Slané kapustníky

jokin - fotkajokin, 28. novembra 2012
Slané kapustníky
Foto: jokin

Tento recept mám od margaretky28, iba ho robím na slano, nakoľko som diabetik a sladké (nesmiem). Nám chutia aj takto.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Plnka:
podľa počtu osôb
 prerastená
 alebo cukor




Postup

  1. 1

    Suroviny som nepísal nakoľko každá kuchtička a kuchárik má svoj osvedčený recept na kysnuté cesto tak to považujem za zbytočné. Ja robím tak že všetky tekuté suroviny spolu zmiešam aj z vykysnutým kváskom.

    Slané kapustníky - obrázok 1
  2. 2

    tu je už aj kvások.

    Slané kapustníky - obrázok 2
  3. 3

    Tekuté suroviny nalejem do múky v ktorej mám zamiešanú soľ.

    Slané kapustníky - obrázok 3
  4. 4

    a začnem miesiť miesim do tej doby kým nieje ruka aj nádoba čistá.

    Slané kapustníky - obrázok 4
  5. 5

    cesto teraz môže spokojne kysnúť a ja sa pustím do výroby plnky. Najskôr si pokrájam kapustu na jemno a trochu ju nasolím aby pustila vodu.

    Slané kapustníky - obrázok 5
  6. 6

    Kým kapusta odvodňuje, tak si nakrájam prerastenú slaninku a cibuľku a dám na panvicu robiť.

    Slané kapustníky - obrázok 6
  7. 7

    Keď mám cibuľku aj slaninku pekne opečené pridám k nim kapustu z ktorej som vytlačil vodu. Pridám drvenú rascu, sušený cesnak, mleté čierne korenie, trochu umelého sladidla, tí čo nemajú cukrovku tak samozrejme môžu použiť cukor a trochu octu. Za občasného miešania všetko dusím.

    Slané kapustníky - obrázok 7
  8. 8

    Keď už je kapusta skoro mäká tak ju odokryjem a pokračujem kým nemám kompaktnú zmes bez vody.

    Slané kapustníky - obrázok 8
  9. 9

    Kým dorobím kapustu tak mi pekne nakysne cesto. Cesto rozvalkám, povykrajujem z neho kruhy 9 cm vykrajovátkom tieto naplním presne tak ako to robí margaretka28 v jej vydarenom recepte kapustníkov. Pečiem kým nie sú pekne zapečené cca 20 minút pri 180. Teplota je iba orientačná ja mám plynovú trúbu. margaretka28 ešte raz ďakujem za Tvoj recept ktorí mi bol vzorom a pripomenula si mi ním dávno zabudnutú pochúťku. Prajem všetkým dobrú chuť.

    Slané kapustníky - obrázok 9

Diskusia k receptu

izabella929
sú pekné a nepochybne aj chutné.-) chcem sa opýtať, sú to také, ako sa pečú na Kysuciach?
stacy77777
@Jokin - nádherne vydarené,pripomenul si mi receptom môjho zlatého nebohého svokra, on nám robieval takéto dobroty....až sa mi zacnelo. Ja občas robievam aj s kyslou kapustou a údeným mäsom. A @margaretka má super recepty,už som tiež nejeden vyskúšala...
anina6
tak toto musím vyskúšať aj ja. ukladám.
helca103
kapustníky máme radi a tieto tvoje vypadajú prudko jedlé
medulienka122
kapustníky som naposledy jedla asi pre 100 rokmi:-) u mojej mamky, ale ja som ich ešte nerobila, skúsim podľa teba a Margarétky, uvidíme, či sa mi podarí
valeri
poznám, sú fakt výborné a tie Tvoje vyzerajú bombovo.
aromina
pre @izabella929. Nie, podľa tohto receptu sa na Kysuciach kapustníky nepečú. Do toho cesta nejdú vôbec vajcia. Recept som získala v Kysuckom múzeu v Novej Bystrici - Vychylovke, kde ženičky pečú kapustníky a polesníky v a na starých peciach v niektorých domčekoch múzea, keď je Prezentácia kuchýň starých materí. Sú skutočne vynikajúce. Pečiem podľa nich. V pondelok dám recept, ale iba v písanej forme, lebo som sa ešte nenaučila prikladať fotky do Varechy. Zatiaľ iba toľko.
elisticka
aja ja ich robim su vynikajuce len tvoje su vypepsene fajnovejsie :-)) recptik si ukladam,...
janger
Doteraz som jedla kapustniky len na sladko. Ale zmena nezaskodi. Pekne sa ti podarili, @jokin. A uz sa tesim aj na recept, ktory slubila @aromina.
izabella929
@aromina , no teeda, som úplne dojatá z toho, čo si mi napísala...) dávno som chcela vedieť,ako sa to robí...mala som kamaráta na Kysuciach a on mi stále spomínal tie kapustníky...len som nemala recept a iba tak podľa jeho rozprávania som to upiekla, ale čo bolo na tom najlepšie, bola iba plnka z kapusty, cesto ma nelákalo...veľmi sa teším na tvoj recept a hlavne, veľmi pekne ti ďakujem za to, že si sa ozvala...
jokin
Varešky ďakujem za vaše príspevky, ste super
evanaaa
Neviem, či nasladko, ja som si kapustníky chodila kupovať do tržnice nsa Trnavskom mýte skoro každú sobotu, ale boli sladkoslané, čiže, kapusta sa síce robila nasladko, asi na miernom karameli, ale v podstate boli slané, veď aj do kapusty ku kačke sa dáva cukor, nie? A boli určite lepšie, ako keby tam bola len soľ. Tak, ako sa aj do slaného cesta mnohokrát pridáva štipka cukru a do sladkého zasa štipka soli.
jarunka
Kapustniky na slano to musi byt dobrota, kapustniky som nejedla ani nepamatam. Urcite vyskusam.
jokin
evanaaa zase si nečítala pozorne aj v mojom recepte je sladidlo, alebo cukor a kapusta je vlastne sladko kyslá. Rozdiel je vtom, že do sladkých nejde slaninka, alebo klobáska, ale povedčine škorica. Inak plne stebou súhlasím ,že štipka soli je potrebná skoro do každého jedla a naopak aj štipka cukru. Myslím, že iba, tak sa dá dosiahnúť plná chuť jedla. Ja bežne aj do vývaru keď robím polievky a zelenina ho málo osladí, tak pridám jedno umelé sladidlo a hneď má tú správu chuť.
mia2404
Mňam kapustníky zbožňujem , vyzerajú krásne :-)
aromina
pre@izabella929
Tak tu je ten sľúbený recept :

Cesto : 7dcl vlažnej vody, 1 kocka droždia, 1 kg polohrubej múky, 1 kávová lyžička soli (alebo podľa chuti, dnes sa už nedá spoľahnúť ani na tú soľ)

Potom klasicky. Urobiť si kvások z trocha vody, cukru, trocha hladkej múky a kvasníc. Keď kvások vzíde pridať do preosiatej múky, v ktorej je už premiešaná soľ a dolievať vlažnú vodu - podľa potreby. Vypracovať cesto, ktoré necháme vykysnúť.

Plnka : kvasená kapusta, údená prerastená slaninka + môže byť aj kvalitná klobáska, 1 až 2 uvarené zemiaky, cibuľa, bravčová masť.

Postup : Opražiť slaninku + môže byť aj spolu s klobáskou s cibuľkou, aby bolo všetko pekne prepražené. Pred koncom dávam kmín, keď sa troška opraží, vynikne jeho chuť. Ak je málo výpeku, môže sa pridať bravčová masť. Následne pridať pokrájanú kyslú kapustu (to už podľa svojej chuti buď viacej kyslú alebo ju prepláchnuť). Zamiešať a nechať trochu podusiť. Odstaviť a do polovychladnutej masy pridať nastrúhané resp. vymiesené vychladnuté zemiaky. Zmiešať a okoreniť podľa svojej chuti (majorán, čierne korenie, prípadne ak je plnka málo slaná i soľ). Suroviny na plnku nedávam v hmotnosti, každý podľa svojho. Robím jej viac, lebo sa tá jesť aj bez cesta. Jednoducho tá plnka je o vlastnej chuti, ale je dobrá. Čím viackrát sa robí, tým je lepšia.
Cesto po vykysnutí vyváľkať a pokrájať na štvorce, plniť plnkou. Zabaliť do batôžkov a trocha stlačiť.
Nechať znovu trocha podkysnúť.

Pečenie : sú 3 druhy - buď sa môžu piecť na plechu vymastenom masťou a pred pečením sa potrú masťou, po učenení sa znova potrú masťou, (ja ju po upečení natieram výpekom z ďalšej slaninky, ktorú si popražím)
alebo sa vyprážajú tak ako šišky

alebo (čo je pre mňa nedosiahnuteľné) sa pečú na platni ako posúšky a následne sa potierajú.

Dúfam, že budú chutiť.
aromina
Ešte som zabudla, pred pečením sa môžu popichať vidličkou.
janger
@aromina , hoci pises, ze recept je pre @izabella929 , aj ja ti dakujem :-). Skoda, ze si ho nepridala ako samostatny recept, ako 'kysucke kapustniky'. Tak by si ho kazdy lahko nasiel.
jokin
aromina určite vyskúšam aj Tvoj recept vyzerá doslova žravo. Aj ja sa prikláňam k názoru janger, že by si ich mala napiecť a zverejniť ako normálny recept určite by si viceré varešky potešila s týmto receptom.
janger
@aromina , aj ked ich teraz nebudes piect, tak by bolo dobre pridat to aspon ako pisany recept.... Tuto sa to strati, lebo je len v komentaroch. Skoda takeho pekneho receptu :-). A to neber ako vycitku, prosim ta, nemusis sa ospravedlnovat :-). Ber to skor ako poklonu :-).
jokin
Nemáš sa začo ospravedlňovať, my sme radi že si ho dala ale je naozaj pekný a stojí za zverejnenie.
luss44
aká náhoda, tento pripomenutý recept, zrovna som dopiekla kapustníky, len na sladko. musím vyskúšať aj takto na slano.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia