Pečená ryba
Pečená ryba

Pečený morský vlk v soľnej kruste

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 30. augusta 2023
Pečený morský vlk v soľnej kruste
Foto: Ilustračné foto Shutterstock

Špecialita od Jadranu.

2
porcie
15 minút
príprava
30-60 minút
na 200-220 °C

Suroviny

1,2 kg (alebo 2 x 0,6 kg)
3 kg
2 ks
2 PL
200 g
2 strúčiky
1 vetvička




Postup

  1. 1

    Očistenú rybu zľahka opláchneme a osušíme kuchynským papierom. Na plech na pečenie rozotrieme asi 1 cm hrubú vrstvu soli a položíme na ňu rybu.

  2. 2

    Vnútro ryby pokvapkáme olivovým olejom a vložíme doň vetvičku rozmarínu a strúčik cesnaku. Aby sa rybie mäso vo vnútri nedostalo do priameho kontaktu so soľou, prekryjeme rez kúskom alobalu.

  3. 3

    Potom celú rybu zasypeme zvyšnou soľou, ktorá má mať hrúbku aspoň 1 cm. Do soli môžeme „pochovať“ aj niekoľko umytých, neolúpaných, predvarených zemiakov.

  4. 4

    Ak chceme, aby bola slaná kôrka pri pečení tvrdšia a hnedšia, zmiešame v miske soľ a dva bielky, aby vznikla hrubá zmes. V prípade potreby pridáme dve polievkové lyžice múky.

  5. 5

    Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme v rúre vyhriatej na 200 – 220 °C asi 30 – 60 minút v závislosti od veľkosti ryby. Počas pečenia soľ mierne zhnedne a stuhne.

  6. 6

    Na konci pečenia rozbijeme soľnú kôru a odstránime soľ z ryby tak, aby bola viditeľná celá polovica morského vlka. Potom odstránime kožu. Keď je vrchná polovica ryby stiahnutá z kože, mäso sa môže podávať z tejto strany ryby. Potom odstránime kosti a hlavu a podávame mäso z druhej polovice ryby.

  7. 7

    Rybie mäso môžeme pokvapkať trochou olivového oleja, ktorý ešte viac zvýrazní vynikajúcu, veľmi jemnú chuť morského vlka.

  8. 8

    Podávame so zemiakmi pečenými v soli.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia