Kysnutý slivkáč - môj najobľúbenejší fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 2. augusta 2013
Kysnutý slivkáč - môj najobľúbenejší (fotorecept)
Foto: frezia68

Keď sa objavia slivky na trhu,aspoň raz v roku upečiem tento koláč,trocha vylepšený makom,orechami...

35 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
1/5 kocka
cca 2 dcl - podľa potreby
2 lyžičky
1 balíček
1 ks
100 ml
2 lyžice
podľa potreby
Posýpka:
150 g (na mrveničku)
130 g
1 ks
100 g
4 lyžice
Maková plnka:
200 g
100 g
podľa potreby
1 ks




Postup

  1. 1

    Urobím klasické kysnuté cesto,dám do rýchlokysky,pomúčim,zakryjem a dám kysnúť do rúry,ktorú som trošku vyhriala na vlažno.Do kysnutého cesta nedávam cukor,len med a vanilkový cukor,ovocie je sladké a posýpky tiež.

    Kysnutý slivkáč - môj najobľúbenejší (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Asi po 30 min. vykysnuté cesto volá k ďaľšiemu spracovaniu.

    Kysnutý slivkáč - môj najobľúbenejší (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyvaľkám na veľký plech a natriem makovou plnkou.Ak plnka nie je dosť sladká,pridajte si cukor,ja som pridala trocha medu,niekedy pridám slivkový lekvár,hrozienka,trocha rumu,či Umu...

    Kysnutý slivkáč - môj najobľúbenejší (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Umyté,osušené slivky rozpolím a pokryjem nimi celý plech.Každú slivku posypem škoricou,cukrom...

    Kysnutý slivkáč - môj najobľúbenejší (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a posypem posýpkou,ktorú som urobila zo zmäknutého masla,múky,orechov a cukru.Ak sa nedrobí,pridám maslo.Množstvá na drobenku som napísala orientačne,robím od oka.

    Kysnutý slivkáč - môj najobľúbenejší (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dám do vyhriatej rúry na 200°C,znížim na 180°C a pečiem asi 35-40 min,kým drobenka je ružová a na okrajoch koláča vidieť,že je upečený. A tu je hotový.

    Kysnutý slivkáč - môj najobľúbenejší (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A tu je po vychladnutí v reze.

    Kysnutý slivkáč - môj najobľúbenejší (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Orechy v posýpke vylepšia chuť toho jednoduchého koláča,mak + slivky=pochúťka ( aspoň pre mňa ) a tento koláč uprednostním pred fajnovými krémovými zákuskami,aspoň v lete určite. Možná sa niekomu zapáči tento variant? Ak áno,tak DOBRÚ CHUŤ !

    Kysnutý slivkáč - môj najobľúbenejší (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

hubata
Mne ako tvrdej záhoráčke troška vadí použitie spolu maku a orechov, ale keď je to u vás zvykom, tak prečo nie?
Béleše sú typickým letným koláčom, tento je síce v modernejšej úprave ako ja robím, ale vyzerá dobre, môže byť chutný.
frezia68
@hubata :orechy sú len v posýpke a nie je ich veľa,ale vieš,ako to fajne chutí ? No asi nie každému,tak si prispôsobíš podľa seba.Aj štedrák je skvelý a sú tam orechy,mak,tvaroh,lekvár.....:-)
tiginko
milujem orechy v posýpke! Milujem slivky, milujem mak...len nemám v láske kysnuté koláče . Ale aj tak som ti dala za pekný recept 4* , jeden je dole za moju nelásku k tomuto typu koláčov :-(
frezia68
@tiginko :nie si ku mne spravodlivá ! Veď len preto,že nemáš rada kysnuté ? Príď,okoštuj a pridáš * :-)))
staja
@tiginko , kysnutý koláč s ovocím je často taký dobrý ako zákusok. Ja robím na veľký plech len z 300g múky - tenké cesto a veľa ovocia - marhuľový, slivkový, poprášim makom alebo sekanými orechami, niekedy s tvarohom a s posýpkou - nemá chybu. Sme len dvaja, ale niekedy ho pečiem aj 2x za týždeň.
elysa
hneď by som sa ponúkla...len tí moji doma odmietajú mak :(
stacy77777
koláčik vyzerá krásne, takúto kombináciu nepoznám makovo-slivkový, robievam tvarohovo-slivkový, určite vyskúšam, zaujala ma aj posýpka s orechami,u nás kysnuté frčia často,budeme mať novotu,vďaka za recept
luss44
veru u nás má takýto vždy úspech, či už slivkový alebo marhuľový, len nedávam mak, ale určite je výborný. len musím kdesi zohnať slivky... na jeseň sa chystáme zasadiť 2 stromy slivky, takže o pár rôčkov - vlastná úroda :))) dávam 5*
kika1212
ku výbornému koláču netreba žiadne chvály, vysvetlenia, len veľké ústa a 5*.
frezia68
Ak vyskúšate,prajem DOBRÚ CHUŤ a ďakujem za milé komentáre :-)
radost
@frezia68
či sama to poješ?až ma to ľaká...či dáka návšteva sa u vás čaká?
slivky a mak=dobrota..je to tak..
ked pečie na oblohe ten guľatý-nepečiem....ale ty..??si nedostižná žienka..taká je moja mienka..
si myslím-že my-skôr narodené ženy-uprednostníme ovocné kysnuté..netreba maslové krémy..
ked zostane-čakám s balíkom kuriera-to by bola numero uno večera..:-)
adresu ti pošlem rada-to bude aj pre muža paráda..!!
frezia68
Milá moja @radost ,kuriér už nepríde,včera bol pečený a už nie je nikde.Susedovie dietky ochutnali včera,rodičia sú v práci,chutilo im vera.Trocha som zmrazila na horšie časy,ak budeme slintať,tak sa zíde asi.Priateľka dnes nás navštívila,chutilo jej,tak som pribalila.Ku káve sme mali teraz zopár kúskov a tak sme ostali bez zákuskov.Zajtra bude zelenina a ovocie tiež,lebo málo pečiem,Ty to dobre vieš.Susedka nám doniesla misku s ovocím....ponúknuť Ťa môžem už len tým :-)))
frezia68
@rados ť:Tebe sa radosť nedá vziať,to by si musela veľkú depku mať.A bez svojho mena Radosť vôbec nevieš žiť.Priehrštím tu radosť dávaš,tak to musí byť :-)
alexdidi
Zbožňujem slivkový kysnutý, ale ešte nikdy som ho nerobila spolu s makom. Mak so slivkami sa však majú veľmi radi, takže čoskoro vyskúšam podľa teba. Ziež však robím na jeden plech z 300 až 350g múky, aby bolo viac plnky ako cesta.
irenaw
tebe som pridala hviezdičky, sebe koláč do knižky :-) keď sa ochladí, upečiem, tvoj makovo-slivkový sen... neuveríš, také chute si mi narobila, že som cestou domov vymyslela nepečenú obmenu. to aby som vydržala, kým bude upečený tento.
frezia68
@alexdidi :rada Ťa tu vidím :-) asi sem málo chodíš,ale ja tiež len rýchle nakuknem,dnes je výnimka a ďakujem za príspevok.Kvôli sladkému maku som dala cesto trocha hrubšie a to nesladím.Ináč by bol koláč presladený pre nás.Obmedzujem cukor,ale nie,že by som nemal rada :-)
frezia68
@irenaw :Tak to som zvedavá na tú nepečenú obmenu.Plnka maková + slivka a mlsáš? Aj tak sa dá,lebo teraz nie je radosť piecť,hoci Remoska zachráni chúťky mlsných.Ďakujem za nahliadnutie :-)
3sandra3
to je aj môj najobľúbenejší,,,, zatiaľ som ho nikdy nepiekla, robieva ho moja mamina,,, takže vyskúšam už aj ja ,,, a s pridaním maku je pre mňa novinka, musí to byť veľmi chutné... dávam do kk
denissska
@frezia : nedalo sa nekonať, keď to vyzerá tak úžasne...a vieš, šikovná a vynaliezavá žena vie ako piecť aj v tomto teple..:) počkala som na večerné hodiny a pustila som sa do pečenia..doma sme ani nepočkali, kým vychladne a ochutnali sme a bola som vychválená, že som až nechápala...takže vrelá vďaka za parádny koláč..:)
katka78
Kysnuté môžem, aj slivky, aj orechy... len z maku mi býva zle, ale aj ten mám rada a 1-2 kúsky koláča mi neublížia. Takže pre mňa má koláč iba jedinú chybu - nemám ho pred sebou na tanieri! ;)
afataga
robievam podobny bez maku, ty si ho doviedla k dokonalosti :-) vyskusam aj takto len ked nebude vonku take peklo
frezia68
Teším sa,že nesklamal :-) ,ani horúčava nevadí?Ale si si piekla v noci .Aj by som znova piekla ,lebo slivky mám,ale v paneláku sa nedá ani večer, len nad ránom sa dá vetrať.....ďakujem za komentár a nech vám chutí :-)))
marianne
uz sa pecie:-) sialenstvo zapinat ruru viem v tomto pocasi,ale mame vyrocie sobasa,a tomu mojmu sa naramne pacil,Tvoj kolacik.....
frezia68
Prekvapila si ma a potešila :-) nech vám chutí. Všetko najlepšie k výročiu,aby ste ešte oslavovali aspoň 100 rokov v zdraví :-)))))))
marianne
....dakujem este raz,je naozaj vyborny,kusok som si z neho dala,ale ten moj cely tanier sfukol:-) musela som vliat trosku mlieka do cesta,lebo bolo tuhe,ale inak paradicka,urcite este zopakujeme....


srac
... nádherný koláčik, nádherná práca, milá @frezia68 a u mňa naviac "prebudenie" spomienok na časy dávno dávno minulé!!!
frezia68
Krásny koláčik si mi,@marianne ,poslala a potešila si.Vieš,kysnuté cesto robím od oka a teraz kontrolujem recept a mlieko tam nie je uvedené :-((( preto si mala tuhé cesto.Skúsená gazdinka odhalí chybu,lebo píšem,že urobím klasické kysnuté.......idem poprosiť admin. o opravu,či doplnenie. To ma mrzí,lebo cesto nemá byť tuhé a ďakujem za príspevok :-)
havino
pekné koláčiky dievčence, viem, ako chutia, ja slivkový inak ako s makovou posýpkou ani nerobím a tak dobre na hrubo, čiže mak mám naopak na slivkách, ale aj toto je super inšpirácia s orechovou posýpkou, tú som veru ešte nedávala, pridám aj trochu škorice do posýpky
havino
ja dávam len makovú posýpku už na slivky a tak hrubšie posypané, aby bolo veľa maku na slivkách, cesto, slivky, maková posýpka
frezia68
Ďakujem :-))) @havino.Chcela som podľa teba chlieb v remoske,ale vyskúšam v sobotu-bude ochladenie,lebo ešte aj remoska hreje a do kuchyne svieti vytrvalo slnko.
marianne
@frezia68 piekla som ho este raz koli velkemu uspechu aj mame, ale @energizer ma naucil robit kysnute cesto bez vajicok,je ovela maksie a nestvrdne,nevysusi sa...Taktiez skus vymenit vlasske orechy za mandlove lupienky,ktore vmiesas do posypky, neolutujes.Este raz Ti pekne dakujeme....:-)
frezia68
Ďakujem @marianne :-) aj za rady a vyskúšam.Preto pridávam do cesta smotanu,alebo jogurt,že cesto je mäkké...,teraz skúsim bez vajíčka a mrknem na recept @energizer ...ak zajtra nebude slnko,tiež sa chystám opakovať,lebo z mrazničky rýchlo zmizlo :-)
babidka
Ejjjjjjjjjj, to by som si naozaj dala ! Jedna slivka ma konecne !! slivky dozrete / dalsia sa akosi neponahla / a tak som vcera piekla jeden slivkovy , dnes iny ....a cez tyzden asi urobim aj tento :-)))) Take chute si mi nim narobila !
frezia68
Máš čas @babidka až dozrejú a teším sa,že som narobila chute :-) ďakujem za komentár :-)))
ericka
Určite ho najbližšie vyskúšam, s makom som ešte neskúšala a slivky konečne dozreli...
eviana
Jejdanenky... ten je už na pohľad parádny a nesmierne žravý... dala by som teraz hneď zaň aj pol kráľovstva :)
majkaj1
jej, dík za recept... práve sa chystám upiecť kysnutý slivkový koláčik...žeby som to skúsila takto : s makom a orechami ? určite bude super...:-)
bedomedo60
z makom pečiem i ja z orechami nie skúsim a keď chceš v zime piecť slivkáč ako teraz z čerstvých sliviek tak celé slivky daj do pohárov bez cukru bez nálevu len na sucho završkuj daj do pare aby chitili vršky a nerozvarili sa slivky. V zime otvoríš pohár vykôskuješ tak ako čerstvo odtrhnuté
bedomedo60
dalsom 5 hviezdičiek vyzerá krásne a kysnutý koláč to je vždy pre mňa mňamka to môžem taký koláč najneskôr ihneď
staja
Výborný koláčik, mal úspech, pochutili sme si na kombinácii sliviek, maku a orechov.


frezia68
@staja :Parádny koláčik sa ti vydaril,dala si menej kysnutého,ako ja a teda bol lepší :-)Ďakujem za peknú prílohu :-) a komentár.
staja
@frezia68 , áno, máš dobrý postreh, kysnuté cesto robím na veľký plech z len z 300g múky - aj tu som použila svoj tradičný recept a dávam veľa ovocia.
sracz
... nádherný "qintacord" farieb, vôní, chutí, kompozície obrazu a umného servírovania "ženskými rukami", milá @frezia68 znásobený, teda aspoň v mojom prípade, nostalgickými spomienkami na detstvo. Koláčik, podobný Tvojemu, nesmel chýbať, v sezóne sliviek, ani na našom stole! Lady Ann ho robievala, pre nás, "smarkatých kotňakov", z bielych "bystričiek"! Už dĺĺĺho čakám, kedy sa objavia aj tu, aby som ten slávny rcp mohol pridať sem na Varešku! Blahoželám Ti ku perfekt práci a ďakujem aj za blaho v duši!
saskinamamina
Tak ja som ho musela urobit zase, nevieme sa dozrat :)))) aj susedkam som odniesla a teraz len recepty rozdavam :) dakujeme :)
kika1212
Vyborny, piekla so ho x-krat. Pridat stvrt caj. lyz. lyz.kardamonu
kika1212
@Frezia68 (26.9.2017 10:53)

ospravedlňujem sa za chybu v komentári. Písala som z mobilu na pol oka v polospánku a pôvodne s tým kardamonom mala byť len poznámka pre mňa, že vyskúšať a omylom mi to odoslalo do komentárov:) Ale aby si verila, že tomu tak skutočne je, že je to naša jesenná torta, pridávam foto. Pozdravujem a prajem slnečný deň


frezia68
@Kika 1212: Potešila si ešte raz a urobila si mi tou ukážkou chúťky.Ja už pečiem málo,lebo bezlepkové mi až tak nechutí a pre jednu osobu ešte menej.Hoci dá sa namraziť a potom vyjedať :-). Ďakujem za odozvu.
sracz
Nie žeby som nedoprial, či nedajpanebože nedožičil, ale tíško závidím a "slintám" nad takouto dobrotou! Nuž čo, Ditka milá, opäť si sa "pochlapila"!
kimlo
Už po x-tý krát som robil tento úžasný koláč, slivky som mal v mrazáku, tak som ich ešte skombinoval s čerstvou rebarborou. Vďaka za recept, odporúčam všetkým 👍👍👍


1x haji
kimlo
“Nerad se vopakuji…” to bol citát z filmu, ale rád zopakujem pochvalu na tento skvelý recept na slivkovy koláč . 😋 vrelá vďaka za recept 👍






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia