Ovocný koláč
Koláč s drobným ovocím a mandľovou posýpkou
Autor receptu: redakcia
Viac druhov ovocia znamená väčší chuťový koncert. A tá mandľová posýpka...
30 minút príprava |
40 minút na 160/180 °C |
Postup
- Podlhovastú formu, môže byť napríklad hranatá forma na biskupský chlebíček, vymastíme a vystelieme papierom na pečenie.
- Na posýpku vložíme do misky maslo nakrájané na kocky s cukrom, múkou a spojíme prstami do formy mrveničky.
Potom zapracujeme dreň z 1/2 vanilkového cukru, lúpané mleté mandle a štipku muškátového kvetu.
- Na cesto vymiešame do svetlej, nadýchanej peny zmäknuté maslo s práškovým cukrom, dreňou z 1/2 vanilky, nastrúhanou citrónovou kôrou a žĺtkami. Vaječné bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
- Do maslovej peny vmiešame polovicu preosiatej múky. Pridáme kyslú smotanu a druhú polovicu preosiatej múky. Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný sneh. Cesto dáme do pripravenej formy. Navrch rozložíme ovocie a naň navrstvíme pripravenú posýpku.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 20 minút. Potom teplotu zvýšime na
180 °C a dopekáme ďalších 20 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme.