Karamelové oblátky - Vianočná griláž

Karamelové oblátky - Vianočná griláž
Foto: Matus113
matus113Matus113, recept pridal: 27. novembra 2009 15:10Ďalšie jeho recepty

Chutnučké koláčiky pre vianočné menu.


Suroviny

4-5
porcie
30
minút
príprava
15
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Odvážime si 250 g kryštálového cukru, 250 gramov orechov. Cukor necháme rozpustiť na karamel za stáleho miešania. Do karamelu pridáme orechy, sladené salko a jednu celú Ceru - stále miešame na miernom ohni kým sa tuk nerozpustí.

2

Pripravíme si neplnené tortové oblátky. Zmes rozotrieme na oblátky a dáme ďalšiu vrstvu oblátok. Zaťažíme a necháme vychladnúť. Koláč potom nakrájame a podávame.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (4,5 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • Vymazať

    jarco, 27. novembra 2009 o 19:56
    Tak toto je asi jediný koláč, ktorý by som si trúfol urobiť aj ja. Vianočná klasika tak ak ju poznám z rodičovského domu :-)


  • Vymazať

    klotka, 28. novembra 2009 o 11:02
    Možem odporučiť len podotýkam, že orechy nemeliem, ale pokrajam na väčšie kúsky a namiesto Cery občas použijem Heru


  • Vymazať

    olus, 8. decembra 2009 o 14:39
    klotka, aj ja robím griláž ako ty, dávam Heru a orechy posekám, toto robím každé Vianoce, nesmie chýbať. Je to vynikajúci zákusok, lebo sa nepokazí (ani nemá kedy)


  • Vymazať

    kuchtik, 15. decembra 2009 o 14:35
    to salko sa predtym uvari alebo sa da rovno z plechovice?


  • Vymazať

    matus113, 15. decembra 2009 o 15:13
    zdravim to salko sa tam leje priamo z plechovky...


  • Vymazať

    24igi, 30. decembra 2009 o 17:39
    orechy si treba jemne pomlet,potom su krajsie


  • Vymazať

    forneta, 23. januára 2010 o 17:27
    toto robi moja babka a to je jedine co od nej neziem... je to hrozne sladkee... na mna az moc!


  • Vymazať

    honestka, 6. februára 2010 o 19:35
    Forneta, ak tam nepouzijes salako ale ho nahradis iba celym vajickom, tak grilaz nebude presladena. Skus, ale daj pozor, aby si z vajca neurobila prazenicu, cize ho primiesaj vtedy, ked je panvica odtiahnuta z ohna. prvy krat som si myslela, ze nepodarok ale vajce to vsetko pekne vyrovnalo a od Martinovho receptu sa rozdeluje iba v tom "salku a vajci".
    Matus 113- GOOD JOB S videom!
    Kritiky si nevsimaj, kazdy mame svoje techniky varenia. Cheers!


  • Vymazať

    dorisa, 8. decembra 2010 o 23:29
    Ja , keď som raz tieto oplátky plnila, tak som mala takú mäkkú tú plnku,že nestvrdla,ani do konca januára:(((((( Salko nepridávam, ale od vtedy sa vždy vydaria.


  • Vymazať

    motamita, 9. decembra 2010 o 07:34
    ja ešte dávam ovsené vločky


  • Vymazať

    babulienka, 9. decembra 2010 o 17:50
    tento zakusok zboznujem ale musim sa kontrolovat ja by som ho sama zjedla.@motamita kedy alebo ako davas tie ovsene vlocky ?


  • Vymazať

    arginko, 13. januára 2012 o 19:21
    ja ich robim tiez, ale na miesto cery davam maslo a su super. vyskusajte...:-)


  • Vymazať

    catthy6093, 13. decembra 2012 o 23:11
    No, skusila som sa s tym dnes popasovat, lebo mi to velmi chuti, ale neviem co som spravila zle :/
    Ked som vyliala Salko do karamelu, tak sa mi sekol, musela som to strasne dlho miesat kym sa zas roztopil. A ked som pridala Ceru a nechala rozpustit, aj napriek stalemu miesaniu sa mi ten tuk z Cery nespojil s cestom a len mi to v tom plavalo. Takze som to musela vyliat. Chutovo je to sice dobre, no uvidime ci sa mi to este zlepi s oplatkami. Asi to nie je vhodne pre kuchtika zaciatocnika :D


  • Vymazať

    molinaro, 2. marca 2013 o 16:12
    Zdravím , tiež " robím " tento skvelý zákusok , v podstate taký istý recept , len namiesto Cery používam Heru , alebo Palmarín / pôvodne Smetol / . Ak dovolíte pán Matus 113 , pridal by som sem svoje skúsenosti , ku ktorím som dospel po dlhom skúšaní tohto receptu.
    Na rozpustenie cukru používam hrniec z Jánskeho skla / v plechovom sa cukor ľahko pripaľuje /. Mne sa osvedčilo , keď ingrediencie pridávam postupne , nie naraz , a za neustáleho miešania na miernom ohni.Keď to tam dáte všetko rýchlo a naraz , karamel veľmi ochladíte a väčšinou sa zrazí , a potom to dlho trvá , kým sa to znova roztopí.Čiže do karamelu najprv tuk , / Cera . lebo Hera /, ja ho ešte rozdelím na 4-5 kúskov, aby sa mi s tým lepšie manipulovalo v hrnci . Miešam , kým sa neroztopí . až potom pridám Salko , nalievam ho priamo z otvorenej plechovky , ale pomaly , a za stáleho miešania . Chvíľu nechám variť , tuk sa vstrebáva do karamelu , zmes sa zhomogenizováva, vtedy pridám posekané orechy . / Ak budú z toho jesť aj dedko s babkou , je lepšie orechy pomlieť , kvôli zubným protézam. / Stále varíme a miešame a miešame... Zmes nakoniec úplne zhomogenizuje , má karamelovo-hnedú farbu , hustotu ako redší med , no a my sme hotoví .


  • Vymazať

    tinkaj, 9. decembra 2013 o 18:30
    Dobrý večer. Priznám sa , že pečenie nie je ,,moja šálka kávy". S pečením na vianoce nemám dvakrát dobré skúsenosti. Moje perníčky nikdy nedržia formu ako sú vykrojené, griláš mi v hrnčíčku vždy stuhne na kosť, takže smeruje do kontajnera. Mierne ma to demotivuje, ale nikdy nie tak aby som to vzdala. Takže vždy s veľkým odduševnením pečiem,miesim a potom veď viete. Takže vám všetkým ďakujem za podrobné postupy pri receptoch. Tento rok to dám podľa Molinara. O výsledku sa podelím, tak mi držte palce.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 18/2015: Poklady slovenskej kuchyne Poklady slovenskej kuchyne
Časopis Varecha vo štvrtok 30. apríla v denníku Pravda.


TOPlist