Želé cukríky
Želé cukríky

Turkish delight

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 12. decembra 2023
Turkish delight
Foto: Jana Štrbková

V našej rodine sme veľkí gurmáni, a preto u nás majú pod stromčekom veľký úspech darčeky na zjedenie. Mám ich v zásobe celú Zobraziť celý popisV našej rodine sme veľkí gurmáni, a preto u nás majú pod stromčekom veľký úspech darčeky na zjedenie. Mám ich v zásobe celú kopu, no medzi nimi hviezdi ako najchutnejší tento, s exotickým názvom turkish delight, po slovensky domáce želé cukríky.

50 ks
porcií
15 (+ tuhnutie) minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

25 g
100 g
700 g
40 g
1 ks
2 PL (alebo ružová voda)




Postup

  1. 1

    Trochou vody navlhčíme asi 20,5 cm veľký štvorcový pekáč a jeho dno potiahneme potravinovou fóliou.

  2. 2

    Do malej misky preosejeme práškový cukor a 25 g kukuričného škrobu. 1 PL tejto zmesi použijeme na poprášenie fólie na pekáči.

  3. 3

    Kryštálový cukor, želatínu a zvyšný kukuričný škrob nasypeme do hlbokej panvice a metličkou premiešame. Postupne primiešame 500 ml vody a citrónovú šťavu. Za stáleho miešania nahrievame na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Privedieme do varu, potom stíšime na miernu teplotu, miešame asi 20 minút, až kým zmes nezačne mierne hustnúť a nezíska zlatistú karamelovú farbu.

  4. 4

    Odstavíme z ohňa a dáme na 5 minút vychladnúť. Primiešame pomarančovú vodu a zmes nalejeme do pripraveného plechu.

  5. 5

    Necháme vychladnúť 6 hodín alebo cez noc.

  6. 6

    Dosku posypeme zmesou kukuričného škrobu a práškového cukru a preklopíme na ňu stuhnuté želé. Stiahneme fóliu, poprášime zmesou kukuričného škrobu a práškového cukru, nakrájame na štvorčeky a uskladníme v uzatvárateľnej nádobe.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia