Moje bratislavské rožky

sonkap - bez fotkysonkap, 16. mája 2012
Moje bratislavské rožky
Foto: sonkap

Na prípravu je super, čo dnes pri "ubehanej" dobe pomôže každej gazdinej. A hlavne sa mi to konečne podarilo skôr odfotiť, ako mi Zobraziť celý popisNa prípravu je super, čo dnes pri "ubehanej" dobe pomôže každej gazdinej. A hlavne sa mi to konečne podarilo skôr odfotiť, ako mi ich zjedli.:)

40 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
250 g
1 ks
2 hrste
2  štipky




Postup

  1. 1

    Preosejeme múku, pridáme soľ, kvasnice, cukor a nakrájame palmarín. Pomocou teplého (nie horúceho) mlieka zmiesime na mierne tuhé cesto, rozdelíme si ho na 3 časti. NEČAKÁME NA KYSNUTIE !!!! Vyvaľkáme na hrúbku 2-3mm,nie tenšie,lebo cesto po upečení zostane tvrdé. Nakrájame na obdĺžniky (kto aké chce, ja robím rôzne veľkosti). Jednu stranu obdĺžnika "nastrapkám" (viď obrázok) potom naplním plnkou zatočím. Potrieme vajcom a na vymastenom plechu upečieme na 180 stup.

  2. 2

    Plnka musí byť hustá,inak vytečie. Takže najlepšia je : Orechová: orechy+cukor zabariť mliekom Maková: mak+cuko zabariť mliekom Alebo slivkový lekvár,vtedy musím rožok celkom uzavrieť,aby náhodou lekvár nevytiekol na plech. Dnes som skúsila dať ako plnku nutelu a stočila som ich do "buchtičky", boli super. Ale na odfotenie nezostala ani jedna.

  3. 3

    Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

gulcikova
...hmmm..musím reagovať...milá tatranocka,ja si myslím že v tom recepte je to celkom jasné....a palmarín??ved 25dg alebo 250g je stále jedno....mimochodom skús dať 8dg muky a urob buchty...:)))držím palce pri pečení :)))
borek
Rohlíčky jsem již dělala, jsou výborné, škoda, že sem nemohu přidat moje foto...:-))
borek
Poznámky k receptu :tam jsem napsala můj recept, vyzkoušejte také, jsou vynikající, zdravím...
ela77
@sonkap , -@tatrano čka má pravdu, treba si to opraviť, lebo takto to nie je múka ani 1 dkg , lebo si dala 0,80 dkg a Palmarin, ak sa nemýlim, tak 250 dkg tvojich zadaných je 2,5 kg. Len to oprav na 800 g múka a Palmarin na 250 g. Vajíčko, alebo žĺtky tam nejdú? To býva typické práve pre bratislavské rožky. Možno ty máš iný recept.
bahadur
To má být fór?Bratislavské rožky (bajgle) je pojem toto je snád jenom název něčeho co s tím nemá nic společného.Bylo by dobře nezaměňovat názvy klasických receptů s něčím co sám spaskřivím.Co tak si zadat do google originální recept.Eště na okraj váhy-gr. dkg. hrstě.Mně by to problém nedělalo,ale co ostatní třeba méně zkušení?
abdul
@gulcikova : Zbytočne si robíš hanbu v počtoch.
@tatranocka má pravdu. V recepte uvedených 250 dkg je naozaj 2,5 kg tuku a 0,80 dkg múky je len 80 gramov.
držím palce pri pečení :))).
abdul
Aj aj rátam zle : 0,80dkg je len 8 gramov. Ach ten rozum.:-))
marienka44
@Sonkap ,treba opravit rozpis surovin, tak ako kazu ostatne!
Mimochodom, bratislavske rozky sa potieraju zltkom dvakrat, aj tesne pred pecenim a vytvori sa charakteristicka mozaika. :-)
2010
@marienka44 , mas uplne pravdu, ked su dopucene zahranicne recepy to je jedno ale Bratislavska klasika ,Pozsonyi kifli to je skoda ,nech sa aspon volaju Moje bratislavske rozky...


3sandra3
múka a palmarin = úplne domrvené množstvá. Treba to dať na správnu mieru.
alexdidi
Nielen množstvá nesúhlasia,ale aj celý recept s bratislavskými rožkami nemá nič spoločné.Súhlasím s @bahadur ,že si niekedy zamieňame pojmy a tiež s @2010 :takto vyzerajú Bratislavské rožky a tiež sa mi páči recept od@Jo.
sonkap
tatranocka, bahadur už som to opravila,prepáčte. Nikto sa tu nikdy nepomýlil ? ? ?
a "hrste" som sa naučila od starkej a ona to piekla takto a nám to chutí
inak,ak sa Vám to nepáči,nepečte to.
mamatata2
Pekné ich máš, moja mama robila báječné, ale dávala sadlo. Recept sa mi však neuložil, tak si uložím aspoň tvoj.
sonkap
mamatata2,ďakujem
aspoň niekomu sa páčia
2010
@sonkap , aj mne sa pacia , ja som pisal len o mene nie o recepte a hrste si nevsimaj rob ako sa ti paci. Ja som videl jedneho velmi dobreho Indickeho sefkuchara , medzi prsty= mala lyzicka na dlan= lyzica , tak ho tiez naucila babka.
tykadielko
sú krásne a určite mňami....mne je teda šum a fuk,aký názov majú tieto rohlíky - hlavne aby chutili...takže @sonkap...mne sa páči recept,vyskúšam ho :D
orchidea
Rožky si upiekla pekné...páči sa mi tvoje cesto, ukladám si recept.
orchidea
Zabudla som sa opýtať, cesto nekysne to mi je jasné ale nekysnú ani rožteky na plechu?
sonkap
orchidea ahoj,ďakujem za pochvalu
a ano,na plechu trochu nakysnú
takadielko ďakujem aj tebe za pochvalu a napíš či chutili :)
sonkap
tykadielko promiň, som ti skomolila meno :(
ale ďakujem za pochvalu a napíš či chutili




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia