Ovocný koláč

Koláč s drobným ovocím a mandľovou posýpkou

Autor receptu: redakcia

Viac druhov ovocia znamená väčší chuťový koncert. A tá mandľová posýpka...

30 minút
príprava
40 minút
na 160/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Podlhovastú formu, môže byť napríklad hranatá forma na biskupský chlebíček, vymastíme a vystelieme papierom na pečenie.
  2. Na posýpku vložíme do misky maslo nakrájané na kocky s cukrom, múkou a spojíme prstami do formy mrveničky. Potom zapracujeme dreň z 1/2 vanilkového cukru, lúpané mleté mandle a štipku muškátového kvetu.
  3. Na cesto vymiešame do svetlej, nadýchanej peny zmäknuté maslo s práškovým cukrom, dreňou z 1/2 vanilky, nastrúhanou citrónovou kôrou a žĺtkami. Vaječné bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
  4. Do maslovej peny vmiešame polovicu preosiatej múky. Pridáme kyslú smotanu a druhú polovicu preosiatej múky. Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný sneh. Cesto dáme do pripravenej formy. Navrch rozložíme ovocie a naň navrstvíme pripravenú posýpku.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 20 minút. Potom teplotu zvýšime na 180 °C a dopekáme ďalších 20 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme.