonku sme kupili znovu krasnu drahu a stale je v krabici v garazi.Daako nevieme na co by sme ju pouzili.Ani som nezbadal a menenim stylu varenia pridavanim ovela viac cerstvych byliniek a zeleninu na etapy aby nebola rozvarena ,pokrajanim masa na mensie kusy,tradicne francuzke liatinove hrnce robia aspon podla nasej potreby lepsie sluzbu , da sa do nich kuknut a vsetko sa da strcit aj do truby zapiect alebo robit celu dobu v trube a priprava je len o trochu dlhsia ako v tlakaci.
havino
ja tiež bežne varievam v tlakovom, všetky druhy masa, okrem kuracieho, dnes som robila divinu na hubach
janaalizibolenova
tlakovy hrniec je moj velky kamarat...ako som uz spominala, tu vacsinou robia maso len tak v hrnci, aj hovadzinu a baraninu a to sa neda jest, aj minule som kupene grilovane maso musela dat este do kuchty, lebo sme si sli zuby vylamat...robim v nom maso, strukoviny a od istej doby aj zemiaky, vdaka receptu tu na vareche...receptu na rostenku by som sa potesila aj ja @sovka...predpokladam , ze ta kacka sa robi tak, ze sa najprv v kuchte podusi a potom da zapiect, mam jednu v mraziaku a chystam sa ju pripravit takto...@evanaaa ty mas normalne ryzu uvarenu za minutu, aj cestoviny a zemiaky??? kuchta je podla mna hlavne o setreni energii, nielen casu....si rozmyslim, ci budem varit maso a strukoviny 20-30minut, alebo hodinu az hodinu a pol..u nas stale fungujeme na plynovych bombach, ked nam dojde plyn, musime vyzerat plynara, kedy pojde okolo, aby sme mali na com varit a po poslednej plynovej krize, kedy sme nemali plyn 5 dni, nema vyznam hovorit, ze kuchta je LEN o setreni casu....@viera1 , taka kategoria by nebola od veci, velmi by to pomohlo pri vyhladavani
angiek
ja tlakovy hrniec tiez mam, dokonca 2 ks, ale varit v nich nevarim, tiez sa bojim, ze to raz buche :D preto varim vsetko normalne, zaobsatarala som si riad so sendvicovym dnom, takze v tom sa tiez rychlejsie uvari a setri energiu...
miskam
Nasa rodina inklinuje skor k lahkej "talianskej", takmer bezmasitej strave (teraz si uzivame tekvicovy olej so zeleninou a tak:), ale mame velmi radi ryby a morske plody - tie robime v parnom hrnci, staci troska spravne ochutit a mnamky su hotove...a ked predsa niekto dostane chut na dobre masko alebo fazulovu polievku, kuchta je nenahradtelny pomocnik. Hoci mam vsetky hrnce so sendicovym dnom, bez nej si varit maso neviem predstavit...
45678
@evanaaa @zdenkas kačku robím po vzore bývalej kolegyni , ktorá pochádza z Íreku, obec pri Nitre, kde sa kačka pečie zásadne v hrnci, no ja som to odskúšala v kuchte a celkom sa mi to osvedčilo.
Kačku deň vopred nasolím, pred prípravou opláchnem studenou vodou a trošku osuším kuchynskou útierkou, potom položím do nahriatej kuchty, priklopím pokrievkou, nezatváram patent, kačka sa opečie, obrátim na druhú stranu po cca 5-tich minútach stíšim oheň a zatvorím pokrievku, nechám podľa veľkosti kačky, pretože ona začne púšťať tuk a v ňom sa pečie asi 40 min. Dnes keď sme dvaja robím iba polovicu, aj tú rozštvrtím a vždy dávam dve rovnaké štvrťky, buď prsia, alebo stehná, aby sme sa nepobili :-)
Určite je to jedlé, a nám to aj takto chutí.
tothka
Kuchtu používam takmer 40 rokov, tiež najskôr maďarské hliníkové, ktoré som vyhodila , lebo hliník bol na varenie škodlivý , čo dnes už aj trošku ľutujem lebo som mala aj takú šikovnú maličkú kuktu, ktorú by som dnes, keď varím pre dvoch vedela využiť, Polievky mäsové a rôzne druhy mäsa, tiež zásadne robievam v kuchte. Ja na tento hrniec nedám dopustiť, je to výborný pomocník.
duschko
Tlakove hrnce pouzivam niekolko rokov. Na Vianoce sme dostali nove, asi take ako pisala orchidea. Tefal aj s minutkami. Hlavne, ze nefucia a nepiskaju ako tie stare.Vynikajuce hrnce. Daju sa pouzit aj ako klasika. Stare som odlozil a uz sa k nim asi ani nevratim. Na tych novycch je moznost nastavovania tlaku podla toho aka potravina s v nich vari. Su fantasticke nielen pri vareni, ale aj na vzhlad. Pri citani diskusie som viac krat cital nazov kuchta. Podla mna je to nieco ine a pouziva sa toto zariadenie ako na pecenie, tak i na varenie. Je to zariadenie, ktore ma v odoberacej casti el. spiralu. Az do jej nefunkcnosti to bolo najpouzivanejsie zariadenie pri priprave jedal v kuchyni mojej mamky. Vela ludi si casto zamiena tlakovy hrniec s kuchtou. Naoniec je to jedno ako sa to ktore zariadenie vola, hlavne ze poziven z nich chuti.
pivonka
Domnievam sa, @duschko , že si zamieňaš remosku s kuchtou. Kuchta je tlakový hrniec, ktorý sa k nám vozil hlavne z Maďarska asi pred 30-timi rokmi, možno aj dávnejšie. Sama ju ešte mám.
matata1
@pivonka aj ja si myslím, že @duschko myslí na remosku. Jednu štvorcovú máme ešte doma, a takú malú okrúhlu a okienkom úspešne využívala sestra na intráku. Piekla v nej okrem mäsa a koláče.
sairaam
Ja na kuchtu -tlakový hrniec tiež nedám dopustiť. Používam stále a na všetko možné, lebo je to úspora energie, neodškriepiteľne. A vôbec sa nebojím používať ju, lebo keď sa používa podľa návodu, tak je bezpečná. Práve pred týždňom som si kúpila ďalšiu, 3,5 litrovú, lebo 7 litrová je mi momentálne veľká. Varenie v kuchte odpozorovala odo mňa aj moja nevesta a hovorí, že ryžu už v živote nebude robiť ináč, iba v kuchte.
tinca
Ja som mala tiež roky hliníkovú kuchtu zdedenú po mamine, ktorú ona dastala. Už som sa jej zbavila. Nedávno som si kúpila francúzsky tlakový hrniec "Clipso", je výborný, som s ním spokojná. Má tri nastavenia na mäso, ryby a zeleninu. Vlastne sa dá použiť ako parák, je k nemu košík na zeleninu, ktorý sa špeciálne uchytí do západiek. Vývar slepačí a hovädzí tam nevarím, lebo tie sa majú variť dlho a pomaly. Najviac ho využívam na guláš, roštenku a vôbec jedlá z hov. mäsa, ktoré sa normálne robia dlho. Výborná je z neho údenina a bravčové koleno, ktoré robím vlastne v tej pare. Nedá sa porovnať s vareným vo vode!
evanaaa
No, Tinca,aspoň ty podobne ako ja, nevaríš v kuchte vývary a možno ani zemiaky a ryžu.
Jankaaliz, nepíšem, že za minútu, ale za minút, niekedy zemiaky aj skôr. Ja mám tie prvé, hliníkové a neviem, ako fungujú tie novšie, ale než by mi vznikla para, trvalo by mi to dlhšie, ja mám na varenie ryže nádobu zvlášť a tak isto aj na zemiaky, aj sa ľahšie umývajú, než by som mala kuchtu čistiť. Mimochodom, mám aj jednu novú ešte nepoužitú ale neviem ju zatvárať, už som o tom písala v inej podobnej debate.
oprava - chýba- 20 minút.
janaalizibolenova
@duschko mal na mysli asi remosku, moja mamina v nej robila vzdy ryzu, zemlovku a peceny bocik...mamina ma tiez este tie stare hlinikove kuchty, na 10l neda dopustit, ....mozete sem prosim vas niekto pridat recept na varenie ryze v kuchte??? dakujem velmi pekne....@evanaaa , pardon, som si tu skratku min. , zle domyslela...je fakt, ze kuchta sa cisti trosku narocnejsie, ale usetreny cas a energia stoji za to....
zvoncek
Tak je to, Duško myslel na remosku, nie kuktu, tá bola hliníková malá a veľká, dovážala sa pred cca 40 rokmi z Maďarska. Ja som v nej varila polievky, dusila mäso i zeleninu, bola tam podložka, do tej väčšej sa mohol vložiť aj skladací naparovák, na ňom som dusila zeleninu. V malej kukte som dusievala ryžu. Vopred som dobre ryžu opláchla 2x studenou a raz teplou vodou, v nej som ju nechala postáť, pokiaľ som na oleji v kukte do sklovita udusila cibuľu, na ňu som dala premytú ryžu, chvíľku ju premiešala, pridala soľ, prípadne bylinky alebo
hrášok, naliala toľko vody, čo bol dvojnásobok ryže pred namočením,
zavrela kuktu a dusila 5min. potom som kuktu odstavila z plynu a počkala, pokým ventil sa neuvolnil. Ryžu som robila basmati alebo dlhozrnnú, nikdy sa mi nerozvarila. guľatozrnnú ryžu som používala len na príprvu kaše alebo ryžoveho odvaru. Keď hliníkový riad sa stal nevhodným hlavne pre prípravu kyslých jedál, tak som ich prestala používať., ryžu som v nej robila naďalej. V cca 1985 som si kupila smaltovú kuktu od českého výrobcu. Tá mi slúži dodnes na pripravu kapustnice , hubovej pol., alebo plnenej papriky.či španielských vtáčkov. Pred dvomi rokmi som si kúpila dve nerezové so sendvičovým dnom a jedným uzáverom. Vo väčšej varím polievky, resp.používam ju ako parák na zemiaky, koreňovú zeleninu,
menšiu na prípravu ryže, rizota, gulášov, eintopfov, dokonca varím v nej aj cestoviny, vtedy nepoužijem ventil ani tesnenie. Tak isto ako SOVKA som pri pečenom mäse som mäso vcelku najprv dusila v tlak. hrnci ., potom ho dala na pekáč a nechala zapiecť do zlatova.
Vôbec si neviem predstaviť, že by som v kuchyni nemala aspoň jeden
tlakový hrniec.
nadia56
tlakovy hrniec by nemal chybat vo vybaveni modernej domacnosti:-)
karamelka54
Chcela by som si aj ja kúpiť tlakový hrniec. Môže mi niekto poradiť prečo práve Clipso od tefalu ? Máte s ním viacerí skusenosti? Alebo je niečo lepšie? Do dnes som sa im bránila a mám k ním rešpekt. No keď čítam to tu aké sú skvelé, asi neodolám a kúpim si ho .
viera1
@karamelka54 ,keďže je to väčšia investícia,skús nájsť v rodine alebo medzi kolegyňami užívateľky tlakového hrnca,aby si to videla na vlastné oči,ako sa s tým robí,až potom sa rozhodni.
zvoncek
@45678 , prepáč, že v rámci Tvojej diskusie reagujem na pozn. Jany z Káhiry, Janka som rada, že sa ryža vydarila,
nika60
Tlakové hrnce mám dva a používala som ich na všetko teraz keď sme ostali sami využívam častejšie ten menší a je to opravdu výborný pomocník mám aj tlakový hrniec na ryžu ale ten je do mikrovlnky
nelinka5551
Ahojte ja som dostala teraz na narodeniny tlakový hrniec Tefal Clipso modulo. Ešte som ho neodskúšala, ale chystám sa v nom urobit madarsky guláš, máte nejaké dobré rady? tie čo máte ten clipso? dakujem
eva53
starú kuchtu z hliníka a modernejšiu smaltovanú som darovala vyberačom kontajnerov na sídlisku.natrafila som ale náhodou na nerezovú sadu 6+3 l + parák+pokrievka,výborne sa nielen varí ale aj umýva na rozdiel od tých starých.Odteraz už iba kuchta ,teraz mám od nemeckej firmy Elo a stála celá sada neuveriteľných 44 Eur v Kauflande .
geinamed
d. den, pani danculka, ozvite sa mi chcem sa spýtať na škodlivosť varenia v hliníkovom hrnci a neviem sa s VAMI skontaktovať