Karamelové oblátky - Vianočná griláž

Karamelové oblátky - Vianočná griláž
Foto: Matus113
matus113Matus113, recept pridal: 27. novembra 2009 15:10Ďalšie jeho recepty

Chutnučké koláčiky pre vianočné menu.


Suroviny

4-5
porcie
30
minút
príprava
15
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Odvážime si 250 g kryštálového cukru, 250 gramov orechov. Cukor necháme rozpustiť na karamel za stáleho miešania. Do karamelu pridáme orechy, sladené salko a jednu celú Ceru - stále miešame na miernom ohni kým sa tuk nerozpustí.

2

Pripravíme si neplnené tortové oblátky. Zmes rozotrieme na oblátky a dáme ďalšiu vrstvu oblátok. Zaťažíme a necháme vychladnúť. Koláč potom nakrájame a podávame.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (4,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • Vymazať

    jarco, 27. novembra 2009 o 19:56
    Tak toto je asi jediný koláč, ktorý by som si trúfol urobiť aj ja. Vianočná klasika tak ak ju poznám z rodičovského domu :-)


  • Vymazať

    klotka, 28. novembra 2009 o 11:02
    Možem odporučiť len podotýkam, že orechy nemeliem, ale pokrajam na väčšie kúsky a namiesto Cery občas použijem Heru


  • Vymazať

    olus, 8. decembra 2009 o 14:39
    klotka, aj ja robím griláž ako ty, dávam Heru a orechy posekám, toto robím každé Vianoce, nesmie chýbať. Je to vynikajúci zákusok, lebo sa nepokazí (ani nemá kedy)


  • Vymazať

    kuchtik, 15. decembra 2009 o 14:35
    to salko sa predtym uvari alebo sa da rovno z plechovice?


  • Vymazať

    matus113, 15. decembra 2009 o 15:13
    zdravim to salko sa tam leje priamo z plechovky...


  • Vymazať

    24igi, 30. decembra 2009 o 17:39
    orechy si treba jemne pomlet,potom su krajsie


  • Vymazať

    forneta, 23. januára 2010 o 17:27
    toto robi moja babka a to je jedine co od nej neziem... je to hrozne sladkee... na mna az moc!


  • Vymazať

    honestka, 6. februára 2010 o 19:35
    Forneta, ak tam nepouzijes salako ale ho nahradis iba celym vajickom, tak grilaz nebude presladena. Skus, ale daj pozor, aby si z vajca neurobila prazenicu, cize ho primiesaj vtedy, ked je panvica odtiahnuta z ohna. prvy krat som si myslela, ze nepodarok ale vajce to vsetko pekne vyrovnalo a od Martinovho receptu sa rozdeluje iba v tom "salku a vajci".
    Matus 113- GOOD JOB S videom!
    Kritiky si nevsimaj, kazdy mame svoje techniky varenia. Cheers!


  • Vymazať

    dorisa, 8. decembra 2010 o 23:29
    Ja , keď som raz tieto oplátky plnila, tak som mala takú mäkkú tú plnku,že nestvrdla,ani do konca januára:(((((( Salko nepridávam, ale od vtedy sa vždy vydaria.


  • Vymazať

    motamita, 9. decembra 2010 o 07:34
    ja ešte dávam ovsené vločky


  • Vymazať

    babulienka, 9. decembra 2010 o 17:50
    tento zakusok zboznujem ale musim sa kontrolovat ja by som ho sama zjedla.@motamita kedy alebo ako davas tie ovsene vlocky ?


  • Vymazať

    arginko, 13. januára 2012 o 19:21
    ja ich robim tiez, ale na miesto cery davam maslo a su super. vyskusajte...:-)


  • Vymazať

    catthy6093, 13. decembra 2012 o 23:11
    No, skusila som sa s tym dnes popasovat, lebo mi to velmi chuti, ale neviem co som spravila zle :/
    Ked som vyliala Salko do karamelu, tak sa mi sekol, musela som to strasne dlho miesat kym sa zas roztopil. A ked som pridala Ceru a nechala rozpustit, aj napriek stalemu miesaniu sa mi ten tuk z Cery nespojil s cestom a len mi to v tom plavalo. Takze som to musela vyliat. Chutovo je to sice dobre, no uvidime ci sa mi to este zlepi s oplatkami. Asi to nie je vhodne pre kuchtika zaciatocnika :D


  • Vymazať

    molinaro, 2. marca 2013 o 16:12
    Zdravím , tiež " robím " tento skvelý zákusok , v podstate taký istý recept , len namiesto Cery používam Heru , alebo Palmarín / pôvodne Smetol / . Ak dovolíte pán Matus 113 , pridal by som sem svoje skúsenosti , ku ktorím som dospel po dlhom skúšaní tohto receptu.
    Na rozpustenie cukru používam hrniec z Jánskeho skla / v plechovom sa cukor ľahko pripaľuje /. Mne sa osvedčilo , keď ingrediencie pridávam postupne , nie naraz , a za neustáleho miešania na miernom ohni.Keď to tam dáte všetko rýchlo a naraz , karamel veľmi ochladíte a väčšinou sa zrazí , a potom to dlho trvá , kým sa to znova roztopí.Čiže do karamelu najprv tuk , / Cera . lebo Hera /, ja ho ešte rozdelím na 4-5 kúskov, aby sa mi s tým lepšie manipulovalo v hrnci . Miešam , kým sa neroztopí . až potom pridám Salko , nalievam ho priamo z otvorenej plechovky , ale pomaly , a za stáleho miešania . Chvíľu nechám variť , tuk sa vstrebáva do karamelu , zmes sa zhomogenizováva, vtedy pridám posekané orechy . / Ak budú z toho jesť aj dedko s babkou , je lepšie orechy pomlieť , kvôli zubným protézam. / Stále varíme a miešame a miešame... Zmes nakoniec úplne zhomogenizuje , má karamelovo-hnedú farbu , hustotu ako redší med , no a my sme hotoví .


  • Vymazať

    tinkaj, 9. decembra 2013 o 18:30
    Dobrý večer. Priznám sa , že pečenie nie je ,,moja šálka kávy". S pečením na vianoce nemám dvakrát dobré skúsenosti. Moje perníčky nikdy nedržia formu ako sú vykrojené, griláš mi v hrnčíčku vždy stuhne na kosť, takže smeruje do kontajnera. Mierne ma to demotivuje, ale nikdy nie tak aby som to vzdala. Takže vždy s veľkým odduševnením pečiem,miesim a potom veď viete. Takže vám všetkým ďakujem za podrobné postupy pri receptoch. Tento rok to dám podľa Molinara. O výsledku sa podelím, tak mi držte palce.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Zaváram, zaváraš, zavárame. Dnes kompóty.
Zaváracia sezóna je v plnom prúde. Tak poďme na to.

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist