Žerbó

zuzbuk - fotkazuzbuk, 23. decembra 2015
Žerbó
Foto: zuzbuk

Tento recept získala moja mamička zrejme ešte pred 60-timi rokmi od svojich kamarátok z Kráľovského Chlmca. Len nedávno som totiž zistila, že je to Zobraziť celý popisTento recept získala moja mamička zrejme ešte pred 60-timi rokmi od svojich kamarátok z Kráľovského Chlmca. Len nedávno som totiž zistila, že je to typický maďarský koláč. Robím ho na všetky väčšie oslavy, celá rodina ho má veľmi rada.

32
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
1 ks
120 g
2 ks
1/2 kocky
1 ks
100 ml
250 ml
250 g
4 PL
80 g
200 g




Postup

  1. 1

    Heru necháme zmäknúť v teple. Droždie rozdrobíme do 1 dcl vlažného mlieka. Pomelieme si orechy. Múku (môžeme použiť polohrubú a grahamovú pol na pol) a cukor si odvážime a preosejeme, aby v ceste neboli hrudky. Zmiešame spolu so žĺtkami a vanilkou, pridáme kvások.

  2. 2

    Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nám bude dobre vaľkať. V prípade potreby pridáme mlieko. Cesto dobre vymiešame a rozvážime na tri rovnaké diely.

  3. 3

    Prvý diel rozvaľkáme na veľkosť plechu, ktorý sme si vytreli Herou a jemne zasypali múkou. Cesto uložíme na plech a potrieme ho veľmi tenkou súvislou vrstvou lekváru. Potom rovnomerne posypeme najemno postrúhanými orechmi a kryštálovým cukrom, ktoré dlaňami vtlačíme do lekváru.

  4. 4

    Zakryjeme druhým kusom rozvaľkaného cesta, znova pritlačíme, aby vrstvy k sebe dobre sadli. Po celej ploche popicháme obe vrstvy vidličkou, aby sa nezdúvali. Postup s lekvárom, orechmi a cukrom opakujeme. Prikyjeme poslednou vrstvou cesta, opäť dobre pritlačíme, popicháme znova vidličkou a dáme piecť pri 200 stupňoch na 30-35 minút.

  5. 5

    Keď je koláč vychladnutý, pripravíme si čokoládovú polevu podľa návodu na obale. Nalejeme na koláč polovicu polevy, aby sme vyrovnali nerovnosti na ceste. Necháme stuhnúť. Opäť si zohrejeme polevu (odložíme si z nej časť - aspoň 4 lyžice) a postup opakujeme, necháme stuhnúť. Napokon na vrch nalejeme lyžicou tenké pásiky polevy na ozdobu. Hotovo.

Diskusia k receptu

klukodvody
Tak tohle je přesně pro mojí mlovanou manželku. Miluje takoé moučníky a já se rád přidám.5 hvězdiček.
1x zuzbuk
garanco
Ja som ho tiež teraz piekla, ale lekvár som použila marhuĺový a natrela som ho hrubšie, hotový zákusok vyzerá lepšie, ako s tmavými lekvármi. ( moja mama ho mala v písanke pod názvom - žerbo selet--alebo tak najako po maďarsky).
aandulka
tento zákusok milujem, nerobievam ho lebo sa bojím či y som ho zvládla, ale asi sa čoskoro odhodlám. 5*KK
1x zuzbuk
zuzbuk
Ďakujem za odozvu. Potešil ma Váš záujem a som rada, že máte na žerbó chuť. Chcem Vás povzbudiť, že to vôbec nie je komplikované, ten popis možno tak vyzerá, ale keď to raz skúsite, bude to pohoda. U nás musí byť na každé sviatky, lebo je svieži, no a najmä s orechmi, ktoré máme všetci radi. Bezpečne ho môžete upiecť aj s grahamovou, resp. celozrnnou múkou, ešte sa mi zdá šťavnatejší. A nezabudnite vidličkou popichať druhé aj vrchné cesto, "nenaduje" sa... Niečo Vám niekedy zas pošlem...
rosemari
tento madarsky kolač poznam je famozny dakujem za pripomenutie musim ho čo najskôr vyskúšať už roky som ho nejedla
sumec
Prepáč ale netreba to nechať kysnúť?
radost
@sumec
netreba..môžeš hneď pracovať ďalej..je to iné cesto-nie klasika kysnuté..no výborné..
sumec
Moj prví !! a vyšiel na jednotku,super velmi dobrí.dakujem
zuzbuk
@Sumec (26.1.2016 20:01)

Vôbec nie, bez kysnutia, to všetko "urobí" rúra.... Dobrú chuť. nebojte sa, je to jednoduché!
rybka59
Dakujem za recept zdielam ,veľmi sa nám všetkym páči..robila som ho je výborny
nudla
Skusim ho upiesť teraz na Vianoce,orechove máme radi.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia