Jahodový zákusok
Jahodový zákusok

Piškótové rezy

maxinka - fotkamaxinka, 22. októbra 2017
Piškótové rezy
Foto: maxinka

Tento koláč som upiekla na nedeľu. Žiadne suroviny som nevážila, všetko je len na kusy a lyžice. Odmerala som len tekutinu.

Suroviny

6 ks
6 PL
6 PL
3 PL
3 PL
2 ks
500 ml
1 ks
250 g
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Celé vajcia som vyšľahala s kryštálovým cukrom do zhustnutia. Pridala som múku, vlažnú vodu a olej. Cesto som vyliala do hlbokého, papierom vyloženého plechu. Upiekla pri teplote 180 °C. Po upečení som korpus rozkrojila na dva pláty. Môže sa aj tak že sa piškóta upečie na dvakrát z 3 vajíčok.

  2. 2

    Jahodový sirup približne 3 dcl som doplnila vodou do 1/2 l. V troche som rozmiešala pudingové prášky, ostatnú tekutinu som dala variť. Keď začalo vrieť, vyliala som rozpustené prášky a uvarila do zhustnutia. Kým puding chladol vymiešala som maslo s práškovým cukrom. Cukor som nasypala len odhadom, lebo sirup je sladký.

  3. 3

    Keď jahodová kaša vychladla, zmiešala som s vymiešaným maslom postupne po lyžiciach a vymiešala krém. Do hlbokého plechu som vložila jeden upečený plát. Naň som navrstvila polovicu krému. Do mištičky som naliala vlastný domáci jahodový sirup. Zriedila som ho vychladnutou, prevarenou vodou podľa odhadu. Do sirupu som namáčala piškóty. Len namočiť a vybrať aby sa nepremočili a nerozpadli. Piškóty som ukladala šikmo jednu na druhú, na kratšiu časť plechu. Až kým som nezaplnila celý plech.

    Piškótové rezy - obrázok 3
  4. 4

    Na piškóty som natrela druhú časť krému a priložila druhý korpus Šľahačku som šľahala najskôr samú a pred došľahaním som pridala jahodový sirup len toľko aby to malo takú jemnú ružovú farbu. Odložila som do chladničky a podľa návodu som pripravila želatínový stužovač, ktorý som následne zašľahala do už pripravenej šľahačky. Šľahačku som natrela na koláč a dala stuhnúť do chladu.

  5. 5

    A tu je výsledok. Krájala som ho keď ešte nebol celkom stuhnutý lebo niekto už nevedel vydržať.

    Piškótové rezy - obrázok 5

Diskusia k receptu

luwinka
Perfektné , krásne to ukáže ten prostriedok tých piškôt. Páči sa mi to veľmi. V postupe si zabudla napísať múku , oprav si to . Inak ukážkové rezy.
haji
Krásná práce, efektní rezy, musí být výborné! Jsi šikulka! Vůbec se nedivím, že někteří nemohli vydržet.
martamm
To je nadherny kolacik, vyhrala si sa s nim dokonale, rada ho upeciem pri nejakej slavnostnej prilezitosti
alex37
joooj, krásne, u nás síce jahodový nejde, ale v čoko alebo vanilkovej verzii si ho viem predstaviť :-)
luss44
tak toto sú spolu so včerajšími gaštanovými rezmi najkrajšie zákusky, aké som tu za poslednú dlhú dobu videla. Tie piškóty ukladané na šikmo sú efektné, pri nejakej príležitosti ich upečiem.
tatranka
Tvoj recept je určite nie len chutný,ale po estetickej stránke veľmi pekne spracovaný.Piškóty nie sú rozpustené,držia po kope a čo je najviac ešte aj farebne dotvorené.Tlieskam.Krásne si to vymyslela.Si naozaj šikovná.Tvoj recept sa mi veľmi páči a ukladám ho do mojej kk.
maxinka
Ďakujem všetkým za pochvalné komentáre. Nemala som v pláne sem recept pridávať preto som ani celý postup nenafotila. Žiaľ, nemám veľa voľného času. Piškóty sa často v koláčoch používajú ale väčšinou sa poukladajú len naležato. Takto našikmo je to veľmi efektné a náplň môže byť akákoľvek, kto má čo rád.
katka78
Nie práve môj typ zákusku, ale uznávam, že vyzerá dobre, láka k ochutnávke. Naozaj efektne ukážu tie piškóty v reze, pekne si to urobila.