Rebarborový koláč fotorecept

šéfkuchári Peter Kiss a Jozef Masarovič
reštaurácia UFO watch.taste.groove. v Bratislave, 19. júna 2015
Rebarborový koláč (fotorecept)
Foto: Pravda - Robert Hüttner
10
porcií
25 minút
príprava
18 minút
na 185 °C

Suroviny

350 ml
4 PL
1 na šťavu a kôru
kúsok
75 g
20 g
750 g
Krehké cesto:
115 g
100 g
štipka
225 g
2 ks
2 PL studené
Mrvenička:
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny okrem rebarbory vložíme do jedného hrnca a necháme variť, pokiaľ sa neodparí polovica tekutiny. Medzitým ošúpeme rebarboru a nakrájame ju na kocky 3 x 3 cm. Do zredukovaného sirupu vložíme nakrájanú rebarboru a 2 – 3 minútky povaríme. Rebarboru vyberieme a necháme vychladnúť. Sirup dáme znova redukovať, pokiaľ nezhustne. Hotovým vychladnutým sirupom zalejeme rebarboru.


  2. 2

    Krehké cesto: Vyšľaháme maslo s cukrom do peny, pridáme žĺtky a znova šľaháme. Pridáme múku a mlieko a zamiesime cesto. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chlade hodinu oddýchnuť.


  3. 3

    Mrvenička: Všetky suroviny dáme spolu do jednej misky. Stuhnuté maslo nastrúhame nahrubo. Ručným mixérom vyšľaháme na hrubú konzistenciu, ktorá pripomína krupicu. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a uložíme na plech, navrch dáme hotový kompót a zasypeme ho mrveničkou. Pečieme 18 minút pri 185 °C. Nakrájané koláčiky servírujeme s vanilkovo-limetkovým krémom zo smotany typu creme-fraiche, z práškového cukru, limetkovej šťavy a vanilkového struku.


Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia