Slané pečivo
Slané pečivo

Poğaça/Poača

cesminaz - fotkacesminaz, 22. júla 2017
Poğaça/Poača
Foto: cesminaz

Plnené syrom, cibuľou a petržlenovou vňatou. Jednoduché a dobré, vhodné na piknik aj výlety :-)

17 ks
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
700 g
2 PL
1 dl
1 ks
2 dl
1,25 dl
2 PL
1 PL
30 g čerstvé
Plnka:
cca 300 g (alebo kravská hrudka, feta)
1 veľký zväzok
1 ks
Na potieranie:
1 ks
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Do jednej misky dáme múku, soľ, cukor a celé dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme 2 kopcovité PL hustý jogurt, olej, bielok a napučané kvasnice, ktoré sme si zamiešali v 2 dl mlieku + 1 kl cukor + 30 g droždie. Zvyšnú tekutinu, cca 1,25 dl vody, pridávame postupne pri vypracúvaní cesta. Cesto má byť polomäkké a má sa oddelovať od misky. Nakoniec cesto trocha pomúčime a zopárkrát premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a dáme na teplejšie miesto nakysnúť 1h...

    Poğaça/Poača - obrázok 1
  2. 2

    Ako plnku si zatial pripravíme 1,5-2 kruhy tureckého syra, to je cca 300-350 g syra. Tento kravský syr sa dá rozmrviť, je to veľmi podobné slovenskej kravskej hrudke :-) Ale ak chcete, môžte použiť aj hrudkovitý tvaroh. Ďalej poriadny zväzok petržlenovej vňate a 1 veľkú cibuľu. Syr rozmrvíme, vňatku a cibuľu pokrájame nadrobno. Všetko zmiešame a podla chuti ešte trocha osolíme. Zatiaľ dáme plnku bokom.

    Poğaça/Poača - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na 17 rovnakých častí. Každé jedno cesto ešteraz premiesime do bochníka...

    Poğaça/Poača - obrázok 3
  4. 4

    Bochníčky nenecháme už kysnúť, ale s nimi hneď pracujeme ďalej. Bochníček najprv rukou rozťapkáme a potom aj válkom trocha vyvaľkame. Dáme dostatok plnky a uzatvoríme. Boky poriadne postláčame...

    Poğaça/Poača - obrázok 4
  5. 5

    Poača pokladieme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s troškou vody a posypeme čiernou rascou. Takto dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra inak pečie.

    Poğaça/Poača - obrázok 5
  6. 6

    Už upečené poaça ;-) Necháme ich vychladnúť.

    Poğaça/Poača - obrázok 6
  7. 7

    Poača sú veľmi chutné s polievkou, alebo samotné, alebo s pohárom vychladeného ayranu. Veľmi dobre sa hodia aj na piknik, alebo aj na výlet. Sú mäkké, ľahučké a ostanú také aj niekoľko dní :-) Dobrú chuť.

    Poğaça/Poača - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, jako vždy, milá Cesmínko! Obdivuji tě v tomto horku a smekám, jsi šikulka!!
tatranka
Zaujímavý recept.Veru som tento typ pečivka ešte nerobila.Tvoj recept som si stiahla a určite vyskúšam.Len naozaj neviem,čím by som nahradila ten turecký syr? Či bude feta vhodná?No keď doporučuješ,tak by to malo byť v poriadku.
cesminaz
Milá @Haji teplo-neteplo,jesť sa musí :-)) Dakujem za komentík,pekny podvečer želám. @Tatranka tento typ pečiva je velmi dobrý,fakt môžem len odporucit :-) Kludne môžes dat aj na Slovensku dostupnú kravskú hrudku,alebo tvaroh.Pravdaze aj feta bude dobrá :-) Komu je čo dostupnejšie.Dakujem za pozastavenie.
2x haji a jansam
atina47
Pekny recept, ukladam a upecu az budou chladnejsi dny.
marta23
Krásne spracovaný recept s vydarenými fotografiami. Zaujímavá plnka. Ukladám KK a vyskúšam.
petrkluc
@Cesminaz , ve tvých receptech jsem napočítal nejmíň 7 receptů na Pogaca. Ještě pořád tě to baví?
petrkluc
@2010 (23.7.2017 10:19)

Nazdárek, Guru všech restaurací! Odkdy je ve slumech v Bangkoku wifi?
cesminaz
@Petrkluc (23.7.2017 09:55)

Neviem kolko ich tam mám,nepočítala som ich,ale podla toho čo vravíš,spon je z čoho vyberať-všetky sú iné :-) Tak isto,ako tu mám aj niekolko receptov na "koláče".No a kým budem mať pre koho piecť Poača(čo je vlastne pečivo)tak ma to veru ešte dlho bude baviť :-) Tvoju otázku,si mohol rovno dať všeobecne vsetkym varecháčom..ze este dokedy ich bude bavit piecť koláče,buchty,pečivo..alebo variť polievky,prívarky,paprikáše či perkelty..kedže všetky tieto názvy tu majú stovky receptov.Pekný den ti prajem tebe aj @2010 :-)
katka78
Keď už som mala načatý ten turecký syr, reku spravím aj tieto poğaça. V prvom rade ti musím pochváliť cesto, pracovalo sa s ním super! Čistá práca, žiadne lepenie o linku, podsýpala som skôr proforma. Po upečení mäkké, jemnulinké. Plnku som dala čisto syrovú, keďže kombináciu s petržlenom a cibuľou sme mali pred pár dňami v böreku, no primiešala som zvyšok jogurtu, čo zostal z miesenia cesta. Pár som na skúšku zafarbila ml.č.paprikou, ale čisto syrové sú lepšie. Chuťovo jedna báseň a ako tak rovnaké ich mám iba vďaka tomu, že som si cesto rozvážila (po +/-70g, to pre tých menej šikovných, ako ja☺). Výborné!!! Nie sú u nás poslednýkrát, môžem len odporučiť. Veľká vďaka za recept @cesminaz , maj sa pekne ☺


1x haji
cesminaz
@Katka78 (13.11.2017 15:18)

Ahoj Katka :-) Tie tvoje poača vyzerajú super a to,ze si si pomahala váhou,nie je nič strašného :-) Som velmi rada,ze si s receptom spokojná a ze vam chutilo! Vdaka za vyskusanie a za odozvu s fotkou.Pekný zvysok vecera :-)
kucharka
Mala som feta syr, s ktroým sa už muselo čosi robiť a tak som ho zmiešala s lyžicou jogurtu a zeleným kôprom, nám tá kombinácia veľmi chutí. Cesto som ale robila presne podľa teba a musím pochváliť: výborne sa s ním pracuje. Určite budem robiť častejšie.
Ďakujem za recept. Pekné odpoludnie.


1x haji
zolik
Uz mam zamiesene cesto. Vyborne sa s nim pracovalo. Uz kysne, plnka pripravena, tak dufam ze dospejem k zdarnemu koncu. Vsetko presne podla receptu, len sezam mam len biely!
cesminaz
@zolik (3.8.2021 22:02)

No ty si ako včielka, ešte aj takto po neskorých večeroch vypekať :-) Ale to ty stále, ako som si už všimla ;-) Tak nech sa ti Poača vydaria, verím že vám budú chutiť. Škoda, že nemáš tú černušku/čiernu rascu :-/ dá pečivu ešte lepšiu chuť :-) Pekný večer milá @zolik !
2x zolik a haji
zolik
@cesminaz (3.8.2021 22:13)
Uz chladnu. Ako chutia zreferujem zajtra. Cernusku musim kupit. Aj ja ju mam velmi rada.
Po neskorych veceroch iba vtedy ked ma chyti sajba, alebo treba nieco spotrebovat, alebo inak nie je skor cas. ;-)



zolik
Velmi dobre! Robila som z 1/2 davky. Vyslo mi 8 kusov väcsich ako dlan.
Na plechu je jeden kus neposypany. Ten je na sladko s jahodovym lekvarom, bo mi nevysla plnka. S jahodovym jogurtom na ranajky bol tiez velmi dobry.


cesminaz
@zolik (4.8.2021 21:27)

Máš ich velmi podarené milá @zolik :-) som rada, že chutili. Dakujem pekne za odozvu a pekný deň prajem!
zolik
Potvrdzujem, ze aj na 3. den su velmi dobre. Mäkke a chutne. Dnes boli k veceri.
cuketka1985
Cezminka, ako inak uzasne pecenie, mala som fetu po spotrebe -))) bola dobra este -))) a tak som toto vyskusala, cesto uzasne, vlacne, nelepive, jedna basen, aj upecene perfektne hned som zjedla 3 kusky. Dakujem, tvoje recepty su uplne top.