Pečená ryba
Pečený morský vlk v soľnej kruste
Autor receptu: redakcia
Špecialita od Jadranu.
2 porcie |
15 minút príprava |
30-60 minút na 200-220 °C |
Postup- Očistenú rybu zľahka opláchneme a osušíme kuchynským papierom. Na plech na pečenie rozotrieme asi 1 cm hrubú vrstvu soli a položíme na ňu rybu.
- Vnútro ryby pokvapkáme olivovým olejom a vložíme doň vetvičku rozmarínu a strúčik cesnaku. Aby sa rybie mäso vo vnútri nedostalo do priameho kontaktu so soľou, prekryjeme rez kúskom alobalu.
- Potom celú rybu zasypeme zvyšnou soľou, ktorá má mať hrúbku aspoň 1 cm. Do soli môžeme „pochovať“ aj niekoľko umytých, neolúpaných, predvarených zemiakov.
- Ak chceme, aby bola slaná kôrka pri pečení tvrdšia a hnedšia, zmiešame
v miske soľ a dva bielky, aby vznikla hrubá zmes. V prípade potreby pridáme dve polievkové lyžice múky.
- Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme v rúre vyhriatej na 200 – 220 °C asi 30 – 60 minút v závislosti od veľkosti
ryby. Počas pečenia soľ mierne zhnedne a stuhne.
- Na konci pečenia rozbijeme soľnú kôru a odstránime soľ z ryby tak, aby bola viditeľná celá polovica morského vlka. Potom odstránime kožu. Keď je vrchná polovica ryby stiahnutá z kože, mäso sa môže podávať z tejto strany ryby. Potom odstránime kosti a hlavu a podávame mäso z druhej polovice ryby.
- Rybie mäso môžeme pokvapkať trochou olivového oleja, ktorý ešte viac zvýrazní vynikajúcu, veľmi jemnú chuť morského vlka.
- Podávame so zemiakmi pečenými v soli.
|