Makovo-slivkový posúch

milanblaho1 - fotkamilanblaho1, 14. septembra 2014

tento posúch mi zvykla piecť moja Omama a jedávali sme to, aj u našej rodiny na maďaroch, keď sme tam chodili na návštevy...vždy, keď Zobraziť celý popistento posúch mi zvykla piecť moja Omama a jedávali sme to, aj u našej rodiny na maďaroch, keď sme tam chodili na návštevy...vždy, keď ho jem, tak mi to pripomenie detstvo.

45 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto na 1 plech:
450 g
1 ks
3 PL
 štipka
21 g
2,5 dl vlažné
1 ČL
200 g
3 - 4 PL (alebo obyčajný)
1,5 - 2 dl vlažná
250 g
150 g
100 g
125 g




Postup

  1. 1

    Najprv som zarobil kvások. Do vlažného mlieka som vmiešal kryštálový cukor a kvasnice. Kým kvások vzišiel, tak som do misy nasypal pol. múku, pridal vajce, soľ a olej. K tomu som primiešal hotový kvások a vymiesil som cesto, ktoré som nechal na polhodinku odstáť, aby vykyslo.

  2. 2

    Kým cesto kyslo, pripravil som makovú plnku. Do hrnca som nasypal mak, pridal trstinový cukor a zalial vodou. Za stáleho miešania som to nechal na šporáku, ako Omama vravievala " prebublať ", vtedy je plnka vraj najchutnejšia. Vykysnuté cesto som vyvaľkal a položil na plech. Urobil som okraje a na cesto som natrel makovú plnku. Poukladal som nato slivky.

  3. 3

    Na záver som to celé posypal sladkou mrveničkou, ktorú som urobil zmiešaním múky, cukru a masla. Posúch som piekol pri teplote 180 stupňov Celzia, približne 35 min. Podľa toho, ako boli sfarbené okraje do hneda. Výsledok bol taký, že degustátori spotrebovali na posúdenie skoro celý plech, ale vraj bol výborný.

Diskusia k receptu

radost
kedysi som ho upiekla..šťava zo sliviek ochutila mak-proste-dobrota..zabudla som naň..zopakujem rada..
terinka55
Ďakujem za pripomenutie. Aj mne pripomína detstvo a mladosť, ktoré som prežila na Kysuciach. A moju dobrú starú mamičku. Vydaril sa Ti.
jozka2
Koacik musi byt vyborny a aj cesto pod posypkou podla zlozenia musi byt lahodne.5*
afataga
preco posuch? my to volame kolac, ja sice nemam na taky spomienky, ale mak so slivkami nikdy nesklame, to ti tie kobylky nenechali ani kusok na kostovku? :-)
milanblaho1
afagata... u nás to bol posúch, ako v Bratislave, tak aj na maďaroch...stihol som jeden kúsok aj ja ochutnať..ale vieš inak to chutí, keď to robíš sama a keď to robí niekto iný...
1x radost
kimlo
Mnam, taky robievala moja babka v Levaroch, a tam sa to vola osuch... 5*
evanaaa
Aj u nás ( BA) to bol kysnutý slivkový ( marhuľový a pod.) koláč, osúch mi pripomína skôr nejakú placku, ale viem, že názvy sú v každom regióne iné. A čo sa týka koláča, tak takéto kysnuté osúchy som mala radšej ako nejaké krémové torty a rezy.
medovnicek
@kimlo veru u nás na Záhorí sa to volá osúch
@Milanblaho1 pripomenul si mi detstvo, mamka tieto osúchy často pekávala, samozrejme s bielym cukrom, trstinový sa vtedy veľmi nepoužíval a túto kombináciu mak a slivky som mala najzamilovanejšiu
martamm
U nás sa volá báleš, podobné robievame, ale Tvoj musím vyskúšať, vyzerá prudko jedlý :)
Žiaden koláč z obchodu sa nevyrovná takýmto úžasným domácim špecialitám :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia