Vianočný veniec (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V podstate ide o klasickú kysnutú vianočku spojenú do tvaru venca, ktorá je príjemnou milou a peknou ozdobou sviatočného raňajkového vianočného stola. Recept je jednoduchý, chutný, pridávam recept mojej drahej babičky v predstihu pred blížiacimi sa Vianocami.

30 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, cukor kryštál, vanilkový cukor a premiešala som.
  2. Do jamky v múke som nadrobila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom a zaliala 100 ml vlažného mlieka,....
  3. ...nechala som ho na teple vykysnúť - asi 15 minút, ked kvások vykysol, pridala som 1 vaječný žĺtok a rozpustené vlažné maslo.
  4. Kým kvások vykysol, vymazala som formu studeným maslom a vysypala polohrubou múkou, použila som na boku rozovieraciu tortovú formu o priemere 24 cm s dnom a širokým komínom uprostred na bábovku, je potom veľmi jednoduché tvarovanie i vyberanie venca z formy.
  5. Rukami som dôkladne so zvyšným vlažným mliekom vymiesila hladké lesklé polomäkké pružné cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky, nechala som ho prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  6. Z cesta som na jemne pomúčenej doske vytvarovala valec, ktorý som nožom rozdelila na 3 rovnaké časti, ktoré som na doske rozšúľala dlaňami na dlhé šúľky asi 60 cm dlhé.
  7. Na hornom konci som jemným stlačením rúk spojila šúľky spolu, spoj som zasunula na spodok a smerom nadol od spoja som uplietla dlhú vianočku z 3 prameňov, opäť som spojila jemným stlačením rúk jej dolný koniec a zasunula na spodok vianočky.
  8. Vianočku som spojila do kruhu tak, že som oba jej konce jemne stlačila k sebe a vznikol veniec, ktorý som preniesla do formy, komín uprostred formy zabráni tomu, aby sa pri kysnutí veniec spojil v celok, stred zostane voľný.
  9. V pohári som rozšľahala 1 vaječný žĺtok s 1 PL studeného mlieka,...
  10. ...veniec som potrela touto zmesou, formu som prikryla čistou utierkou a nechala som kysnúť 30 minút na teple.
  11. Nakysnutý veniec som pred pečením potrela vaječnou zmesou 2.x a vložila som ho piecť do trúby...
  12. ...vyhriatej na 180 stupňov na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som 20 minút. Ešte horúci Vianočný veniec som výdatne potrela studeným mliekom, prikryla čistou utierkou a nechala som ho zapariť, potom zostane vianočka vláčna a mäkká i viac dní, ak z nej zostane :-))). Ked bol Vianočný veniec už len vlažný, vybrala som ho z formy a nechala vychladnúť na mriežke.
  13. Vianočný veniec som preniesla na podnos a začali sme túto vianočku raňajkovať s horúcim kakaom, je veľmi dobrá potretá maslom alebo domácim lekvárom či nutellou, výborne chutí aj sama o sebe s čajom či s kávičkou.
  14. záber zblízka: ide o veľmi pekné a milé spestrenie raňajkového slávnostného vianočného stola, ale môže byť aj v priebehu dňa ku kávičke či čaju, recept je pomerne jednoduchý, veľmi chutný, každý si môže ešte svoj Vianočný veniec vkusne ozdobiť podľa vlastnej fantázie a možností.