Paprčkový perkelt
Paprčkový perkelt

Paprčkový perkelt fotorecept

eruska25 - fotkaeruska25, 11. novembra 2023
Paprčkový perkelt (fotorecept)
Foto: eruska25

Nastáva čas zabíjačiek, bravčových výrobkov, huspenín. My si doma varíme z paprčiek aj perkelt.

20 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
1 ks
6 strúčik
350 ml




Postup

  1. 1

    Paprčky dobre očistíme a dáme variť do osolenej vody. Varíme pomaly asi 3 hodiny, kým pôjde mäso od kosti.

    Paprčkový perkelt (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po miernom vychladnutí mäso oberieme od kostí.

    Paprčkový perkelt (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prvé dva kroky robí vždy manžel a teraz nastupujem ja. Z vývaru z vrchu odoberieme masť, na ktorej opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme mletú červenú papriku a premiešame. Pridáme mäsko, lečo, korenie, podlejeme vývarom, v ktorom sa paprčky varili a povaríme. Už stačí krátko, dochutíme podľa potreby.

    Paprčkový perkelt (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K tomuto perkeltu robievam nokerle.

    Paprčkový perkelt (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

farbuska
Paprčkový perkelt občas robievam - je to veľká dobrota - , ale musím ich hneď variť na cibuli, paprike a koreninách, lebo takto pri oberaní by sa paprikového základu nikdy nedožili. Je pravda, že to trvá dlho, ale po tých cca 3 hodinách je cibuľa úplne rozvarená a šťava prirodzene zahustená a dobrá. Tvoj však vyzerá nesmierne lákavo. Musím ísť kúpiť paprčky... :)
mamka4
No teda. To je nápad, babka by sa asi potešila. Robím huspeninu, ale nie na pekáč klasicky, lebo deti to nechcú, tak sterilizujem v malých fľaškách. Ale toto ma láka vyskúšať.
chemik
Dovoluji si upozornit na dvě časté chyby při vaření surovin s velkým obsahem kolagenu jako jsou paprčky, kolena a kůže, případně i telecí a hovězí kloubové kosti. Účelem je opatrně rozpustit kolagen z chrupavek a kůže aniž by se rozštěpil na kratší bílkovinné složky. Proto se nevaří, aby tekutina nebublala, ale udržuje se při teplotě cca 85°C, po dobu 2,5 - 3 hodiny, u kloubových kostí i déle. To vše zásadně bez osolení, protože sůl bílkoviny sráží, podobně jako vyšší teplota. Je proto nesmysl používat v tomto případě tlakový hrnec. Výsledek je, že z paprček odpadají kosti článků prstů bez rozpuštěných chrupavek a zbývá čisté maso a svrchní část kůže. Proto si nechávám u řezníka paprčky na pásové pile nařezat na kousky podobně jako morkové kosti na polévku a celý perkelt dovařím bez obírání. Při konzumaci kosti po ocucání vyplivnu ( bohužel pes pod stolem mi chybí) a přikusuji čerstvý chlebík. Myslím, že manžel by tu svou obírací část klidně oželel :-)) . Ovšem čistý perkelt s nokerlami je na talíři esteticky přijatelnější.
mathias
Uf,uf,dalsi po rebrach z diviny vyborny recept.Milujem paprckovy gulas,ja ho robim bez leca,ale toto chcem vyskusat.Paprcky obsahuju vela kolagenu.V Thajsku povazuju paprcky z medom na kralovske jedlo,recept som cital od jedneho slovenskeho vytvarnika,ktory ho ziskal v Thajsku ale nebolo to nad moju klasiku Ja si varim paprckovy gulas z obrezanym masom z kolena a ako prilohu v supke uvarene zemiaky.Moji rodicia pochadzali z Dolnej zeme, v Madarsku z volakedy cisto slovenskej obci Totkomlos a tam sa jedol aj gulas so zemiakmi s chutnym,vonavym komlošskym chlebom
eruska25
@mathias (14.11.2023 19:18)

Paprčky sú fajn a nielen do huspeniny. Pár pohárov toho perkeltu som aj zavarila a mali sme hocikedy pochúťku.
igel
No to je ten problem, zozral by som to s chlebom. A na perkelt by neostalo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia