Karamelové oblátky - Vianočná griláž

Karamelové oblátky - Vianočná griláž
Foto: Matus113
matus113Matus113, recept pridal: 27. novembra 2009 15:10Ďalšie jeho recepty

Chutnučké koláčiky pre vianočné menu.


Suroviny

4-5
porcie
30
minút
príprava
15
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Odvážime si 250 g kryštálového cukru, 250 gramov orechov. Cukor necháme rozpustiť na karamel za stáleho miešania. Do karamelu pridáme orechy, sladené salko a jednu celú Ceru - stále miešame na miernom ohni kým sa tuk nerozpustí.

Pripravíme si neplnené tortové oblátky. Zmes rozotrieme na oblátky a dáme ďalšiu vrstvu oblátok. Zaťažíme a necháme vychladnúť. Koláč potom nakrájame a podávame.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

15 komentárov k receptuMožnosť mazania komentárov autorom receptu bola zrušená na základe diskusie s používateľmi. Nech nie je diskusia na Vareche o cenzúre názorov, ktoré sa nám nepáčia, ale o receptoch, varení a jedení. Každému chutí niečo iné, koľko ľudí toľko chutí. Tak sa nehádajme, a radšej vylepšujme recepty.
  • jarco, 27. novembra 2009 o 19:56
    Tak toto je asi jediný koláč, ktorý by som si trúfol urobiť aj ja. Vianočná klasika tak ak ju poznám z rodičovského domu :-)


  • klotka, 28. novembra 2009 o 11:02
    Možem odporučiť len podotýkam, že orechy nemeliem, ale pokrajam na väčšie kúsky a namiesto Cery občas použijem Heru


  • olus, 8. decembra 2009 o 14:39
    klotka, aj ja robím griláž ako ty, dávam Heru a orechy posekám, toto robím každé Vianoce, nesmie chýbať. Je to vynikajúci zákusok, lebo sa nepokazí (ani nemá kedy)


  • kuchtik, 15. decembra 2009 o 14:35
    to salko sa predtym uvari alebo sa da rovno z plechovice?


  • matus113, 15. decembra 2009 o 15:13
    zdravim to salko sa tam leje priamo z plechovky...


  • 24igi, 30. decembra 2009 o 17:39
    orechy si treba jemne pomlet,potom su krajsie


  • forneta, 23. januára 2010 o 17:27
    toto robi moja babka a to je jedine co od nej neziem... je to hrozne sladkee... na mna az moc!


  • honestka, 6. februára 2010 o 19:35
    Forneta, ak tam nepouzijes salako ale ho nahradis iba celym vajickom, tak grilaz nebude presladena. Skus, ale daj pozor, aby si z vajca neurobila prazenicu, cize ho primiesaj vtedy, ked je panvica odtiahnuta z ohna. prvy krat som si myslela, ze nepodarok ale vajce to vsetko pekne vyrovnalo a od Martinovho receptu sa rozdeluje iba v tom "salku a vajci".
    Matus 113- GOOD JOB S videom!
    Kritiky si nevsimaj, kazdy mame svoje techniky varenia. Cheers!


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 7 komentárov)
  • dorisa, 8. decembra 2010 o 23:29
    Ja , keď som raz tieto oplátky plnila, tak som mala takú mäkkú tú plnku,že nestvrdla,ani do konca januára:(((((( Salko nepridávam, ale od vtedy sa vždy vydaria.


  • motamita, 9. decembra 2010 o 07:34
    ja ešte dávam ovsené vločky


  • babulienka, 9. decembra 2010 o 17:50
    tento zakusok zboznujem ale musim sa kontrolovat ja by som ho sama zjedla.@motamita kedy alebo ako davas tie ovsene vlocky ?


  • arginko, 13. januára 2012 o 19:21
    ja ich robim tiez, ale na miesto cery davam maslo a su super. vyskusajte...:-)


  • catthy6093, 13. decembra 2012 o 23:11
    No, skusila som sa s tym dnes popasovat, lebo mi to velmi chuti, ale neviem co som spravila zle :/
    Ked som vyliala Salko do karamelu, tak sa mi sekol, musela som to strasne dlho miesat kym sa zas roztopil. A ked som pridala Ceru a nechala rozpustit, aj napriek stalemu miesaniu sa mi ten tuk z Cery nespojil s cestom a len mi to v tom plavalo. Takze som to musela vyliat. Chutovo je to sice dobre, no uvidime ci sa mi to este zlepi s oplatkami. Asi to nie je vhodne pre kuchtika zaciatocnika :D


  • molinaro, 2. marca 2013 o 16:12
    Zdravím , tiež " robím " tento skvelý zákusok , v podstate taký istý recept , len namiesto Cery používam Heru , alebo Palmarín / pôvodne Smetol / . Ak dovolíte pán Matus 113 , pridal by som sem svoje skúsenosti , ku ktorím som dospel po dlhom skúšaní tohto receptu.
    Na rozpustenie cukru používam hrniec z Jánskeho skla / v plechovom sa cukor ľahko pripaľuje /. Mne sa osvedčilo , keď ingrediencie pridávam postupne , nie naraz , a za neustáleho miešania na miernom ohni.Keď to tam dáte všetko rýchlo a naraz , karamel veľmi ochladíte a väčšinou sa zrazí , a potom to dlho trvá , kým sa to znova roztopí.Čiže do karamelu najprv tuk , / Cera . lebo Hera /, ja ho ešte rozdelím na 4-5 kúskov, aby sa mi s tým lepšie manipulovalo v hrnci . Miešam , kým sa neroztopí . až potom pridám Salko , nalievam ho priamo z otvorenej plechovky , ale pomaly , a za stáleho miešania . Chvíľu nechám variť , tuk sa vstrebáva do karamelu , zmes sa zhomogenizováva, vtedy pridám posekané orechy . / Ak budú z toho jesť aj dedko s babkou , je lepšie orechy pomlieť , kvôli zubným protézam. / Stále varíme a miešame a miešame... Zmes nakoniec úplne zhomogenizuje , má karamelovo-hnedú farbu , hustotu ako redší med , no a my sme hotoví .


  • tinkaj, 9. decembra 2013 o 18:30
    Dobrý večer. Priznám sa , že pečenie nie je ,,moja šálka kávy". S pečením na vianoce nemám dvakrát dobré skúsenosti. Moje perníčky nikdy nedržia formu ako sú vykrojené, griláš mi v hrnčíčku vždy stuhne na kosť, takže smeruje do kontajnera. Mierne ma to demotivuje, ale nikdy nie tak aby som to vzdala. Takže vždy s veľkým odduševnením pečiem,miesim a potom veď viete. Takže vám všetkým ďakujem za podrobné postupy pri receptoch. Tento rok to dám podľa Molinara. O výsledku sa podelím, tak mi držte palce.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist