Ovocný koláč
Ovocný koláč

Koláč s drobným ovocím a mandľovou posýpkou

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 4. augusta 2023
Koláč s drobným ovocím a mandľovou posýpkou
Foto: Kulinární studio MAFRA

Viac druhov ovocia znamená väčší chuťový koncert. A tá mandľová posýpka...

30 minút
príprava
40 minút
na 160/180 °C

Suroviny

Cesto:
100 g
100 g
1/2 ks
1 PL
2 ks
130 g
50 ml
 štipka
Plnka:
60 g (odkôstkované)
100 g
100 g
Posýpka:
50 g
50 g
60 g
20 g lúpané mleté
1/2 ks
 štipka




Postup

  1. 1

    Podlhovastú formu, môže byť napríklad hranatá forma na biskupský chlebíček, vymastíme a vystelieme papierom na pečenie.

  2. 2

    Na posýpku vložíme do misky maslo nakrájané na kocky s cukrom, múkou a spojíme prstami do formy mrveničky. Potom zapracujeme dreň z 1/2 vanilkového cukru, lúpané mleté mandle a štipku muškátového kvetu.

  3. 3

    Na cesto vymiešame do svetlej, nadýchanej peny zmäknuté maslo s práškovým cukrom, dreňou z 1/2 vanilky, nastrúhanou citrónovou kôrou a žĺtkami. Vaječné bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.

  4. 4

    Do maslovej peny vmiešame polovicu preosiatej múky. Pridáme kyslú smotanu a druhú polovicu preosiatej múky. Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný sneh. Cesto dáme do pripravenej formy. Navrch rozložíme ovocie a naň navrstvíme pripravenú posýpku.

  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 20 minút. Potom teplotu zvýšime na 180 °C a dopekáme ďalších 20 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia