Varenie

Balzamiková redukcia

pumaamravec - fotkapumaamravec, 23. augusta 2011

Ahojte,
poradili by ste mi prosím niekto, aké sú správne pomery pri výrobe
balzamikovej redukcie? Mám kvalitný balzamový ocot, je na ňom
napísane pred použitím zriediť, takže som ho zriedila vodou, pridala
cukor, varila, ono sa to vyparovalo, odstavila som to keď to zhustlo
ale nakoniec sa mi z toho spravila balzamiková karamelka:D Predtým
mi to vychádzalo, ale odkedy mám nový balzamový ocot z Rakúska
sa mi vytvárajú tie karamelky, proste vylejem to na jedlo a ono to
stuhne na cukrík:D

@zareaguj


Diskusia k téme

babi
neviem aký konkrétne máš, ale ja používam do šalátov len balzamikový ocot a nikdy som ho nevarila. to počujem prvý ktát. Dobrý balzamikový ocot má svoju špecifickú chuť a ja ho len pridám do zálievky na šalát
maartina
..osobne som ju este neskusala robit, chystam sa na to uz dlhsie :)) ...davnejsie v relacii Bez servitky ju robila Mirka Kalisova a suroviny davala len tak od oka (balzamico, cerv.vino a trstinovy cukor), varis to tak dlho, pokym to nemas sirupovej konzistencie
pumaamravec
@babi ano mas pravdu ze balzamikovy ocot sa pouziva do salatov, ale v gastronomii sa pouziva aj balzamikova redukcia, myslim ze sa tam pridava cukor a potom redukuje objem varenim.

na tomto obrazku je vidiet dobre spravena balzamikova redukcia, vlastne vznikne taka hneda tekutina a tym sa ozdobuje a ma to aj skvelu chut a na to chcem navod:)


julica
No keď máš také husté kvalitné balzamiko, škoda ho znova riediť a potom zahusťovať, najmä keď ho ochucuješ len cukrom. Inak sa do redukcie dáva aj červené víno, možno to pomôže.
marcy
tiež používam iba na ochutenie šalátov,v relácii bez servítky si niekto balzamikové picasovské grífy pomýlil s čokoládou :)
tinca
ja robím tak, že dám balzamikový ocot, červené víno a trošku cukru a robím to nad parou za stáleho miešania. Krásne zhustne. Neviem čo to máš za ocot?
evusik
redukuje sa pol na pol, čiže napr. 1dl balzamiko + 1dl červené víno + 1PL cukor. Keď sa ti zdá, že už to hustne kvapni trošku na studený tanier (ako keď sa varí džem a skúša sa hustota). Horúca balzamiková redukcia je redšia ako studená. Ale ak to prepískneš a je príliš hustá, znova ju zohrej, pridaj víno a krátko povar ...
tatranka
Ja robím presne naopak.Skaramelizujem lyžičku cukru,pridám vínko,alebo trochu vody a na koniec balzamikový ocot.Nechám redukovať.Ono uvidíš ako sa ti hmota zredukovala.Je pekne hnedá a chutná.
babi
@pumaamravec , teraz som si uvedomila, čo vlastne chceš, ale myslím, že ocot si nechaj do šalátov a doporučujem kúpiť si /Billa/ BLAZE- balsamic glaze. Doporučila mi to a veru aj darovala naša @jerica. Je to skvelé
jaroap
Presne tak. Netráp sa a ako píše babi, kúpiš hotové aj s príchuťami. V Lidli (bez robenia reklamy) som si kúpil balzamikový krém s čerešňami. Nadekoruješ (strašné slovo) to ako na tvojom obrázku.
hanach
Ja tiež používam balzamikový ocot len na šaláty pár kvapiek. Ale na tú redukciu si spomínam z telky, /vysielajú na jednotke varenie - niektorí z tých kuchárov neviem bližšie poradiť - skúsiť recepty z telky/
gubics
Sú kuchárky, ktoré by najradšej aj dieru do makarónov a do kolienok vyrobili vlastnoručne!?
To čo sa mi urodí na záhrade tiež spracujem, ale čo sa dá kúpiť hotové, s tým si hlavu nelámem!
Preto máme na nete Google - tak sa snažte vyhľadať veci, ktoré sa vyrábajú priemyselne a netrápte sa s výrobou doma doma.
evusik
vyrobiť balzamikovú redukciu doma je zrhuba to isté ako si doma spraviť zásmažku... ale veď dnes už vyrábajú aj granulovanú zásmažku... tak hurá do obchodu :-)
mijaita
Něčím tak ohavným, jako je granulovaná zásmažka zkazit dobré jídlo? Skoro jako koupit hotové knedlíky ! To raději žádná zásmažka, žádné knedlíky ! Přece ani jedno nedá tolik práce, aby to hospodyně - varecharka neudelala behem chvilky !?
mijaita
evusik, tusila jsem ironii, ale i tak ... kolik lidi to pouziva a knedliky kupuje, vid? Brrrr !
evusik
veď práve, keby to ľudia nekupovali tak by to ani nevyrábali... nechcem zas vyzerať ako človek ktorý si doma vyrába všetko vlastnoručne, aj ja kupujem nejaké tie polotovary, ktoré mi uľahčujú život v kuchyni (drvené rajčiny, mrazená zelenina a pod.) ale ak niekto kúpi zemiakovú kašu v prášku a kŕmi tým rodinu tak to už nechápem :-) a chápem aj mladé mamičky, ktoré kúpia knedľu v obchode, pretože jednoducho nemajú čas, alebo to nevedia, alebo ich to nemal kto naučiť (môj prípad)... knedle som sa odvážila začať robiť cca pred piatimi rokmi, dovtedy som kupovala :-)
kamo2507
Balzamikova redukcia sa pouziva viac menej na zdobenie..urobis si ju tak ,ze das asi do deci balzamika treba trocha cukru mozes aj vinka cerveneho..ak sa ti to nechce dlho redukovat mozes asi po 5 min varenia pridat malinko skrobovej mucky rozrobenej v troche vody..inak ju treba varit az kym nezhustne,a prave pri hustnuti treba davat pozor aby nekaramelizovala..prajem pekny den...