Rebarborový koláč (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

10
porcií
25 minút
príprava
18 minút
na 185 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny okrem rebarbory vložíme do jedného hrnca a necháme variť, pokiaľ sa neodparí polovica tekutiny. Medzitým ošúpeme rebarboru a nakrájame ju na kocky 3 x 3 cm. Do zredukovaného sirupu vložíme nakrájanú rebarboru a 2 – 3 minútky povaríme. Rebarboru vyberieme a necháme vychladnúť. Sirup dáme znova redukovať, pokiaľ nezhustne. Hotovým vychladnutým sirupom zalejeme rebarboru.


  2. Krehké cesto: Vyšľaháme maslo s cukrom do peny, pridáme žĺtky a znova šľaháme. Pridáme múku a mlieko a zamiesime cesto. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chlade hodinu oddýchnuť.


  3. Mrvenička: Všetky suroviny dáme spolu do jednej misky. Stuhnuté maslo nastrúhame nahrubo. Ručným mixérom vyšľaháme na hrubú konzistenciu, ktorá pripomína krupicu. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a uložíme na plech, navrch dáme hotový kompót a zasypeme ho mrveničkou. Pečieme 18 minút pri 185 °C. Nakrájané koláčiky servírujeme s vanilkovo-limetkovým krémom zo smotany typu creme-fraiche, z práškového cukru, limetkovej šťavy a vanilkového struku.