Morka a la Berend

Autor receptu: janger

V diskusii sa pytala @bejgi, ci niekto nema recept na morku. Priatel mojej dcerky robieva morku kazdy rok na predvianocny vecierok pre svojich priatelov. A zevraj byva velmi dobra. Robil ju aj vcera. Tak som si vypytala recept a prikladam ho sem. Mozno posluzi viacerym. Zial, nemam cely fotopostup. Tento obrazok je este z minulorocnej morky, ktoru upiekol. Takze to nie je moje dielo, ale jeho.

240 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Morku dame do solneho kupela aspon na 5 hodin. Uplne ju zalejeme vodou, v ktorej sme rozpustili par lyzic soli.
  2. Spravime plnku. Na panvici rozohrejeme kustik masla alebo oleja. Pridame posekanu cibulu, roztlaceny cesnak, poprazime. Pridame na kocky pokrajanu slaninku. Poprazime. Chlieb potrhame na kusky a pridame do panvice. Vsetko spolu poopekame.
  3. V miske rozslahame 4 vajcia, rozdrobime do toho kocku bujonu, pridame mlieko. Zamiesame.
  4. Vajcovu zmes pridame do panvice k slaninke. Na silnejsom ohni to poopekame. Tak, aby kusky chleba este zostali cele, aby nevznikla kasa. Pridame podla potreby trosku soli a pepru. Plnka je hotova.
  5. Dame zohriat ruru na 200 stupnov. Nie na vyssiu teplotu, lebo by sa maslo moc spalilo. Najlepsie je klasicka rura, v horucovzdusnej je morka viac vysusena.
  6. Morku vytiahneme z kupela, poutierame a este trochu posolime. Naplnime plnkou. Moc ju nenatlacte, len tak pozvolna. Ak sa vsetka plnka nezmesti, pecieme len tak na pekaci, vedla morky. Ak by sme plnku moc natlacili, tym by bolo maso vysusenejsie, nakolko plnka dosiahne pri peceni velmi vysoku teplotu, tuto teplotu odovzda masu a tym ho viac vysusi.
  7. Na pekaci v rure dame rozpustit asi 100g masla. Potom dame na to morku, chrbatom dolu. Dame na nu pokrajanu slaninku, rozmarin a zbytok (100g) pokrajaneho masla. Dobre ju zakryjeme aluminiovou foliou, aby sa nevysusovala. Dame do rury.
  8. Kazdych 45 minut opatrne foliu odhrnieme (pozor na horucu paru) a polejeme vypekom. A vzdy zase treba dobre zakryt foliou.
  9. Po tom, ako sa morka poleje druhykrat, znizime teplotu v rure na 180 stupnov.
  10. Morka sa piekla celkovo 4,5 hodiny. Ale bolo by stacilo aj pol hodinu menej. Pretoze hostia neboli este hotovi s predjedlom, tak zostala v rure trochu dlhsie, ako bolo treba. Takze staci asi 40 minut na kilo masa. Ak mate teplomer na maso, tak ho mozete zapichnut do najhrubsej casti a ak ukaze teplotu 72 stupnov celzia, tak je morka hotova.
  11. Morku mozete pred dopecenim odokryt a tak dopiect, aby bola kozticka este chrumkavejsia.
  12. Tip: Tuto plnku pouziva Berend aj na plnenie kurata.