Skladané zemiaky

Skladané zemiaky
Foto: bonpari
bonpariBonpari, recept pridal: 28. júna 2012 22:19Ďalšie jeho recepty

Nie sú to tie klasické francúzske zemiaky, ktoré mnohí poznajú zo školských jedální. Ochutnala som už mnohé varianty, no tento typ mám najradšej.

Suroviny

6
porcií
30
minút
príprava
45
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Zemiaky dávame odoka, podľa veľkosti plechu, tak aby nám to jednoducho pekne vyšlo :) Ošúpeme ich a nakrájame na stredne hrubé kolieska. Rovnako tak i natvrdo uvarené vajcia a točenú salámu, párky či špekačky, každý podľa chuti, no dodržiavame tvar koliesok.

2

Zmiešame všetky smotany, soľ a vegetu. Je dobré pridať aj 1 polievkovú lyžicu hladkej múky, aby to malo krémovejšiu konzistenciu. Na hrubšom strúhadle si nastrúhame syr.

3

Suroviny ukladáme na plech v poradí smotana, zemiaky, saláma, vajcia. Tak, aby bola zakrytá celá plocha a rovnomerne sme minuli všetky suroviny. Väčšinou vyjdú 2 poschodia. Smotanu len fŕkame po povrchu, nelejeme.

4

Poslednú vrstvu tvoria zemiaky, ktoré pofŕkame zvyšnou troškou smotany, ktorú by sme si mali šetriť až do konca. Posypeme strúhaným syrom a môžeme piecť. Najlepšie je zakryť plech alobalom, aby všetky zemiaky zmäkli a pustili šťavu. Takto ich pečieme asi pol hodinu. Odokryť až na konci, aby vrch chytil chrumkavú kôrku.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (4,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • fialka49, 28. júna 2012 o 22:33
    Pri týchto prekladaných zemiakoch je pre mňa zaujímavá kyslá smotana, ale určite vyskúšam, lebo francúzske zemiaky máme radi.
    Myslím ale, že 10 g syra je primálo, určite je tam preklep.


  • aroooo, 28. júna 2012 o 22:56
    asi si zamenila gramy za deká aj u točenej salámy, takého zemiaky a aj francúzske zbožňujem no bez vegety.


  • bonpari, 28. júna 2012 o 23:31
    jasne, ze zamenila :) dakujem za upozornenie..


  • abdul, 29. júna 2012 o 06:37
    Pol plechu a dá sa z toho celkom dobre natiskať. Tú smotanu vyskúšam. :-)


  • klekipetra, 29. júna 2012 o 07:20
    Krumple na tento spôsob sú vždy fajn.
    Naša obmena -nedávame smotanu ani múku, ale nízkotučný jogurt rozšľahaný s vajíčkom a lyžičkou solamylu, navrch paradajky pokrájané na kolieska. Tých odmien by sa dalo iste urobiť "nekonečne"


  • rea1, 29. júna 2012 o 09:30
    ja plech vysypem prezlami a trosicku prezli nasypem na kazdu nalozenu vrstvu "plnky". ale rozhodne bez vegety. vrchne zemiaky polejem vajickom rozslahanym so smotanou alebo jogurtom. a jednu vrstvu plnky rozhodne tvori cibulka do sklovita uprazena na kockach slaninky. kolieska vajec pripadne aj s trochou hrasku davam na tuto cibulku. variaciam a fantazii sa skutocne medze nekladu.
    moja mama zemiaky nekraja na kolieska ale ich pretlaci cez to kockovacie čudo ako na majonezovy salat. suvislu vrstvu, na to plnku, opat nakockovane zemiaky ... vyzera to inac ale je to rovnako dobre ako so zemiakmi na kolieska.


  • mata3636, 29. júna 2012 o 09:52
    ja som včera robila prekladané zemiaky so sójovou drťou. urobila som si cibuľovo-pretlakový základ, zaliala som vodou, poriadne dochutila: soľ, mčk, cesnak, majoránka, dobrota, sójová omáčka, drť - toto som povarila, až kým sa väčšina tekutiny neodparila. no a potom klasika - vrstva zemiakov, drť, zvyšok zemiakov, povrch som pomastila rozpusteným maslom. zakryté alobalom som dusila 45 minút a potom bez alobalu, aby sa povrch zapiekol. k tomu uhorkový šalát, mňam, obed ako rozprávka :) aj tieto dobre vyzerajú, mám inšpiráciu :)


  • rea1, 29. júna 2012 o 10:20
    @mata , francuzske zemiaky su asi jedina vec, do ktorej som doteraz nepraskla sojove cokolvek. s tou drvinou je to zaujimavy napad, rozhodne skusim. bez pretlaku. len musim pockat, az ma prejde zachvat tekvicoveho sialenstva, privarok momentalne tlacim do hlavy uz druhy tyzden a zatial to nevyzera tak, ze by ma prechadzala chut.


  • horalka66, 29. júna 2012 o 12:44
    fajn zemiačky..dík za receptík...isto vyskúšam :-)


  • izabella929, 29. júna 2012 o 16:35
    aj u nás patria medzi obľúbené.-)))) vyzerajú skvele.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Recept je v kategóriach:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 52/2014: Silvestrovské menu Silvestrovské menu
Časopis Varecha v sobotu 27. decembra v denníku Pravda.


TOPlist