Slaný koláč
Slaný koláč

Slaný koláč s bryndzou a jablkami

Michal Kordoš
mesačník Varecha, 14. decembra 2023
Slaný koláč s bryndzou a jablkami
Foto: Archív Michala Kordoša

Kuchára Michala Kardoša najviac baví pretvárať klasické známe jedlá, ktoré novým spôsobom prípravy či pridanými surovinami získajú iný šmrnc.

10
porcií
20 (+ odstátie) minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Krehké cesto (forma s priemerom 26 cm):
250 g
125 g studené
1,5 ČL
1 ks
50 ml studená
Náplň:
3 ks (väčšie a sladké)
250 g
250 g
4 PL
1 hrsť
1 hrsť (alebo lieskovce)
1 ks
1 PL
1 ks
1 ČL
1 stonka (čerstvý)




Postup

  1. 1

    Pripravíme cesto: Do preosiatej múky pridáme soľ a na kocky nakrájané studené maslo. V mixéri rýchlo spracujeme tak, aby sa vytvorila mrvenička, pridáme vaječný žĺtok a ľadovú vodu a znovu párkrát zmixujeme. Na doske spracujeme cesto do bochníčka a vo fólii ho necháme aspoň hodinu v chladničke. Pred spracovaním ho vyberieme z chladničky, aby trochu zmäklo a dalo sa vyvaľkať.

  2. 2

    Cesto vyvaľkáme a vložíme do okrúhlej formy (priemer 26 cm) s papierom na pečenie. Vidličkou poprepichujeme, môžeme zaťažiť fazuľou alebo inou strukovinou. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 8 minút. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Do bryndze postupne zapracujeme 3 PL zmäknutého orieškového masla, kyslú smotanu, nastrúhaný syr, vajce, soľ a korenie.

  4. 4

    Na zvyšnom orieškovom masle opečieme z oboch strán na plátky nakrájanú cibuľu. Na záver pridáme 1 ČL dijonskej horčice a 1 ČL medu a necháme skaramelizovať.

  5. 5

    Bryndzový krém nanesieme na cesto, naň naukladáme jablká, ktoré sme nakrájali aj so šupkou na jemné plátky, skaramelizovanú cibuľu, orechy a tymian.

  6. 6

    Pečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 minút. Koláč môžeme podávať s lyžicou kyslej smotany a listovým šalátom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia