Jahodový zákusok
Jahodový zákusok

Jahodový dierkovaný zákusok so salkovým krémom a želé

helena10 - bez fotkyhelena10, 9. júla 2023
Jahodový dierkovaný zákusok so salkovým krémom a želé
Foto: helena10

Korpus je hrnčekový, krém zo Salka a čerstvé jahody v jahodovom želé.

Suroviny

Cesto:
1 hrnček (220 ml)
2 hrnčeky
1 bal.
2-3 PL
štipka
1/2 hrnčeka
1/3 hrnčeka (vlažná)
3 ks
3 ks väčšie
2 PL
Krém zo Salka:
1 bal. obyčajné (397 g)
450 ml
2 PL
60 g (alebo kakaový puding)
100-125 g
Červené jahodové želé:
2 bal.
300 ml
200 ml




Postup

  1. 1

    Na cesto si v miske zmiešam všetky sypké suroviny – múku, štipku soli, cukor, kakao, prášok do pečiva. Pridám k nim olej, vodu, vajcia, nastrúhané ošúpané jablká aj so šťavou z citróna a mixérom vymiešam cesto. (Ošúpané naše minuloročné posledné jablká nastrúham, zalejem šťavou z polovice citróna nechám stáť.)

  2. 2

    Cesto nalejem na plech 20 x 35 cm, ktorý som vystlala papierom na pečenie. Pečiem vo 25-30 minút vyhriatej rúre na 175 stupňov. Kontrolujem. Upečený korpus nechávam trochu vychladnúť.

  3. 3

    Všetky suroviny na krém okrem masla zmiešam v kastróle a na miernom ohni uvarím krém hustotou podobný pudingu. Nakoniec do uvareného krému zamiešam maslo.

  4. 4

    Do upečenej piškóty urobím dierky pomocou drevenej rúčky na vareche a navrch piškóty nalejem horúci krém. Nechám vychladnúť a stuhnúť.

  5. 5

    Čerstvé jahody umyjem, očistím a nakrájam na polovice. Naukladám ich na vychladnutý krém. Nakrájané jahody zalievam uvareným teplým (nie horúcim) želé. Odložiť treba do chladničky, aby želé stuhlo. Najlepšie na celú noc. Tentokrát to u nás nebolo možné, takže sa koláč chladil iba niekoľko hodín...

    Jahodový dierkovaný zákusok so salkovým krémom a želé  - obrázok 5
  6. 6

    Jahodové želé som uvarila zmiešaním sirupu, vody, tortového želé podľa návodu na prípravu. Cukor som už nedávala, lebo sirup je dostatočne sladký.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia