Rôzne

Ako zvládnuť nepríjemnú situáciu

janaja - bez fotkyjanaja, 10. júna 2011

Skúsenosť alebo zážitok, ktorý som sa rozhodla dať na Varechu a podeliť sa s Vami o názor sa netýka mňa, ale mojej dcéry, no zaujímalo by ma, ako by ste riešili jej situáciu, ktorú popíšem.
Dcéra je na týždennej služobnej ceste v Číne. Nemenovaná firma, do ktorej išla aj s kolegom si ich veľmi uctievajú, sú mimoriadne starostliví a veľmi sa im venujú v snahe predstaviť im okrem pracovných záležitostí aj ich spôsob života, pamatihodnosti ap. A tak isto sa im snažili predstaviť ich čínsku kuchyňu. Stravu dostávajú podľa čínskych receptúr. A tu je to, nad čím rozmýšľam, ako by som to zvládla. Dnes mi poslala mail s menu na večeru: " kokosový puding s fazulou, prasacie packy /tá časť, kde prasa stojí a kde nie je maso/, divné huby a ešte divnejšia zelenina. Čínske pivo." Minule mi písala, že mala na obed kačacie jazyky s nejakou zeleninovu omáčkou." Hostitelia boli očividne hrdí na to, ako im ich kuchyňu predstavili. Dcéra vedela, že nemôže odmietnuť ani dať najavo nejaký odpor alebo nechuť, povedala si, že to musí zvládnuť a pochváliť. Nezvládla, pri prvom súste ju naplo, nedokázala to potlačiť a čínsky kolega to zaregistroval. Akože pochopil ju, tak jej dal doniesť iné jedlo, dáke morské príšerky, to však už dokázala zjesť. A tak sa zamýšľam, ako v takej situácii obstáť a neuraziť hostiteľa, ktorého si vážim a som vďačná za jeho starostlivosť v cudzom svete. Veď každý národ má svoje zvyky, svoju kuchyňu a je na to hrdý. Napadlo ma, že v cudzine by mohli mať aj v tomto prípade europske jedlá, ale keď chcú ukázať práve ich národné?! No je to na zamyslenie, čo mýslíte varecháčky a varecháci?

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Možno hosťa z Číny by naplo po našich haluškách. Aj keď chápem že každé jedlo asi vzniklo od hladu, každý národ má svoje zvláštnosti, je slušné ich rešpektovať, ale nemôžem sa zmieriť s ich spôsobom zaobchádzania so zvieratami. Ja by som na jej mieste povedala že som vegetarián a jedlá zo zeleniny a ovocia sa dajú zjesť bez odporu.
kuchticka
@janaja , ja bych to spravila presne ako navrhuje @hubata. V Cine bych ejedla ziadne maso, ale ani tie "morske potvorky" mozna nie. Ked som citala ako a z coho v Cine jeddlo pripravuju, tak ma napinalo hned pri citani. Bala by som sa jest i tu zeleninu, ked nevieme ako a cim ju hnoja. Ale nech, nasa @babidka to vsetko pozna a znesie, tak je to asi OK. Prajem tvojej dcere, aby si zvykala a snad to tam v zdravi prezije.
2010
@janaja , ono to nieje nikdy take hrozne ako to vyzera na dialku.
Ked dceru pozyvaju do drahych restauracii tak nikdy nieje len jeden chod ale je najmenej 10 a nie vsetky su exoticke ...staci sa slusne pousmiat a odmietnut.
PS:
Ked som bol mladsi a isiel do neznamej krajiny tak som si dal domacu ulohu a popredu som sa naucil zopar mien jedal a co obsahuju a ako vyzeraju aby som ich spoznal.
Takze ked povie ze by si dala Beijing kaoya donesu jej super pecenu kacku alebo Char siu , perfektne grilovane bravcove.
Tu je zakladny zoznam jeditelnych cinskych jedal
 en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chinese_dishes...

enge149
tak,to nezávidím,ja všetko ochutnám,ale každý je zvyknutý na iné jedlá,svoje..nám sa to zdá"divné"im je to domáce chutné a zasa naopak,asi je najlepšie slušne a úctivo sa ospravedlniť,že toto jedlo nezvládnem ani na pohľad,ale človek má aspoň zážitky a spomienky,niekedy však aj nové jedlá sa možno naučí aj nové chute vyskúša,taký je život nové a nové veci sú vždy lepšie v každom veku ako "stagnovať" a o nič sa nezaujímať..
ernest
No som zo skupiny experimentátorov , skúsit tiež však nemienim všetko ,riešil by som to spôsobom Spat z kratšej cesty a s ospravedlnenim odmietol ,koniec koncov, pochopenie na strane uctiveho hostitela je očakávatelné ,no v kútiku duše by som sa trápil že som nedokázal prekonať odpor experimentátora.
sovka62
Tak to je otázka za 100 bodov. Neviem, či by som ochutnala niečo, o čom neviem z čoho je navarené, a aj to kde pôvod poznám v niektorých prípadoch nedám do úst. Ja asi musím sedieť doma, aby som nerobila hanbu.
angiek
podla mna by si ich uctili viac, keby im pripravili aj nejake to "europske" jedlo, aby mali na vyber...ved musia tiez pochopit, ze nasa strava je ina...a tym by ukazali, ze su pozorni hostitelia..ja by som ani tie priserky nezjedla..to by ma naplo hned druhy krat
babkamt
StRAVOVANIE V CUDZINE JE VžDY ťAžKé.môžEM TO POTVRDIť Z VLASTNEJ SKúSENOSTI.pO PRíCHODE JA JáVU SOM BOLA POZVANá DO REšTAURáCIE NA OBED.V SLEPAčEJ POLIEVKE PLáVALI UVARENé DRžKY,DáKE MäSOVé KNEDLIčKY.sAMOZREJME MA HNEĎ PREšLA CHUť.nEVESTA STáLE PO MNE DOJEDALA.jA SOM ZJEDLA ZA 1 - 2 LYžIčKY A DOSť,ĎAKUJEM.zA 26 DNí,KTORé SOM STRáVILA NA jáVE IšLO 5 KILOGRAMOV DOLE.
budim
najlepsie je si naozaj nastudovat, co co je, alebo sa vyhovorit na nejaku alergiu ci neznasanlivost

my sme napriklad mali hosta (Irsko), ktory mi hovoril, ze odkedy hovori, ze ma intoleranciu na laktozu v ostatnych restauraciach, tak mu vzdy ako u nas servirovali cerstvo urobene poctive hranolky, lebo tie mrazene, aby boli chrumkave, obsahuju susene mlieko

ja mam intoleranciu na maso a masove vyrobky - netravi a ak je masovy bujon v jedle, tak mam pokazeny zaludok na dva dni a nenormalnu hnacku alebo zapchu, tak vzdy jem iba prilohy a rybu mozem, tak rybu, ale je to viac narocne pre hostitelov ako pre mna, pretoze su sklamani, ze si nemozem vychutnat ich specialitky

nuz ale uprimne, tu je specialitkov salama zo zaludka alebo criev a veru, ani keby som co jedla, toto by do mna nenapchal nik
evanaaa
Budim, to ma prekvapilo, nie je ti ľúto, že nemôžeš zjesť napr. mäsový vývar, mäsko na šťave a pod., alebo si sa s tým zmierila, či ti to nevadí? J a síce moc mäsová nie som, ale bez mäsa by som tiež úplne byť nemohla. Nemáš to náhodou Crohnovu chorobu? Lebo to je ozaj pliaga, aj keď o nej viem len z čítania, viem si ju predstaviť.
janaja
Všetkým ďakujem za názory a rady, nie je to naozaj jednoduché. Včera sa dcéra vrátila z Číny a priam nás šokovala perličkami zo stravovania. To, čo oni zbožňujú, je pre nás niečo nepredstaviteľné ako jedlo, /napr. ako predjedlo podávajú kuracie paprče, ktoré akosi obhrýzajú a vycucávajú. Na firemnej večeri priniesli velkú misu prasacích papŕč a krabov aj s očami a nohami/. To je vraj ich obľúbená pochúťka a podáva sa hosťom. Keď prišli do Hong Kongu, strašne sa potešili, že si dajú konečne normálne jedlo. Tak si dali nejaké ryžové gule, a keď ich rozkrojili, zvnútra na nich "pozerali" krabie oči ..... A keďže ich čínski kolegovia išli s nimi aj do Hong Kongu, stále museli bojovať so zvládnutím stravy, nedať najavo svoje pocity. Takže taká je ich typická strava, ak človek ide na dovolenku do Číny to nezažije, lebo si vyberá podľa svojich chutí. A keďže ich čínski kolegovia chceli uviesť do tajomstva ich krajiny aj čo sa týka stravovania, tak sa im to podarilo. Nuž čo, nim zase vraj naša strava vôbec nechutí a nevedia si na ňu zvyknúť, povedal dcéri čínski kelega, ktorý je u nás už pol roka a vždy, keď ide domov, tak si nesie veľa zásob, lebo také suroviny u nás ani nedostať kúpiť.
eraserhead
@janaja kuracie paprče som jedával celé detstvo, nie však preto že by bola núdza o mäso (chovali sme skoro všetku vodnú a hrabavú hydinu v obrovských množstvách, dokonca sme mali liahne na tieto tvory) ale preto že to považujem za delikatesu. Prasacie paprče sa na SVK jedávajú bežne - huspenina, určite nejedli kopýtka je to rohovina ktorá sa strháva. A krabie oči, ja by som to nevidel tak zle. Halászlé niekto robí aj z rybacích hláv aj s očami a všetko to potom zje. Alebo mušle, tie sa predsa jedávajú celé aj s tráviacim ústrojenstvom. Na Číne mi viac ako ich kuchyňa vadí niečo úplne iné.....
budim
@evanaaa pravdu povediac veruze nechyba, neviem, mamina spominala, ze ako diata som nejak masu neholdovala, a doma sme mavali len raz alebo dva krat tyzdenne maso, hoci moj tatino ked vari, je to delikatesa, ale uz kuchti i pre mna specialitky a je to basen jest
neviem ci mam tu chorobu, nejako lekarov nemusim navstevovat v ordinaciach, len tak neoficialne, ale este som sa na to nepytala, lebo ked mi robia testy, vzdy sa nejake to prekvapenie pritrafi, ako naposledy mononukleoza a o rok a pol na to toxoplazmoza, takze sa radsej stravujem nemasovo a tiez by som chleba nemala, lebo mi od neho zadok uz poriadne narastol, este ze je ta koza elasticka a pri vypusteni chleba z jedalnicka sa mi vrati zadok do normalnych rozmerov, inak by bola zo mna pekna sunka pre takych kanibalov;-)