Roláda Fialový jazyk fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 6. apríla 2014

Ľahučká piškótová roláda s čučoriedkami v ceste a plnená kokosovým krémom.

15
porcií
15 minút
príprava
9 minút
na 200 °C

Suroviny

4 ks
80 g
50 g
3 PL (alebo mrazené)
Plnka:
1 dcl
2 PL
3 PL
1 ČL (alebo hladká múka)
125 g




Postup

  1. 1

    Vaječné bielky vyšľaháme na tuhý sneh,pridáme cukor a po jednom zašľaháme aj žĺtka. Zapneme rúru na 200°C.

    Roláda Fialový jazyk (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme múku a dôkladne premiešame.Nepoužila som prášok do pečiva,nie je tu potrebný.

    Roláda Fialový jazyk (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vylejeme na plech(ja som dala veľký 45x35cm)vystlaný papierom na pečenie a porozhadzujeme po ňom čučoriedky.Mrazené som nerozmrazovala,aby nepúšťali zbytočne šťavu.

    Roláda Fialový jazyk (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keďže cesto je tenučké,upečie sa na 200°C za 8-9 minút.

    Roláda Fialový jazyk (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hneď po vybratí z rúry ho prekryjeme aj druhým pečiacim papierom,zosunieme z plechu a z kratšej strany stáčame nasilno spolu s papierom do rolády,až prídeme k polovici,tam cesto obrátime naruby a z okraja začneme znova stáčať k stredu druhú stranu,až prídeme k už natočenej polovici. Zboku by tie dve natočené roládky vyzerali ako ležaté písmeno S. Necháme vychladnúť.

    Roláda Fialový jazyk (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým cesto chladne,pripravíme plnku: v mlieku rozmiešame cukor, kokosovú múčku a Solamyl alebo hl.múku,akonáhle zhustne,stiahneme z plameňa,tiež necháme vychladnúť.

    Roláda Fialový jazyk (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vychladnutí vmiešame zmäknuté maslo a dobre prešľaháme.

    Roláda Fialový jazyk (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z cesta opatrne stiahneme pečiace papiere

    Roláda Fialový jazyk (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Polovicou krému natrieme polovicu cesta

    Roláda Fialový jazyk (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    nenatretou stranou zakryjeme

    Roláda Fialový jazyk (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Aj túto časť pokryjeme zvyšným krémom,získame tak dvojitú roládu

    Roláda Fialový jazyk (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Znova ju začneme stáčať,tak ako sa ukazuje,nasilno a k prehnutému stredu. Tesno zabalíme do alobalu, takto sa nám dá vytvoriť krajšia okrúhlejšia-foremnejšia roláda.Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na dve hodiny.Kto chce,môže si urobiť aj polevu podľa chuti,ja som nechala vyniknúť "vzorke" čučoriedok v ceste. Samozrejme,dajú sa upiecť aj dve rovnaké cestá z 2x4 vajec a potom sa naplnené cestá rolujú jedno na druhom bez prehýnania,vyjde dvakrát väčšia roláda.Nám stačila aj takáto:-)Na úvodnej fotke je polovica mojej rolády.

    Roláda Fialový jazyk (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

havino
moje duše, kde si na to prišla, veľmi pekná je, chutný krém, zaujímavá doslova a jasné, že stačí polovičná, však je dvojitá
kukulienka71
Pôvodne som chcela naplniť túto roládu v tvare toho ležatého S,ale v prestávke polčasu som to zmenila na takúto dupľovanú roládku. Ja niekedy mením plány aj za pochodu:-)Ďakujem pekne,si veľmi milá,@havino !
medulienka122
@kuklienka , dne som práve rozmýšľala, že jednu roládku by som aj zvládla, aj som vymýšľala, čím zahustiť kokosovú roládu, lebo keď plním palacinky, tak je dosť riedka - ty si to za mňa vyriešila :), ďakujem ti, máš to u mňa :)
eviana
@kukulienka71 , super nápad s pridanými čučorkami do cesta, aj super názov... ako deti sme vždy blbli, kto z nás bude mať jazyk viac fialový... páči sa mi to celé ako to je :))) 5*
kukulienka71
@eviana ,malej dcérke sa to vyplazovanie a porovnávanie tiež veľmi páčilo @alex37 :-))super názov,@izabella929 ,čučoriedok som schopná zjesť kilá,do cesta mi ledva zostalo:-)som rada,že sa vám páči a ďakujem veľmi pekne!!
mariamka
no ty robis soky,, vraj fialovy jazyk, ja ze co za stvora to mohlo byt, ale tusila som daku kulehu :)) naozaj krasna penova roladka, vidno na pohlad, mne by tam predsa este trosku niecoho fialoveho smakovalo, mozno cucoriedkovy dzem pod plnku, paci sa mi, ze si ju nechala taku "natur-bodkovanu",, boli casy, ked u maminy nedela bez rolady nebola nedela.. dam si do KK a snad pripomeniem "stare dobre casy" :)
kukulienka71
@mariamka ,:-))do pravej kokosovej rolády dávam pod krém jahodový alebo malinový džem,mne to tam veľmi pasuje,aj chuťovo je zvýraznená,aj farebne,mám rada aj korpusy v torte natreté džemom.Ale.Túto roládu som balila aj pre manžela na cestu a on neznáša džemom potreté piškóty,tak som sa premohla:-)ak chceš,môžeš dať polohrubú múku,bude to pórovitejšie cesto,ja som dala hladkú,lebo je to cesto jemnejšie,nejak sa mi zapáčila tá hladká múka(aj špaldová aj pohánková) Balenie do alobalu je inak dobrá vec,lebo máš tú roládu peknú okrúhlu,po stuhnutí sa môže dať aj čoko poleva,ked niekto chce.Mne osobne sa páčia okrúhle viac ako oválne. Prajem príjemné pripomínanie "starých dobrých časov":-)
margaretka28
krásne si ju zakrútila a aj pekne vyzerá a tá plnka sa mi páči tiež, vyzerá byť lahučká, má to len jeden háčik, mne by sa určite taká pekná nepodarila




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia