Medovníčky fotorecept

zuzickaaa1 - fotkazuzickaaa1, 6. decembra 2010
180 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
260 g
150 g
2 ks
1 ks, na potretie
 mletý
 mletá
1/2 čl
250 ml
1 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Múku, cukor, vajcia, maslo, škoricu, fenykel, soľ, sódu bikarbonu a med dôkladne spolu premiešame. Vypracujeme si hladké cesto. Odporúčam nechať cesto postáť v chladničke 4-6dní. Cesto je potom lepšie a vláčnejšie.

    Medovníčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na dosku si dáme hladkú múku a rozvaľkáme si cesto. Vykrajujeme podľa vlastnej fantázie a podľa formičiek, ktoré nájdeme doma:) Poukladáme na vymastený plech alebo môžeme použiť aj papier na pečenie. Medovníčky potrieme vyšľahaným vajíčkom a ozdobíme.

    Medovníčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme cca 15minút pri teplote 160 - 180C. Ja som sa rozhodla urobiť vianočný stromček z medovníkov. Povykrajovala som si rôzne veľkosti hviezdičiek, kde som v každej urobila dieru v strede. Taktiež je dôležité vykrojiť si malé krúžky, aby sme pomocou nich vedeli stromček zlepiť.

    Medovníčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Predtým, ako začneme medovníčky lepiť a zdobiť, musíme si ich prirovnať, aby sa nám nestalo, že nám potom bude padať:)

    Medovníčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zdobíme podľa vlastnej fantázie. Zdobiacu zmes necháme uschnúť.

    Medovníčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na spodok si pomocou džemu prilepíme podstavce, na ktorých bude stromček stáť.

    Medovníčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom medovníky postupne lepíme na seba. Medzi každú vrstvu dáme krúžok, ktorý je natretý džemom z oboch strán. Taktiež sa snažíme dierky v strede naplniť džemom.

    Medovníčky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A stromček je hotový:) Krásne Vianoce želám.

    Medovníčky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

tinca
ďalší krásny medovníkový stromček
veronka8
paráda, akurát som pozerala včera v jednote či si kúpim tieto formičky takže už som rozhodnutá........
zuzickaaa1
@veronka8 - v tej sade fotmiciek je aj stojan na stomcek, koli tomu sa tam robia tie dierky, no ja som to chcela darovat a este budem robit dalsie stromceky, tak som stojan nepouzila:)
ssissa
mna najviac zaujala ta hladna muka v bode 2 :-D
marienka44
@zuzickaaa1 ,v rozpise receptu je aj "zdobenie Dr. Oetkera". Co to obsahuje? S tym si zdobila na bielo tie medovnicky? Kde to dostanem? Som zvedava, lebo chceme s vnuckou zdobit medovniky. Cesto podla mojho receptu je uz v chladnicke 4 dni. Ďakujem za odpoved.
zuzickaaa1
@marienka44 Dostanes to kupit v potravinach, to su take tuby. Su biele ale myslim, ze maju aj ine farby:) Je to super, lebo je to chutne, dobre sa s tym pracuje:)
brisid
tiež som minulý rok upiekla tento stromček (i so zvončekom), no tebe sa podaril oveľa krajší :) prečo si ho nedala na stojan? Veď si ho mala v balení :)
zuzickaaa1
@brisid dakujem:) viem, ale robila som ich viac:) Pre nas, pre rodicov a pre svokrovcov, tak bolo treba aj improvizovat:) Na prvý stromček som samozrejme stojan pouzila:)
brisid
@zuzickaaa1 , vlastne mas pravdu... ja som takto robila viac zvoncekov (pre svokrovcov a mojich rodicov)... stromcek som robila iba pre nas, xixi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia