Paradajková polievka - talianska - z čerstvých paradajok

Autor receptu: moona

Kedysi som robila polievku z pretlaku, ale z čerstvých rajčín mi chutí oveľa viac. Najlepšie v lete z poctivých rajčiniek z trhu :)

8
porcií
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Rajčiny zalejeme horúcou (vriacou) vodou a necháme postáť 5 minút
  2. Vodu zlejeme, rajčiny si rozdelíme na štvrtinky a ošúpeme
  3. V hrnci osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme 1 PL hladkej múky, chvíľku posmažíme a prihodíme trošku červenej papriky. Ozaj len trošku, aby nám to moc nepenilo pri varení. Hneď na to zalejeme vodou - 2dcl a necháme zovrieť
  4. Pridáme ošúpané rajčiny, dolejeme ešte vodu, asi 1,5 litra (nie príliš veľa, aby polievka nebola vodová) +1 ČJ soli a 1 ČJ kryštálového cukru. Varíme do mäkka, cca 15 min.
  5. Odstavíme a rozmixujeme
  6. Pokračujeme vo varení, pridáme hrsť cestovín, ľubovoľný druh, ja mám rada farfalle :) Ešte posolíme a povaríme toľko, koľko vyžadujú cestoviny
  7. Môžeme dať oregano - pekne prevonia polievku a dochutíme podľa seba (soľ, kryš. cukor)
  8. Navrch šupneme nastrúhaný eidam a možeme papať :)