Medovníčky (fotorecept)

Autor receptu: zuzickaaa1

180 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, cukor, vajcia, maslo, škoricu, fenykel, soľ, sódu bikarbonu a med dôkladne spolu premiešame. Vypracujeme si hladké cesto. Odporúčam nechať cesto postáť v chladničke 4-6dní. Cesto je potom lepšie a vláčnejšie.
  2. Na dosku si dáme hladkú múku a rozvaľkáme si cesto. Vykrajujeme podľa vlastnej fantázie a podľa formičiek, ktoré nájdeme doma:) Poukladáme na vymastený plech alebo môžeme použiť aj papier na pečenie. Medovníčky potrieme vyšľahaným vajíčkom a ozdobíme.
  3. Pečieme cca 15minút pri teplote 160 - 180C. Ja som sa rozhodla urobiť vianočný stromček z medovníkov. Povykrajovala som si rôzne veľkosti hviezdičiek, kde som v každej urobila dieru v strede. Taktiež je dôležité vykrojiť si malé krúžky, aby sme pomocou nich vedeli stromček zlepiť.
  4. Predtým, ako začneme medovníčky lepiť a zdobiť, musíme si ich prirovnať, aby sa nám nestalo, že nám potom bude padať:)
  5. Zdobíme podľa vlastnej fantázie. Zdobiacu zmes necháme uschnúť.
  6. Na spodok si pomocou džemu prilepíme podstavce, na ktorých bude stromček stáť.
  7. Potom medovníky postupne lepíme na seba. Medzi každú vrstvu dáme krúžok, ktorý je natretý džemom z oboch strán. Taktiež sa snažíme dierky v strede naplniť džemom.
  8. A stromček je hotový:) Krásne Vianoce želám.