Klasická torta fotorecept

tkatka - fotkatkatka, 16. mája 2013
Klasická torta (fotorecept)
Foto: tkatka

Kúpila som si Zeesan čokoláda a rastlinnú smotanu, a vyskúšala som to na tejto tortičke. Táto zmes slúži na stabilizáciu a ochutenie ľahkých Zobraziť celý popisKúpila som si Zeesan čokoláda a rastlinnú smotanu, a vyskúšala som to na tejto tortičke. Táto zmes slúži na stabilizáciu a ochutenie ľahkých šľahačkových krémov. Kúpila som si aj Magic Decor silikónovú podložku a prášok na výrobu krajok (čipka na vrchu torty). Vydarila sa takto :)))

10
porcií
30 minút
na 195 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
200 g
4 PL
180 g
20 g
6 g
Krém:
250 g
50 g
63 g
Čokoládová poleva:
167 g
200 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Upečieme si korpus, ktorý necháme vychladnúť a prekrojíme 2 krát, tak dostaneme 3 korpusy.

    Klasická torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Krém urobíme nasledovne: do pohára odmeriame studenú vodu a pridáme odmeranú zmes zamiešame na hladkú kašu. Rastlinnú šľahačku vyšľaháme a pridáme túto kašu, ešte prešľaháme a máme hotový krém.

    Klasická torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Trochu krému natrieme na korpus...

    Klasická torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...poukladáme nakrájané banány...

    Klasická torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...potrieme krémom...

    Klasická torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a položíme ďalší korpus.

    Klasická torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zopakujeme bod 3,4,5,6. Celú tortu potrieme zvyšným krémom a dáme do chladničky stuhnúť.

    Klasická torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ceru s olejom dáme do hrnca a necháme roztopiť, odstavíme od ohňa počkáme 5 minút a pridáme nalámanú čokoládu, necháme chvíľu odstáť a vymiešame na hladko. Polejem tortičku čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť a môžeme ozdobiť. Napíšem aj návod ako som robila čipku na tortičku: do sklenenej šálky som odmerala 13 g prášku, do druhého pohára som naliala vodu tak teplú čo ruka unesie, ale preistotu som to zmerala teplomerom či to má dostatočnú teplotu, malo 40,8 stupňov, a odmerala so 10 g tejto vody a naliala na prášok, lyžičkou rozmiešala aby neboli hrčky, a šľahačom som to šľahala 2 minúty. Potom som to natierala na podložku, rozotrela vertikálne aj horizontálne, dala som to na plech a vložila do vyhriatej rúry na 120 stupňov na 7 minút. vybrala som, ale nevysušilo sa to úplne, tak mi otec povedal aby som to s fénom ešte vyfúkala, vysušila. A tak som to fénovala a vysušila sa. :))) Potom som opatrne vylúpala z podložky pomocou rozotieracej kartičky. a dala som to na tortu.

    Klasická torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ozdobíme tortičku vyšľahanou šľahačkou.

    Klasická torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pohľad z vrchu. :)))

    Klasická torta (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

tkatka
Prikladám link kde si môžete pozrieť ako sa robí tá čipka:





tothka
Torta nádherná, čipka ešte viac, ešte prezraď, kde sa dá kúpiť ten prášok a podložka. Si šikulka, ale to už o tebe vieme všetci.
tinca
tak to je krása,ako uháčkovaná:)
tinca
@tkatka ,kde sa to dá kúpiť a to je aj s tou podložkou a s návodom,ďakujem
valeri
Ukážková torta, ide, zháňať podložku a suroviny na čipky
irenaw
naozaj krásne ozdobená torta. len sa čudujem, dnes už druhý recept s rastlinnou šľahačkou. rozumiem, prečo ju používajú cukrári. spoľahlivo funguje, dobre drží a je vhodná pre alergikov. a myslím, že aj cena zaváži. ale nerozumiem, prečo sa veci ako zeesan, frutafil a podobné začínajú používať v domácich podmienkach. samé rastlinné stužené tuky, emulgátory, stabilizátory, farba, aróma, lecitín. nevravím, že to niekoho raz do roka zabije, ale veď to môžem ísť pre tortu do cukrárne. ospravedlňujem sa ti @tkatka , že som to napísala práve k tvojej torte. nevravím, že to je tvoj prípad, tvoju šikovnosť a kreativitu obdivujem. ale nedalo mi.
babkamt
@tkatka krásne vyzdobená torta ako vždy . Ty si na takéto veci majsterka . Tá čipka na torte - to je teda niečo parádne .
monda
veľmi pekná tortička a tá čipka ,no krása si raz šikovná:-)
tkatka
Ďakujem veľmi pekne za komentáre, veľmi ma potešili :)))
@tothka , @tinca (na prášku je napísané dávkovanie, čo som uviedla gramáže tak to mi vyšli 2 krajky) @valeri tu môžete pozrieť krajky, tieto sú najlacnejšie:

 www.sikovnamama.sk/sikovnamama/eshop/30-1-NOVINKA-MAJ...


Čo som mala ja ten je dosť drahý, kupovala som ho v akcií 36,90 eúr a sú tam 4 rovnaké krajky(ale asi to už vypredali lebo to tam nevidím ) ale sú tam iné krajky, je tam aj ten prášok na prípravu krajky aj ten je dosť drahý:

 www.natortu.sk/magic-decor/...


Pridám ešte jeden link kde sú teraz znížené ceny, nuž nie oveľa ale predsa je to o niečo lacnejšia :))) :

 toptorticka.sk/category.php?id_category=145...


Tu nájdete aj po 1 podložky na krajky, alebo aj 1 krajka a ktomu 100g prášku Magic Decor.

Takže dúfam že som trošku pomohla. :)))
slavka11
@irenaw neviem preco pouzivaju ludia rastlinne nahrady aj doma mozno im to viac chuti alebo si myslia ze robia nieco pre svoje zdravie, len by som upozornila, ze rastlinna slahacka vobec nie je vhodna pre alergikov obsahuje totiz aj cast kravsekho mlieka a slahacky takze na to pozor. Ludia ktori trpia laktozovou intoleranciou a nestiepi im laktozu tak ich to moze zabit alebo im to dobre posramoti zdravotny stav!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To len tak na info.
irenaw
@slavka11 myslím, že rastlinná smotana neprospieva ani zdravému. tobôž, ak už niekto nejaký problém má, načo si zakladať na ďalší? nepísala som to kvôli torte, ale ak si niekto povie "chvalabohu, toto môžem" a začne ju bežne používať v kuchyni, to nie je najšťastnejšie riešenie.
jujoska
slavka11 zabit hadam nie... sama trpim na intoleranciu laktozy a ked sa mi podari nieco neustriehnut, tak ma sice poriadne potrapi brucho a mam krce, ale pochybujem, ze by som na to umrela :-) Niekedy dokonca aj napriek predpokladanym krcom ochutnam zakazane, hlavne ked sa jedna o dobru zmrzlinu
betka33
ja robim podobnu s parizskym kremom s normalnej slahacky a tie banany dvam nie nakrajane ale po dlzke cely banan prepoleny, a dookola asi 4 banany vyjdu, ked sa rozkroji torta tak to ma krasny rez s bananom...ale ta cipka je krasna , a staci teda ta podlozka a ten prasok, nic ine k tomu nie je treba?
evanaaa
Krásna torta aj pre oči, aj pre jazyk. Ale od teba, @tkatka , nič nevídané. ja som dnes bola u nás v predajni "u číňanov", a oni tam majú rôzne pomôcky na pečenie, stierky ( žehličky) na marcipán, vykrajovátka, súpravu paličiek-tyčiniek na výrobu ružičiek a kvietkov a aj na takéto krajky, ako máš ty na torte. Ak by som piekla, hneď si niečo kúpim, ale zatiaľ mi nie je treba žiadnych pomôcok.
mracik9
pekná tortička a určite aj fantastická, ako aj tie ostatné,šikulka :))
hanuska
tá rastlinná šľahačka v domácich podmienkach je práve pre tých čo majú alergiu na kravské mlieko, ináč tortička super (hlavne tá čipka)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia