Pečeňové halušky fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 12. mája 2016
Pečeňové halušky (fotorecept)
Foto: babkamt

V obchode som si pýtala 500 g pečene. Samozrejme sa pani predavačke podarilo nabrať viac:-) Rozmýšľala som, že si z nej dám do Zobraziť celý popisV obchode som si pýtala 500 g pečene. Samozrejme sa pani predavačke podarilo nabrať viac:-) Rozmýšľala som, že si z nej dám do mrazničky na halušky. No načo si budem robiť zbytočnú prácu s umývaním dosky:-) Tak som si spravila aj pečeňové halušky. Dala som si ich zmraziť. V nedeľu ich zavarím do polievky.

20 minút
príprava
5 - 6 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
30 g (alebo masť)
1 ks
120 g
1 ČL
1 ks
20 - 30 g




Postup

  1. 1

    Do misky som dala očistenú, rozotrenú pečeň. Pridala som jedno vajce. Neviem ktorá sliepka mi znáša vajíčka s dvomi žĺtkami:-) Nadrobno som nakrájala jednu šalotku. Pridala som soľ, mleté čierne korenie, strúhanku a 2 PL hrubú múku, nasekanú petržlenovú vňať a rozpustený tuk. Masu som premiešala. Keď je masa veľmi hustá dá sa rozriediť vodou alebo trochou polievky. Ak je riedka, pridá trochu múky. Záleží na veľkosti vajíčka.

    Pečeňové halušky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Masu som dobre premiešala. Rukami namočenými v studenej vode, alebo ako ja naolejovanými som malou lyžičkou odoberala z masy malé kúsky. Sformovala som ich do guličiek. Zvyčajne ich zaváram do vriacej polievky. Varím ich 5 - 6 minút.

    Pečeňové halušky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    No dnes je utorok, takže si ich do nedele dám odpočívať do mrazničky. Guľky som uložila na tácku, vložila do mrazničky. Tácku som obalila potravinovou fóliou. V nedeľu ráno preložím tácku do chladničky, zavarím ich až pred obedom do hotovej polievky.

    Pečeňové halušky (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

haji
Máš je krásné, u nás jsou to knedlíčky do polévky. Tuk ani mouku nedávám, jen trochu strouhanky. Používám ještě protlačený česnek a pro mě musí být muškátový květ a muškátový oříšek - s tím se musí pracovat velmi jemně, jsou dost aromatické. Hvězdičková pěchota se hlásí, takže recepty jsou dobré a ještě lepší!! Je fajn vytáhnout z mrazničky svůj polotovar. Mávám!!
27janka
tiež mám rada pečeňové halušky, dávam i cesnak a zamraziť ich dobrý nápad.
havino
ja som takéto pečeňové guličky ešte nerobila, ja pečeňové cesto pretláčam cez haluškovač, ale raz to napravím a budem guľkať , pekné ich máš
babkamt
@Haji robievam podobne ako ty. Tentoraz som robila podľa tohto receptu zo starej kuchárskej knihy pani Horeckej, vydanej v roku 1975:


babkamt
@Izabella929 najprv som to chcela dať do nápadov. Dobre je mať takýto polotovar po ruke. @27janka halušky sa dajú rôzne ochutiť. @Monty469 napadlo ma, že namiesto slížikov zavarím do polievky tieto halušky. @Havino dobrý nápad, - využiť haluškovač. Páči sa mi:-) @Veronikkka Ďakujem za pridaný link. Mám viac kuchárskych kníh. Všade sú trochu ináč ochutené.
haji
@Babkamt (13.5.2016 08:58)
@Babkamt děkuji, máš pravdu, recepty na játrovou zavářku jsou různé - hlavně ochucení i tvar - knedlíčky, halušky, nebo jen protlačím přes haluškovač. Řídím se zpravidla momentální fantazií a chutí, a tak přidávám i špetku mleté červené papriky. Přeji krásný den všem!
haji
Jsem hlava děravá, ještě k tomu zamrazování: v případě zamrazení jednotlivých knedlíčků - přihodím do pytlíku trochu suché strouhanky, zatřepu a trochu je uspořádám, aby neležely na sobě v hromadě /pokud to sáček a místo v mrazáku dovolí/. Když je chci zavařit, vytáhnu, od strouhanky trochu oklepu, jakmile rozmrznou, malinko opravím tvar a šup s nimi do polévky. Někdo zavařuje zvlášť, aby se mu nezkalil vývar. To nedělám. Jsem na rustikal a nějaké to zakalení mi neva, naopak chuťově je polévka silnější. Všechno je o výběru.
babkamt
@Jujoska :-), @Mika2 som rada, že sa ti páči nápad spraviť si závarku do polievky v predstihu a mať ju hocikedy poruke. @Haji ja som ich teraz nechala len na zakrytej tácke v mrazničke. Robila som ich utorok, dnes pôjdu do slepačej polievky. Tiež ich varím v polievke. Z uvarenej polievky odoberiem do menšieho hrnca a v nej ich uvarím. V lete si robím do zásoby aj marhuľové, slivkové, jahodové guľky. Nechám ich zmraziť na tácke. Až keď sú zmrazené, preložím ich do igelitových vreciek. Pekný deň ti prajem.
ivan14
To nemá chybu. Jen za sebe - u mě nesmí chybět trochu česneku, více česneku, hodně česneku!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia