Voňavé jabĺčka vo vlastnej šťave

Tibor Samaranský
šéfkuchár reštaurácie Vinum Galéria Bozen v Pezinku, 2. septembra 2014
Voňavé jabĺčka vo vlastnej šťave
Foto: Ľuboš Pilc
25 minút
príprava
15 minút
na 90 °C

Suroviny

2 kg
20 g
20 g
1 PL (prípravok, ktorý zamedzuje oxidácii ovocia a zeleniny)




Postup

  1. 1

    Lyžicu citrasu rozmiešame vo vode. Ak chceme jablká biele, tak ich ošúpeme a vyberieme jadrovník, ak jemné sfarbenie jabĺk podľa šupy neprekáža, nešúpeme ich. Potom jablká nakrájame na mesiačiky a vložíme do nálevu, v ktorom ich len poumývame a scedíme.

  2. 2

    Nakrájané a scedené jablká ukladáme do pohárov až po vrch a do každého pohára pridáme dva klinčeky a kúsok celej škorice podľa toho, kto má ako rád jej chuť a vôňu.

  3. 3

    Poháre pred uzatvorením utrieme suchou a čistou utierkou a zatvoríme ich viečkami. Podľa tvrdosti jabĺk sterilizujeme 15–20 minút pri teplote 90 °C.

Diskusia k receptu

valeri
všetko, čo je z jabĺk je výborné. Dobre som pochopila, sterilizovať bez nálevu ?
valeri
že sa pýtam :-)), však je to povedané už v názve
katarina64
ja tento kompót varievam tiež,len ho nesterilizujem-varím len na priamu konzumáciu...načistím jablká,dám hneď do čistej vody alebo pokvapkám citrónom,nestmavnú...do rajnice idú jablká,celá škorica,pár klinčekov,umytý a nakrájaný citrón stačí na štvrťky-množstvo podľa jabĺk,zvyčajne stačí polovica,málo vody,len na dno,cukor podľa chuti,kto má rád môže i trošku rumu ale až na konci i dá sa dať i vanilka-fantázií sa medze nekladú...odsledovať začiatok bodu varu,hneď stiahnuť teplotu a asi tak do 3-5 minút,podľa tvrdosti a kto má ako rád vypnúť...niekto to má rád ešte teplé iný studené...ten citras neviem asi radšej nie...
amela35
No veď dáme kyselinu citrónovú alebo len pokvapkáme citrónom.@jujoska zaujímavá stránka :-D
gitka61
Robievam tieto jablcka ,ale z tym rozdielom,ze ich postruham a tak davam do flias je to rychlejsie.Jablka osupem a su tiez len vo vlastnej stave.Pouzivam ich do kolacov su vyborne a nestmavnu a hlavne dlho vydrzia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia