Slaný koláč
Slaný koláč

Slaný tekvicový koláč so syrom

dorenika - fotkadorenika, 9. apríla 2024
Slaný tekvicový koláč so syrom
Foto: dorenika

Mäkký, vláčny, krémový a môžete ho urobiť s rôznou zeleninou alebo pridať šunku, slaninu či mäso. Najlepšie je urobiť ho, keď máte zvyšky Zobraziť celý popisMäkký, vláčny, krémový a môžete ho urobiť s rôznou zeleninou alebo pridať šunku, slaninu či mäso. Najlepšie je urobiť ho, keď máte zvyšky pečenej zeleniny alebo mäsa. Cesto môžete urobiť vopred a zamraziť.
Zdroj: Sally's Baking Addiction

8
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
315 g
1 KL
225 g
120 ml ľadová
Plnka:
400 g
4 ks veľké
120 ml
120 ml
250 g
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Cesto: Múku, soľ a na kocky nakrájané vychladené maslo vymiešame do hladka. Pridávame vodu po lyžiciach a miesime dokým sa vstrebe. Na doske vypracujeme cesto, dokým sa maslo zapracuje. Cesto zabalíme a dáme chladiť na 2 hodiny. Môžete si ho aj predrobiť na 5 dní dopredu.

  2. 2

    Rúru vyhrejeme na 200 °C. Tekvicu očistíme, nakrájame, dáme na plech, polejeme olejom a ochutíme soľou, korením a tymianom. Na plech dáme 2 strúčiky cesnaku a pečieme 20-30 minút, alebo dokým nezmäkne. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Teplotu v rúre znížime na 190 °C a koláčovú formu vytrieme maslom. Cesto vyvaľkáme na tenko (1 cm) a vtlačíme do formy. Cesto vystelieme papierom na pečenie a nasypeme záťaž (ja používam hrach). Dáme piecť na 15 minút. Vyberieme papier a záťaž, spodok cesta popicháme vidličkou a dáme piecť na 8 minút.

    Slaný tekvicový koláč so syrom - obrázok 3
  4. 4

    Teplotu v rúre znížime na 170 °C. Upečenú tekvicu, cesnak a mlieko rozmixujeme dohladka. V mise zmiešame tekvicovú zmes, smotanu, vajcia a vyšľaháme. Nakoniec pridáme nastrúhaný syr, tymian, soľ a korenie. Vylejeme na predpečené cesto a pečieme 45 minút. Neprepekáme do nemoty, ak nechceme suchý koláč.

    Slaný tekvicový koláč so syrom - obrázok 4

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia