Pórová polievka so zemiakmi a šalviou (fotorecept)
Autor receptu: zirafninka1
Postup
- Cesnak a stredne veľkú cibuľu očistíme a nakrájame na plátky.
- Cibuľu speníme v hrnci na oleji. Pridáme cesnak a ešte minútu popražíme.
- Medzitým si nakrájame pór na kolieska. Nedávala som len bielu časť, ale takmer celý pór.
- Nakrájaný pór pridáme do hrnca a dobre premiešame. Pražíme ďalších cca 5 minút.
- Kým sa praží nakrájame očistené zemiaky na kolieska. Pridáme ich do hrnca.
- Pripravíme si šalviové lístky. Použila som cca 15 väčších lístkov (mala som klasickú šalviu lekársku a šalviu melónovu).
- Lístky nasekáme a pridáme do hrnca.
- Zalejeme vývarom (mala som len zvyšok zamrazeného cca 450 ml) a vodou. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Polievku odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou a čiernym korením.
- Pripravíme si 3 krajce chleba, olivový olej a malé lístky šalvie (mala som mladú šalviu zlatú)
- Kôrky z chleba odrežeme a chlieb nakrájame na malé kocky.
- V panvici rozohrejeme olivový olej , pridáme chlieb a šalviu a opekáme dochrumkava. Polievku podávame posypanú chlebovými kockami a chrumkavou šalviou.