Okrúhly tvarožník s jablkami fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. októbra 2014

Pôvodne som chcela piecť koláčik od @salinky http://varecha.pravda.sk/recepty/jablkovy- kolac-fotorecept/25162-recept.html, vyzerá veľmi chutne a krásne. Ale spomenula som si, že mám kelímok jemného tvarohu, ktorý treba Zobraziť celý popisPôvodne som chcela piecť koláčik od @salinky http://varecha.pravda.sk/recepty/jablkovy- kolac-fotorecept/25162-recept.html, vyzerá veľmi chutne a krásne. Ale spomenula som si, že mám kelímok jemného tvarohu, ktorý treba minúť, tak som za pochodu pomenila celé cesto a vytvorila tak tento recept. @salinka, ďakujem za inšpiráciu:-)

8
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 175 °C

Suroviny

4 ks
6 PL
2 ks
2 PL
25 dkg
5 PL
1 PL (alebi iný tuk)
8 PL
1/3 hrnčeka posekané
 na vymastenie pekáča
 na vysypanie plechu
1/2 MČL




Postup

  1. 1

    Najprv som jablká zbavila šupky a jadrovníkov, prepolila ich, husto narezala vrchnú časť a všetky poliala citrónovou šťavou.

    Okrúhly tvarožník s jablkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajcia som rozdelila, z bielkov som so štipkou soli vyšľahala tuhý sneh, k žĺtkom som pridala 2 PL cukru a vymiešala ich do bledej peny. Zúbkovanú formu s priemerom 26 cm som vymazala maslom a vysypala celozrnnou špaldovou múkou.

    Okrúhly tvarožník s jablkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do žĺtkovej hmoty som hneď pridala lyžicu kokosového oleja, používam tento. Ak máte tvaroh izbovej teploty, môžete ho pridať spolu s ním. ja som ho nemala, tak som radšej olej pridala skôr, lebo mám skúsenosť, že pri pridaní studenej suroviny tuhne a nedá sa tak dobre rozmiešať.

    Okrúhly tvarožník s jablkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takže som pridala kelímok tvarohu a zase dobre zamiešala. Teraz nasledovala špaldová celozrnná hladká múka s polovičkou lyžičky prášku do pečiva a po jej dobrom zamiešaní som ako posledný opatrne vmiešala sneh z bielkov. Vtedy sa už zahrievala aj rúra na 175°C. Cesto som urovnala do formy.

    Okrúhly tvarožník s jablkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naukladala som naň jablká a dala ho piecť do rúry na 40 minút.

    Okrúhly tvarožník s jablkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dve hrste orechov som posekala na hrubo a pripravila som marhuľový džem. Mám svoj, s veľmi malým množstvom cukru, tak chutí ako čerstvé marhule. @salinka sľubovala vo svojom recepte, že jablká natreté týmto džemom budú po zapečení chutiť ako marhule. Mala pravdu!:-) Po 40 minútach pečenia som koláč vybrala z rúry, jablká som ponatierala džemom, ušlo sa aj na cesto, posypala som orechami a vrátila zapiecť na posledných 10 minút. Takto vyzeral koláčik po upečení.

    Okrúhly tvarožník s jablkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chuťovo je výborný, nepresladený, s malým množstvom kvalitného tuku a múky, je tam dosť ovocia, plno tvarohu a aj orechy, takže zodpovedá dnešným trendom:-) To cesto sa mi vydarilo, recept si uložím, aby som ho vedela využiť aj inokedy. Dúfam, že sa zapáči aj vám;-) P.S.: Koláč nám chutil viac studený ako teplý.

    Okrúhly tvarožník s jablkami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

salinka
Otvorila som Varechu a vykukol na mňa pekný koláč. Hneď som ho chcela chváliť, ale keď som dočítala, došiel mi slovník:-)
@kukulienka , ďakujem za zušľachtenie môjho receptu. To najlepšie, čo tam bolo si ešte obliekla do slávnostného šatu:-) Vidím, že aj tá 26 cm forma má svoj význam, vyzerá to lepšie. Takisto ma zaujal ten tvaroh, musím tento celý koláč nevyhnutne vyskúšať! Takže zhrnuté: takto sa vyvíja kvalita receptov:-)))
mariamka
veru, paci sa mi, jednak, ze ho nie je vela, rychla praca, rychly zazitok :) dobra alternativa k bublaninam, a ked to cesto tak chvalis, ukladam :)
sasenqa
ďakujem za krásny receptík :) Dnes som ho upiekla a chutí tak ako vyzerá-úplne famózne. Vrelo odporúčam! :)
havino
chválim, veľmi chválim, takto ja pečiem už nejaký týžden, rok a aj diabetikovi, ale s iným cukrom a pochutíme si vždy, dostať špaldovú aj bielu hladkú, tak z nej, ale oceňujem celozrnnú a povedz mi, že úplne normálny, chutný koláč, bez zmeny chute, však?
svedka
Konecne super tvarohovy kolacik,originalny a nie len pre chlapov :) Tie jablcka vyzeraju krasne.
kukulienka71
@babkamt , som rada, že ťa zaujal, ďakujem:-) @havino ,pekne pozdravujem:-), dá sa veru veľa koláčov napiecť aj z inej ako pšeničnej bielej múky;-) len treba odvahu... tak ti poviem, úplne normálny nie je, chutil mi ešte viac, ako keby bol z "normálnej" múky, ak skúsiš, uvidíš;-) @svedka , :-)), ďakujem
zuzik01
Da sa spaldova celozrnna hladka muka nahradit nejakou inou mukou? Uz viac krat som ju chcela kupit, ale cena 2e za kilo sa mi zda dost vysoka :-( kupujem teda klasicku celozrnnu muku...
kukulienka71
@zuzik01 , myslím, že celkom určite áno. Tej múky tam ide veľmi málo, len kvôli zhutneniu tvarohu. Nič sa nepokazí, ak tam dáš celozrnnú pšeničnú. Nech sa ti vydarí, ak koláč upečieš!
ajuska155
áno vyskúšala, dnes ho robím už tretí krát do práce na poradu, ja ešte vždy posypem jablká škoricou, tá vôňa je neskutočná hmmm :)
salinka
Milá @kukulienka , je rozhodnuté! Moja pôvodná verzia koláča je zamietnutá. Oveľa viac nám chutilo tvarohové cesto, takže tvoja kreativita bola úspešná:-) Ďakujem za recept.


kukulienka71
@salinka , som veľmi rada, že vám moja verzia chutila, krásne sa ti koláč vydaril! Ja ale tú tvoju vyskúšam, ako som sľúbila, jablkové u nás idú v akejkoľvek forme:-) Ďakujem a pekný večer prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia