Kossuth kifli - Kossuthove rohlíky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 26. septembra 2015

Maďarský recept s množstvom verzií. Ponúkam vám jednu z tých menej pracných, ale veľmi chutných.

15 minút
príprava
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

6 ks
30 dkg
20 dkg
30 dkg
1 ČL
1 ks na šťavu
1/2 ks na kôru chem. neošetrený
 na posypanie sekané
podľa chuti
 na vymazanie plechu
 na vysypanie plechu
štipka




Postup

  1. 1

    Pripravíme si plech - vymažeme ho tukom a vysypeme múkou. Mal by mať veľkosť cca 30x30cm. Vajcia rozdelíme, zmäknuté maslo vyšľaháme do penista s polovicou kryštálového cukru, po jednom zašľaháme žĺtka, prilejeme citrónovú šťavu a postrúhanú kôru. Múku rozmiešanú s PDP pridáme po častiach. Nakoniec tiež po častiach opatrne pridáme sneh z bielkov. Tie začneme šľahať so šipkou soli, keď bude sneh polotuhý, prisypeme druhú polovicu cukru a šľaháme, kým sneh po vytiahnutí metličiek ostane stáť. Rúru zapneme na 190°C.

    Kossuth kifli - Kossuthove rohlíky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto urovnáme na plech a rovnomerne naň nasypeme sekané vlašské orechy. Na celú dávku treba asi plný 2dcl pohár. Ja som piekla polovičnú dávku z troch vajec.

    Kossuth kifli - Kossuthove rohlíky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 20-25 minút, kým cesto zružovie, nevysušiť! Skontrolujeme vpichnutím špajdle. Po miernom vychladnutí krájame okrúhlou formičkou na mesiačiky. Koláčik je ľahučký a nadýchaný, opečené chrumkavé orechy na ňom sú bonusom.

    Kossuth kifli - Kossuthove rohlíky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mesiačiky/rohlíky môžeme posypať práškovým cukrom a zapíjať mliekom, čajom, kávou...prajem príjemné ochutnávanie

    Kossuth kifli - Kossuthove rohlíky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a tu je jedna z mojich dažďom vykúpaných ruží

    Kossuth kifli - Kossuthove rohlíky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

danda3
Veľmi chutne vyzerajúce rohlíčky, kukulienka.♥
aszabka
mamka robievala, keď som bola dieťa..volali sme to citrónové mesiačiky, len namiesto orechov bola navrchu citrónová poleva..sú naozaj výborné..
gitka61
Veru chutne rohlicky,lebo cim jednoduchsi recept a hlavne starsi tym lepsi a chutnejsi vysledok.Pamatam si ho z detstva ked nam ho prinasala rodina z Madarska cez prazdniny.Velmi nam chutil.*****:-)
kecemis
Pekna a chutna mesiacikova armada, nastupena sprijemnit zivot tym co si ich budu vychutnavat. Na nieco podobne si pametam, ked moja mamina ich robievala. Nikdy nevydrzali dlho.
izabella929
@kukulienka71 , hneď ako som uvidela recept, vedela som, že to tvoje dielo...mám ich rada a tiež iba také jednoduché posypané cukrom...a ty si obohatila orechami.-)
terinka55
Paráda! Všetko už bolo povedané a ja súhlasím. KK a 5*****
jozka2
Zaiste boli velmi chutne a dobre vyzerajuce,ako pise kecemis rohlikova armada.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekný recept.
kukulienka71
Dobré ráno, ďakujem za všetky milé komentáre, @danda3 , @cesminaz , @aszabka , @gitka61 , @kecemis , @sweetlaab , @izabella929 , @jozka2 , @terinka55 , @dormella2 , @begonia2 , @marianne , @dr , z armádky som dala do mrazničky pre nečakanú návštevu a zvyšok sme dojedli na raňajky. S tými orechami som to nevymyslela ja, recept je taký a veľmi sa tam hodia. Citrónová chuť nepreráža, nám veľmi chutilo, ako aj niektorí si na ten koláčik spomínajú z dávnejších časov. Pozerala som recepty, líšia sa pomermi surovín a ešte jeden v babkinej knižočke je taký, že je z pevnejšieho cesta, vytvoria sa rohlíky, ktoré sa plnia orechovou penou a po zrolovaní potrú a posypú sekanými orechami. Aj ten neskôr pridám na porovnanie, aj ja som zvedavá, ktorá verzia je lepšia. Tu je na výber z množstva verzií:  www.google.sk/search?q=kossuth+kifli+eredeti+recept&a...
patroveckypitrs
Krásne dielo aj verím že chutné. Precízna práca. Veru by som si dal, len nemám na to trpezlivosť to urobiť, tak len na prázdno mľaskám. 5***** a ukladám do k.k.
bembo
nagyom szép.keď už maďarský recept,tak som ho pochválil pekne po maďarsky.môj švagor je maďar,a vždy keď sme prišli na návštevu,vždy urobil nejakú maďarskú špecialitu.najväčší úspech však mali ako vždy somlói halušky.patrím medzi tých čo milujú maďarskú kuchyňu
tinca
@kukulienka71 jednoduché, chutné, ja som ich nerobila,ale mala som spolužiačku maďarku, tá ich nosila na intrák a veľmi nám chutili. Niekedy vyskúšam.Super foto!
medulienka122
@kukulienka71 , pripomenula si mi jeden super koláčik, jednoduchý, ale chutný - naposledy som ho jedla od mamky, recept nemám, tak si ho ukladám, ďakujem :-)
kukulienka71
@babkamt , ďakujem za pochvalu aj za link na tvoj recept, aspoň je z čoho vyberať. Nepamätám, žeby som jedla koláč s husacou masťou, ak nie v detstve, keď som o surovinovom zložení jedál moc nevedela a zjedla som, čo mi chutilo:-)
garanco
Pekne sa Ti podarili!
Tento recept / po slovensky/ mám ešte od mojej mamky, občas ho upečiem, ale vždy musia byť vyrezané - ako Tvoje - okrúhlou formičkou a orechy meliem na väčších "slzičkách"...
catalaya
dakujem za recept, chvalim, cesto je ako vaticka, pekne nadychane, ja som poliala citronovou polevou a dozdobila farebnou ryzou, krajala som na kocky a aj takto vyzeral a chutil skvele, urcite ukladam a este pouzijem :)
kukulienka71
@garanco , som rada, že ho poznáš, ďakujem za pochvalu
@medovnicek , ja sa zasa teším, že mám "publikum":-) vďaka za milý koment
@catalaya , super, že si spokojná, znesie aj variácie v zdobení, potom bude vždy nový koláčik;-) Ďakujem za skúsenosť a chválu, potešilo
@janger , ďakujem:-)
kucharka
Su vyborne ale na druhy den uz sa mi zdali trosku suche ... Mozno som urobila niekde chybu?
kukulienka71
@kucharka , ďakujem za vyskúšanie. Myslím, že si neurobila žiadnu chybu, keďže je tam viac cukru a ten pri izbovej teplote znova stvrdne, zdajú sa ti na druhý deň preto suchšie. Odporúčam pred konzumáciou trocha nahriať, alebo zapíjať.