Skladané zemiaky

Autor receptu: bonpari

Nie sú to tie klasické francúzske zemiaky, ktoré mnohí poznajú zo školských jedální. Ochutnala som už mnohé varianty, no tento typ mám najradšej.

6
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Zemiaky dávame odoka, podľa veľkosti plechu, tak aby nám to jednoducho pekne vyšlo :) Ošúpeme ich a nakrájame na stredne hrubé kolieska. Rovnako tak i natvrdo uvarené vajcia a točenú salámu, párky či špekačky, každý podľa chuti, no dodržiavame tvar koliesok.
  2. Zmiešame všetky smotany, soľ a vegetu. Je dobré pridať aj 1 polievkovú lyžicu hladkej múky, aby to malo krémovejšiu konzistenciu. Na hrubšom strúhadle si nastrúhame syr.
  3. Suroviny ukladáme na plech v poradí smotana, zemiaky, saláma, vajcia. Tak, aby bola zakrytá celá plocha a rovnomerne sme minuli všetky suroviny. Väčšinou vyjdú 2 poschodia. Smotanu len fŕkame po povrchu, nelejeme.
  4. Poslednú vrstvu tvoria zemiaky, ktoré pofŕkame zvyšnou troškou smotany, ktorú by sme si mali šetriť až do konca. Posypeme strúhaným syrom a môžeme piecť. Najlepšie je zakryť plech alobalom, aby všetky zemiaky zmäkli a pustili šťavu. Takto ich pečieme asi pol hodinu. Odokryť až na konci, aby vrch chytil chrumkavú kôrku.