Paradajková polievka - talianska - z čerstvých paradajok

moona - fotkamoona, 3. marca 2012
Paradajková polievka - talianska - z čerstvých paradajok
Foto: moona

Kedysi som robila polievku z pretlaku, ale z čerstvých rajčín mi chutí oveľa viac. Najlepšie v lete z poctivých rajčiniek z trhu :)

8
porcií
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
1 PL
trošku




Postup

  1. 1

    Rajčiny zalejeme horúcou (vriacou) vodou a necháme postáť 5 minút

    Paradajková polievka - talianska - z čerstvých paradajok - obrázok 1
  2. 2

    Vodu zlejeme, rajčiny si rozdelíme na štvrtinky a ošúpeme

    Paradajková polievka - talianska - z čerstvých paradajok - obrázok 2
  3. 3

    V hrnci osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme 1 PL hladkej múky, chvíľku posmažíme a prihodíme trošku červenej papriky. Ozaj len trošku, aby nám to moc nepenilo pri varení. Hneď na to zalejeme vodou - 2dcl a necháme zovrieť

    Paradajková polievka - talianska - z čerstvých paradajok - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme ošúpané rajčiny, dolejeme ešte vodu, asi 1,5 litra (nie príliš veľa, aby polievka nebola vodová) +1 ČJ soli a 1 ČJ kryštálového cukru. Varíme do mäkka, cca 15 min.

    Paradajková polievka - talianska - z čerstvých paradajok - obrázok 4
  5. 5

    Odstavíme a rozmixujeme

    Paradajková polievka - talianska - z čerstvých paradajok - obrázok 5
  6. 6

    Pokračujeme vo varení, pridáme hrsť cestovín, ľubovoľný druh, ja mám rada farfalle :) Ešte posolíme a povaríme toľko, koľko vyžadujú cestoviny

    Paradajková polievka - talianska - z čerstvých paradajok - obrázok 6
  7. 7

    Môžeme dať oregano - pekne prevonia polievku a dochutíme podľa seba (soľ, kryš. cukor)

    Paradajková polievka - talianska - z čerstvých paradajok - obrázok 7
  8. 8

    Navrch šupneme nastrúhaný eidam a možeme papať :)

    Paradajková polievka - talianska - z čerstvých paradajok - obrázok 8

Diskusia k receptu

hubata
Presne takúto robievam po celú sezónu ale bez šúpania paradajok. Paradajky podusené len pár minút precedím cez husté sito. My ju ľúbime s hrudkovým tvarohom, bylinkami a milujú ju najmä niekoľkomesačné bábätká.
tinca
robievam z čerstvých vlete, ale vzime robím z rajčinovej šťavy, pretlak nepoužívam páli ma z neho záha. Túto šťavu používam aj na plnenú papriku. Chutná polievočka:)
marianne69
jedna z mojich naj-naj ,tiez rajcinky nesupem,potom len pasirujem,vyborna je.
slawi
Z cerstvych som este neskusala.Dakujem za inspiraciu v lete vyskusam.
risirisi
skús paradajky piect, kým niesu make, potom ich ošúp a daj piect cibulu v celku, pár kusov do maka /budú robit polievke fajnú sladkastú chut/ daj do vývaru,rozmixuj dosol, peper, a nakoniec pridaj estragon. pravá talianska - tradičný recept.
používateľ nemá avatar
ami
ami
prave ju dokoncujem podla tohto receptu, este rozmixovat a je hotova, uz teraz chuti skvele, dakujem za recept nevedela som ako vyuzit kopu paradajok zo zahrady
lanabard
aký je rozdiel medzi talianskou a slovenskou verziou? Moja babička paradajkovú polievku nikdy nemixovala. žeby to bol rozdiel?????
danielka1
veľmi dobrý recept, dlho som si chcela uvariť polievku z čerstvých rajčín a nevedela som ako na to . váš recept som v priebehu 2 týždňov robila už trikrát. bola vždy výborná:)ďakujem
duristachitka
nerozumiem, prečo tam dávate papriku??? veď je to paradajková nie papriková polievka, a s tou cestovinou priamo varenou v polievke to snáď ani nemyslíte vážne..!!!
januska6077
vyborná polievočka dneska som ju varila na obed a velmi mi chutila a nielen mne ale aj celej mojej rodine.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia