Skladané zemiaky

Skladané zemiaky
Foto: bonpari
bonpariBonpari, 30 ročná žena, Trenčín, recept pridala: 28. júna 2012 22:19Ďalšie jej recepty

Nie sú to tie klasické francúzske zemiaky, ktoré mnohí poznajú zo školských jedální. Ochutnala som už mnohé varianty, no tento typ mám najradšej.

Suroviny

6
porcií
30
minút
príprava
45
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Zemiaky dávame odoka, podľa veľkosti plechu, tak aby nám to jednoducho pekne vyšlo :) Ošúpeme ich a nakrájame na stredne hrubé kolieska. Rovnako tak i natvrdo uvarené vajcia a točenú salámu, párky či špekačky, každý podľa chuti, no dodržiavame tvar koliesok.

2

Zmiešame všetky smotany, soľ a vegetu. Je dobré pridať aj 1 polievkovú lyžicu hladkej múky, aby to malo krémovejšiu konzistenciu. Na hrubšom strúhadle si nastrúhame syr.

3

Suroviny ukladáme na plech v poradí smotana, zemiaky, saláma, vajcia. Tak, aby bola zakrytá celá plocha a rovnomerne sme minuli všetky suroviny. Väčšinou vyjdú 2 poschodia. Smotanu len fŕkame po povrchu, nelejeme.

4

Poslednú vrstvu tvoria zemiaky, ktoré pofŕkame zvyšnou troškou smotany, ktorú by sme si mali šetriť až do konca. Posypeme strúhaným syrom a môžeme piecť. Najlepšie je zakryť plech alobalom, aby všetky zemiaky zmäkli a pustili šťavu. Takto ich pečieme asi pol hodinu. Odokryť až na konci, aby vrch chytil chrumkavú kôrku.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (4,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • fialka49, 28. júna 2012 o 22:33
    Pri týchto prekladaných zemiakoch je pre mňa zaujímavá kyslá smotana, ale určite vyskúšam, lebo francúzske zemiaky máme radi.
    Myslím ale, že 10 g syra je primálo, určite je tam preklep.


  • aroooo, 28. júna 2012 o 22:56
    asi si zamenila gramy za deká aj u točenej salámy, takého zemiaky a aj francúzske zbožňujem no bez vegety.


  • bonpari, 28. júna 2012 o 23:31
    jasne, ze zamenila :) dakujem za upozornenie..


  • abdul, 29. júna 2012 o 06:37
    Pol plechu a dá sa z toho celkom dobre natiskať. Tú smotanu vyskúšam. :-)


  • klekipetra, 29. júna 2012 o 07:20
    Krumple na tento spôsob sú vždy fajn.
    Naša obmena -nedávame smotanu ani múku, ale nízkotučný jogurt rozšľahaný s vajíčkom a lyžičkou solamylu, navrch paradajky pokrájané na kolieska. Tých odmien by sa dalo iste urobiť "nekonečne"


  • rea1, 29. júna 2012 o 09:30
    ja plech vysypem prezlami a trosicku prezli nasypem na kazdu nalozenu vrstvu "plnky". ale rozhodne bez vegety. vrchne zemiaky polejem vajickom rozslahanym so smotanou alebo jogurtom. a jednu vrstvu plnky rozhodne tvori cibulka do sklovita uprazena na kockach slaninky. kolieska vajec pripadne aj s trochou hrasku davam na tuto cibulku. variaciam a fantazii sa skutocne medze nekladu.
    moja mama zemiaky nekraja na kolieska ale ich pretlaci cez to kockovacie čudo ako na majonezovy salat. suvislu vrstvu, na to plnku, opat nakockovane zemiaky ... vyzera to inac ale je to rovnako dobre ako so zemiakmi na kolieska.


  • mata3636, 29. júna 2012 o 09:52
    ja som včera robila prekladané zemiaky so sójovou drťou. urobila som si cibuľovo-pretlakový základ, zaliala som vodou, poriadne dochutila: soľ, mčk, cesnak, majoránka, dobrota, sójová omáčka, drť - toto som povarila, až kým sa väčšina tekutiny neodparila. no a potom klasika - vrstva zemiakov, drť, zvyšok zemiakov, povrch som pomastila rozpusteným maslom. zakryté alobalom som dusila 45 minút a potom bez alobalu, aby sa povrch zapiekol. k tomu uhorkový šalát, mňam, obed ako rozprávka :) aj tieto dobre vyzerajú, mám inšpiráciu :)


  • rea1, 29. júna 2012 o 10:20
    @mata , francuzske zemiaky su asi jedina vec, do ktorej som doteraz nepraskla sojove cokolvek. s tou drvinou je to zaujimavy napad, rozhodne skusim. bez pretlaku. len musim pockat, az ma prejde zachvat tekvicoveho sialenstva, privarok momentalne tlacim do hlavy uz druhy tyzden a zatial to nevyzera tak, ze by ma prechadzala chut.


  • horalka66, 29. júna 2012 o 12:44
    fajn zemiačky..dík za receptík...isto vyskúšam :-)


  • izabella929, 29. júna 2012 o 16:35
    aj u nás patria medzi obľúbené.-)))) vyzerajú skvele.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Recept je v kategóriach:

Magazín

Liptovská fazuľa, modranské víno
Liptákov v Modre by ste zrátali na prstoch jednej ruky. Ich modranským lídrom je Ľubo Rapoš. Môj priateľ, výtvarník, citlivý a dobrý človek.

Šéfkuchár Carl Gillain: Keď chcete jedlom zaujať, musíte trochu šokovať
Hoci má len 29 rokov, jeho reštaurácia L’Agathopéde v belgickom Namur získala skvelé hodnotenie v európskom gurmánskom bedekri Gault & Millau.

Sicílska zelenina
Dlhé roky Jožko s Luciou nevytiahli nohy z domu. Stavali chalupu, poctivo obrábali vinice, starali sa o deti.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2015: Jablkové hodovanie Jablkové hodovanie
Časopis Varecha v piatok 4. septembra v denníku Pravda.


TOPlist