Slaný koláč

Slaný koláč s bryndzou a jablkami

Autor receptu: redakcia

Kuchára Michala Kardoša najviac baví pretvárať klasické známe jedlá, ktoré novým spôsobom prípravy či pridanými surovinami získajú iný šmrnc.

10
porcií
20 (+ odstátie) minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme cesto: Do preosiatej múky pridáme soľ a na kocky nakrájané studené maslo. V mixéri rýchlo spracujeme tak, aby sa vytvorila mrvenička, pridáme vaječný žĺtok a ľadovú vodu a znovu párkrát zmixujeme. Na doske spracujeme cesto do bochníčka a vo fólii ho necháme aspoň hodinu v chladničke. Pred spracovaním ho vyberieme z chladničky, aby trochu zmäklo a dalo sa vyvaľkať.
  2. Cesto vyvaľkáme a vložíme do okrúhlej formy (priemer 26 cm) s papierom na pečenie. Vidličkou poprepichujeme, môžeme zaťažiť fazuľou alebo inou strukovinou. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 8 minút. Necháme vychladnúť.
  3. Do bryndze postupne zapracujeme 3 PL zmäknutého orieškového masla, kyslú smotanu, nastrúhaný syr, vajce, soľ a korenie.
  4. Na zvyšnom orieškovom masle opečieme z oboch strán na plátky nakrájanú cibuľu. Na záver pridáme 1 ČL dijonskej horčice a 1 ČL medu a necháme skaramelizovať.
  5. Bryndzový krém nanesieme na cesto, naň naukladáme jablká, ktoré sme nakrájali aj so šupkou na jemné plátky, skaramelizovanú cibuľu, orechy a tymian.
  6. Pečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 minút. Koláč môžeme podávať s lyžicou kyslej smotany a listovým šalátom.