Zaúdený pstruh s hráškovým pyré

Tibor Samaranský
šéfkuchár hotela Holiday Inn**** v Trnave, 31. augusta 2016
Zaúdený pstruh s hráškovým pyré
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g (filety)
10 g
600 g
100 g
100 g
1 l
Nálev na reďkovky (1 l):
1 PL
1 ČL
150 ml
podľa chuti
2 viazaničky




Postup

  1. 1

    Filety pstruha očistíme, umyjeme a osolíme. Očistené filety zrolujeme a uložíme na sito pre lepšie údenie. Údime za studena asi 25 minút. Maslo roztopíme na miernom ohni, pridáme bylinky a trochu vývaru, a keď všetko spolu zovrie, stiahneme z ohňa a do pripraveného masla poukladáme vyúdenú rybu, už ju však nevaríme.

  2. 2

    Na masle speníme nadrobno pokrájanú šalotku, pridáme hrášok, zalejeme vývarom a necháme zavariť asi 5 minút. Hrášok potom rozmixujeme. Vzniknutú zmes dochutíme soľou, korením a citrónovým tymianom.

  3. 3

    Z vody, cukru, soli, korenia a octu pripravíme sladkokyslý nálev, ktorým zalejeme očistené a na mesiačiky rozkrájané reďkovky. Všetko spolu vložíme do fliaš a sterilizujeme 45 – 60 minút pri teplote 95 °C.

Diskusia k receptu