Zemiaky s kyslým mliekom fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 6. februára 2024
Zemiaky s kyslým mliekom (fotorecept)
Foto: tejaja

Jednoduché staré jedlo, ktoré sa u nás na Šariši varilo často a chutilo. Dnes je s týmto jedlom spojený jeden problém - kyslé Zobraziť celý popisJednoduché staré jedlo, ktoré sa u nás na Šariši varilo často a chutilo. Dnes je s týmto jedlom spojený jeden problém - kyslé mlieko. Z mlieka kúpeného v obchode sa urobiť nedá, neskysne, ale skôr sa pokazí. Môžete použiť acidofilné mlieko alebo kefír, ale nie je to ono. Ale ak máte možnosť kúpiť mlieko z farmy, tak to kyslé mlieko z neho bude krásne a chutné.

4-5
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
200 g
2-3 ks
1 PL (nemusí byť, len ak treba)




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, narežeme na štvrtiny a v slanej vode uvaríme.

    Zemiaky s kyslým mliekom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slaninu nakrájame na malé kocky a vyškvaríme. Ak púšťa málo tuku, pridáme lyžicu masti (alebo oleja). Pridáme nakrájanú cibuľu a orestujeme.

    Zemiaky s kyslým mliekom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na tento základ dáme uvarené a scedené zemiaky a dobre premiešame. Ihneď podávame s kyslým mliekom.

    Zemiaky s kyslým mliekom (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

farbuska
Ach, kyslé mlieko je dnes naozaj raritou! A k takýmto chutným zemiačikom je to lahôdka. Aj my sme takúto večeru v detstve často mávali, na jar aj hlávkový šalát k tomu. Vďaka za pripomenutie.
1x sracz
mamec
Nechápem. Ja tento problém s mliekom nemám. Síce nenechávam úmyselne skysnúť, ale keď sa náhodou stane, že je nakyslé, tak ho nechám úplne sadnúť a urobím potom z neho tvaroh. Ale fakt je, že sa mi to už roky nestalo. My pijeme kefír, ale doma vyrobený. Ten z obchodu sa kefír len volá:)
1x sracz
evanaaa
@mamec , a ja zasa nechápem, ak máte na mysli to "krabicové " mlieko, že vám skysne, skúšala som dávno, nešlo to, (zhorklo, malo hnusnú chuť), a ani nemôže kvôli úprave mlieka na dlhtrvácne.
chemik
Srdečně zdravím tejaju. No to jsme se hezky potkali - naša mama boli rodom z Veľkého Šariša a já tam trávil všechny prázdniny u tety. Moje výuka slovenčiny skončila ve čtvrté třídě základní školy v Košicích přestěhováním do Čech. Zůstalo mi trvale v repertoáru několik nezapomenutelných místních jídel - hlavně trepanky a polévka z doma kysaného neodstřeďovaného mléka s brambory a houbami kuriatkami (liškami). Připravuji ji ze 2 litrů selského 4% mléka, do kterého přileji 400 ml kelímek valašské kyšky a nechám kysat 2-3 dny při normální teplotě až celý obsah hrnce ztuhne napevno a začne se oddělovat syrovátka. S komerčním kefírovým nebo acidofilním mlékem se to nedá srovnat. Pak ponorným mixerem zpracuji do konzistence vhodné k pití nebo s přídavkem polohrubé mouky přilévám do hrnce s téměř uvařenými bramborami tak pomalu, aby se udržel stálý var, jinak se vysráží tvaroh. Po doplnění houbami vzniklý produkt nemá s běžnou jihočeskou kulajdou kvalitativně nic společného.
mamec
@evanaaa (7.2.2024 21:04)
Krabicové, ale samozrejme, že som nemyslela trvanlivé mlieko. To používam len na varenie. Pre mňa má nepríjemnú chuť.
tejaja
@chemik (8.2.2024 02:55)
Tak teraz ste mi vyrazili dych. Môj otec pochádzal tiež z Veľkého Šariša a na prázdniny som tak chodievala pravidelne, býval s dcérou, otcovou sestrou a tak som mala pri sebe sesternicu a okolité detváky. A z Veľkého Šariša mám aj švagrinú. Ufff to je náhoda. :))))
Ja síce teraz bývam v Košiciach, ale som Prešovčan, čistý koňar ako hrom.:)) Takže vy ste polokoňar.:))) A je to jasné, prečo mi vaše komentáre páčia.
Trepanky sú u mňa jasné, ale viete, že som na tú polievku aj zabudla? Vďaka za pripomenutie.
A ďakujem za recept. :)))


tejaja
@chemik (8.2.2024 02:55)
Vypadlo mi tam slovíčko, chodievala som do Šariša k dedkovi, ktorý býval s dcérou, otcovou sestrou. :)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia