Karamelové oblátky - Vianočná griláž

Karamelové oblátky - Vianočná griláž
Foto: Matus113
matus113Matus113, 36 ročný muž, Trenčín, recept pridal: 27. novembra 2009 15:10Ďalšie jeho recepty

Chutnučké koláčiky pre vianočné menu.


Suroviny

4-5
porcie
30
minút
príprava
15
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Odvážime si 250 g kryštálového cukru, 250 gramov orechov. Cukor necháme rozpustiť na karamel za stáleho miešania. Do karamelu pridáme orechy, sladené salko a jednu celú Ceru - stále miešame na miernom ohni kým sa tuk nerozpustí.

Pripravíme si neplnené tortové oblátky. Zmes rozotrieme na oblátky a dáme ďalšiu vrstvu oblátok. Zaťažíme a necháme vychladnúť. Koláč potom nakrájame a podávame.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

15 komentárov k receptuMožnosť mazania komentárov autorom receptu bola zrušená na základe diskusie s používateľmi. Nech nie je diskusia na Vareche o cenzúre názorov, ktoré sa nám nepáčia, ale o receptoch, varení a jedení. Každému chutí niečo iné, koľko ľudí toľko chutí. Tak sa nehádajme, a radšej vylepšujme recepty.
  • jarco, 27. novembra 2009 o 19:56
    Tak toto je asi jediný koláč, ktorý by som si trúfol urobiť aj ja. Vianočná klasika tak ak ju poznám z rodičovského domu :-)


  • klotka, 28. novembra 2009 o 11:02
    Možem odporučiť len podotýkam, že orechy nemeliem, ale pokrajam na väčšie kúsky a namiesto Cery občas použijem Heru


  • olus, 8. decembra 2009 o 14:39
    klotka, aj ja robím griláž ako ty, dávam Heru a orechy posekám, toto robím každé Vianoce, nesmie chýbať. Je to vynikajúci zákusok, lebo sa nepokazí (ani nemá kedy)


  • kuchtik, 15. decembra 2009 o 14:35
    to salko sa predtym uvari alebo sa da rovno z plechovice?


  • matus113, 15. decembra 2009 o 15:13
    zdravim to salko sa tam leje priamo z plechovky...


  • 24igi, 30. decembra 2009 o 17:39
    orechy si treba jemne pomlet,potom su krajsie


  • forneta, 23. januára 2010 o 17:27
    toto robi moja babka a to je jedine co od nej neziem... je to hrozne sladkee... na mna az moc!


  • honestka, 6. februára 2010 o 19:35
    Forneta, ak tam nepouzijes salako ale ho nahradis iba celym vajickom, tak grilaz nebude presladena. Skus, ale daj pozor, aby si z vajca neurobila prazenicu, cize ho primiesaj vtedy, ked je panvica odtiahnuta z ohna. prvy krat som si myslela, ze nepodarok ale vajce to vsetko pekne vyrovnalo a od Martinovho receptu sa rozdeluje iba v tom "salku a vajci".
    Matus 113- GOOD JOB S videom!
    Kritiky si nevsimaj, kazdy mame svoje techniky varenia. Cheers!


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 7 komentárov)
  • dorisa, 8. decembra 2010 o 23:29
    Ja , keď som raz tieto oplátky plnila, tak som mala takú mäkkú tú plnku,že nestvrdla,ani do konca januára:(((((( Salko nepridávam, ale od vtedy sa vždy vydaria.


  • motamita, 9. decembra 2010 o 07:34
    ja ešte dávam ovsené vločky


  • babulienka, 9. decembra 2010 o 17:50
    tento zakusok zboznujem ale musim sa kontrolovat ja by som ho sama zjedla.@motamita kedy alebo ako davas tie ovsene vlocky ?


  • arginko, 13. januára 2012 o 19:21
    ja ich robim tiez, ale na miesto cery davam maslo a su super. vyskusajte...:-)


  • catthy6093, 13. decembra 2012 o 23:11
    No, skusila som sa s tym dnes popasovat, lebo mi to velmi chuti, ale neviem co som spravila zle :/
    Ked som vyliala Salko do karamelu, tak sa mi sekol, musela som to strasne dlho miesat kym sa zas roztopil. A ked som pridala Ceru a nechala rozpustit, aj napriek stalemu miesaniu sa mi ten tuk z Cery nespojil s cestom a len mi to v tom plavalo. Takze som to musela vyliat. Chutovo je to sice dobre, no uvidime ci sa mi to este zlepi s oplatkami. Asi to nie je vhodne pre kuchtika zaciatocnika :D


  • molinaro, 2. marca 2013 o 16:12
    Zdravím , tiež " robím " tento skvelý zákusok , v podstate taký istý recept , len namiesto Cery používam Heru , alebo Palmarín / pôvodne Smetol / . Ak dovolíte pán Matus 113 , pridal by som sem svoje skúsenosti , ku ktorím som dospel po dlhom skúšaní tohto receptu.
    Na rozpustenie cukru používam hrniec z Jánskeho skla / v plechovom sa cukor ľahko pripaľuje /. Mne sa osvedčilo , keď ingrediencie pridávam postupne , nie naraz , a za neustáleho miešania na miernom ohni.Keď to tam dáte všetko rýchlo a naraz , karamel veľmi ochladíte a väčšinou sa zrazí , a potom to dlho trvá , kým sa to znova roztopí.Čiže do karamelu najprv tuk , / Cera . lebo Hera /, ja ho ešte rozdelím na 4-5 kúskov, aby sa mi s tým lepšie manipulovalo v hrnci . Miešam , kým sa neroztopí . až potom pridám Salko , nalievam ho priamo z otvorenej plechovky , ale pomaly , a za stáleho miešania . Chvíľu nechám variť , tuk sa vstrebáva do karamelu , zmes sa zhomogenizováva, vtedy pridám posekané orechy . / Ak budú z toho jesť aj dedko s babkou , je lepšie orechy pomlieť , kvôli zubným protézam. / Stále varíme a miešame a miešame... Zmes nakoniec úplne zhomogenizuje , má karamelovo-hnedú farbu , hustotu ako redší med , no a my sme hotoví .


  • tinkaj, 9. decembra 2013 o 18:30
    Dobrý večer. Priznám sa , že pečenie nie je ,,moja šálka kávy". S pečením na vianoce nemám dvakrát dobré skúsenosti. Moje perníčky nikdy nedržia formu ako sú vykrojené, griláš mi v hrnčíčku vždy stuhne na kosť, takže smeruje do kontajnera. Mierne ma to demotivuje, ale nikdy nie tak aby som to vzdala. Takže vždy s veľkým odduševnením pečiem,miesim a potom veď viete. Takže vám všetkým ďakujem za podrobné postupy pri receptoch. Tento rok to dám podľa Molinara. O výsledku sa podelím, tak mi držte palce.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v Austrálii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine.

Veľkonočná saláma
Obe mandle v našej záhrade toho roku opäť zakvitli. Veľkoplodá ešte koncom februára a maloplodá o čosi neskôr. Kvitli dlho. Akoby čakali na prebúdzajúce sa včely.

Varecha 16/2014: Veľkonočná hostina
Časopis Varecha vo štvrtok 17. apríla 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 16/2014: Veľkonočná hostina Veľkonočná hostina
Časopis Varecha vo štvrtok 17. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist