Tekvicový kompót

olinecka - fotkaolinecka, 19. augusta 2014
Tekvicový kompót
Foto: olinecka

Zaváranie má baví .Takýto recept chcem ponuknuť !!!

40 minút
príprava
20-25 minút
na 80 °C

Suroviny

4 kg
1
1 l
1 ks
1 l
750 g
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Tekvicu očistime a nakrájame na kocky.Zalejeme vodou studenou a pridame citrodeko.Takto necháma odstať 24 hodín.

    Tekvicový kompót - obrázok 1
  2. 2

    Po 24 hodinach scedime a pridáme sirup,džús,cukor ,kompót ananasovy.Povaríme tekvicu v sirupe do sklovita asi 20-25 minút,kontrolujeme.Takto uvareny kompót dáme do poharov.

  3. 3

    Sterilizujeme 5-7minút.Výborná dobrota na zimu.

Diskusia k receptu

mijaita
@olinecka budu ti oponovat, s tekvicovym kompotom mam vic nez bohatou zkusenost. I ten "tvuj" uz mam davno za sebou. Zkus to udelat jinak. Pokrajenou tekvici zasypej cukrem. Bez vody! A nech do rana. Uvidis zazrak. Bude plavat ve vlastni stave. A pak teprve ji zpracuj. Stavu slej a nared a dochut cim chces. Citronem, ananasem a pod. Povar vse a dej do sklenic a zasteriluj. Jeste pred tim ochutnej. Tekvica totiz je plna vody a tudiz nemuze uz zadnou prijimat. Ale kdyz ji dovolis aby tu svoji vodu pustila do cukru, nasaje nazpatek tu dobrou, sladkou, kterou vyrobis. jestli neveris, zkus v mensim mnozstvi. Pak mi napis :-)
sovka62
Toto naše decká milovali. Viac ako pravý ananásový, ananás sa im zdal príliš tuhý, tekvica zbehla hrdlom skoro sama. A to u nás bol tekvica vyhlásená za triedneho nepriateľa, v žiadnej inej podobe by ju od úst nedali.
ivav
raz som ho robila, lacná tekvica /zo záhrady/, drahé ingrediencie
medovnicek
takto zvykla tekvicu zavárať moja mamka, @mijaita vďaka za super radu, už aj si ju ukladám spolu s receptom:)
letisia
@mijaita prosím ťa daj tvoj recept na zavarenie tekvice do receptov, aby sme si ho mohli uložiť. Veľmi sa mi páči. Recept podľa @olinecky robila moja mamička roky. Je fajn, ale chcem vyskúšať tvoj.
radost
ja som nekupovala drahé ingrediencie..@ivav..dala som domácu broskyňu..tá kombinácia nám chutila..
deti už majú deti..žijú vzdialene..zaváranie minimalizujem..no dľa @mijaita by som veru skúsila..no broskyne už nemáme-boli pred dvoma týždňami..snád o rok..:-)
allena
Ja tento kompót robím iba s ananásovým kompótom, sirup a džús nedávam, ale mám aj oveľa lacnejšiu verziu, robila som už aj kompót so šumienkou, ktorá sa rozrába do 2 litrov vody, tí čo nemajú radi veľmi sladké, dajú len toto a tí, čo chcú sladšie, to trochu prisladia a lacnejšej verzie niet a urobíte si príchuť akú chcete - robila som jahodovú, malinovú, citrónovú a aj colovú, ale tej málo, lebo takú nemám rada, ale chutila aj táto.
olinecka
@letisia @rados ť@allena ďakujem za Vaše komentiky je naozaj veľa možnosti ,ako si zavarať tekvicu,lenže ingrediencie,ktoré som použila mali hodnotu necelých3 eúr ,ale chuť perfektna.Mám vyborneho kompótu na celú zimu 12 poharov!!!!!!
letisia
@olinecka nejako mi to na 3 eurá za všetky tebou uvedené suroviny nevychádza. No asi nakupuješ výhodnejšie ako ja.
olinecka
@letisia neviem prečo preberame niečo nepodstatné.No keď je tam 4 eur?Cukor 0,50 cent,sirup ananas0,90,,džus ananasovy 1,70eur,citrodeko 0,30 centov tak neviem ,aké drahé!!!!Keď chcem niečo dobré tak ,neriešim!!!!pekny dnik!!!!!
mijaita
@letisia dobre, ale jen co ho budu delat. Momentalne nemam fotku. Jeste delam jednu variantu, no pokusim se co nejdriv.
evicka63
@mijaita (22.8.2014 20:16)

aj ja by som si poprosila recept na zaváranú tekvicu ako si písala len zasypanú cukrom, ja to môžem mať aj bez obrázka a rada by som to vyskúšala :-)

evicka63
@olinecka , @mijaita - takže včera som tekvicu nakrájala, zasypala cukrom a ozaj po chvíľke sa začala tekvica ponárať do svojej šťavy, dnes poobede som ju vybrala a dala do hrnca spolu s troškou šťavy a zaliala ananásovým džúsom - povarila som to cca 30 minút a po vychladnutí som to dala do pohárov a sterilizovala... ale pri "koštovaní" to malo fajn chuť :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia