Šošovicová polievka s bulgurom

cesminaz - fotkacesminaz, 28. januára 2014
Šošovicová polievka s bulgurom
Foto: cesminaz

Kto má rád turecké polievky,určite mu bude chutiť aj táto.Je z malej červenej šošovice,ale ako náhradu môžte kludne použiť aj suchý žltý hrach :-)

45-50 minút
príprava

Suroviny

1 hrnček (alebo žltý hrach)
1  hrnček
2,5 l (bujón)
1 veľká PL (paradajkové pyré)
50 g
Na zahustenie:
1 hrnček
2 veľké PL
1
2 strúčiky
3 dl
2 ČL




Postup

  1. 1

    Hrnček má 200ml.Vopred namočenú šošovicu zalejeme vodou(1-1,5L) a varíme asi 30-35minut,kým sa nerozvarí.Ked je už rozvarená pridáme opláchnutý bulgur a zasa necháme pomaly variť za občasného miešania 15 minut .Potom hrniec zakrytý odstavíme bokom na 15 minut.

  2. 2

    Teraz si v druhom hrnci rozohrejeme maslo,pridáme paradajkové pyré,spolu premiešame a 2-3 minutky necháme spolu "smažit" :-) Po krátkom smažení,to zalejeme už uvarenou šošovicou s bulgurom.Dobre premiešame a celé zalejeme 2L mäsovým vývarom.Zaliať vývarom môžte aj podla oka,polievka nemá byť ani riedka,ani prihustá.Môžete použiť mäsový,ale aj zeleninový vývar,polievka chutí skvelo s oboma vývarmi.

  3. 3

    Kým sa nám to začne znova varit,si pripravíme jogurt na zahustenie a dokončenie polievky.Do jednej misky si dáme jogurt,múku,nastruhany cesnak,vajce a prilejeme 2-3 dcl vývaru a dobre rozmiešame.Následne jogurt vlejeme do polievky (ešte nesmie vrieť) dáme mätu a ak treba osolíme a necháme cca.10minut povarit. Kto má rád štiplavé,si môže dať aj chilli. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

alex37
šošovicu môžem, polievka vyzerá veľmi dobre, mám síce svoj recept, ale vyskúšam aj tento tvoj pre zmenu :-)
cesminaz
@alex37 ja poznam hned niekolko bulgurovych polievok :-) a robim raz taku-raz taku pre zmenu :-) budem rada ak vyskusas,urcite neolutujes..je to jedna z nasich oblubenych.
amandi
pridávam do KK, bulgur je veľmi zaujímavá "vec" :)
lyali
@cezminaz , velmi pekny tip :-) vyzera to na hustu polievocku. uvidim, ci pouzijem aj muku. kk :-)
cesminaz
@lyali ano je to hustejsia polievka,ale taka "presne husta",ale ak chces,tak si dolejes este trocha z vyvaru.Muka sa zamiesa do jogurtu,radsej ti odporucujem dat ju,ak nechces mat z jogurtu "tvaroh" ;-/ a inak su tam len 2PL a to je nic :-) @elixir :-)
marianne
Tych tureckych polievok som vela nepojedla,neviem posudit,ale tato vyzera vyborne




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia