Kakaový zákusok - fajný fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 19. apríla 2016

Tento zákusok máme veľmi radi. Recept mi dala moja neb. krstná mama. Ja som ho upravila, lebo jej koláčik bol mastnejší a sladší. Pripomína Zobraziť celý popisTento zákusok máme veľmi radi. Recept mi dala moja neb. krstná mama. Ja som ho upravila, lebo jej koláčik bol mastnejší a sladší. Pripomína americké brownies. Piecť sa môže na menšom plechu alebo aj v tortovej forme, ktorej obsah je vlastne polovica z obsahu veľkého plechu. Zákusok bude slávnostnejší.

10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g
100 g
150 g (Palmarin)
150 g
1 PL
50 g
1 PL
1 ks
5 ks
1 ČL
1 ks




Postup

  1. 1

    Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Najprv vyšľaháme z bielkov tuhý sneh s prídavkom štipky soli a citrónovej šťavy. V priebehu šľahania pridáme cca 1 PL studenej vody a asi 1/3 z odváženého cukru. Voda je prirodzené kypridlo.

    Kakaový zákusok - fajný (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku preosejeme a zmiešame s kakaom, mletými orechami a kypriacim práškom.

    Kakaový zákusok - fajný (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Maslo spolu s polámanou čokoládou povoliť v mikrovlnke. Čokoláda sa môže aj postrúhať a pridať k múke. Ja som použila mikrovlnku. Maslo izbovej teploty vyšľaháme ručným šľahačom so zbytkom cukru do peny. Postupne pridáme po jednom žĺtky za neustáleho šľahania.

    Kakaový zákusok - fajný (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec ručne varechou pridáme po častiach striedavo múku a sneh. Miešame opatrne, ľahko len masu obraciame, aby zostala nadýchaná.

    Kakaový zákusok - fajný (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto prenesieme na menší plech o rozmere 20 x 30 cm a uhladíme stierkou.

    Kakaový zákusok - fajný (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme pri 180 °C asi pol hodiny.Pred koncom pečenia som teplotu zvýšila na 200 °C. Treba striehnuť a orientovať sa podľa svojej rúry. Čokoládová vôňa sa šíri po celej kuchyni. :-) Pri servírovaní môžeme, ale nemusíme, poprášiť cukrom.

    Kakaový zákusok - fajný (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

torticka
Marienocka, ked vidim v miske cesto, hned by som do nej vovalila prst. Ja straaasne rada ližem. Vyborny receptik. Ukladam do kk. Pozdravujem Ta.
haji
Děkuji za receptík, léty prověřený, ke kávičce bude fajnový!
marienka44
Ďakujem za nahliadnutie do receptu. Ten názov Fajné pečivo nie je oficiálny, naša rodina ešte za života starej mamy z otcovej strany takto priliehavo pomenovala zákusok vzhľadom na jeho kvality. Názov sa ujal a udomácnil. Každý, kto ho ochutnal, ochkal, aký je fajný
1x haji
afataga
s maslom moze byt dobry, ubrala by som cukor, ale ten nazov je naozaj zavadzajuci, ja si pod slovom pecivo predstavujem rozky, zemle a pod.
evanaaa
Orechy, čokoláda, tak takýto koláč by som si dala, @marienk44.....A čo sa týka pečenia a pečiva - aj mäso sa pečie a aj iné a nie je to pečivo.....
evanaaa
Orechy, čokoláda, tak takýto koláč by som si dala, @marienk44.....A čo sa týka pečenia a pečiva - aj mäso sa pečie a aj iné a nie je to pečivo.....
marienka44
@Evanaaa (21.4.2016 22:03)

Tak si to pomenujte, ako chcete. My to máme tak roky zaužívané, ešte keď som bola malá školáčka. :-)
marienka44
Nebudem už prispievať s receptami, keď sú výhrady aj k názvu . :-(

Idem na ťažkú operáciu chrbtice začiatkom mája a sľúbila som mojej rodine, že tie najobľúbenejšie recepty dám na Varechu, aby boli po ruke, ak by sa so mnou niečo stalo...
haji
@Marienka44 (21.4.2016 22:23)
Netrap se, prosím, s názvem, který je zaužívaný a milý tobě i tvé rodině.
Jsem moc ráda, že jsi se s námi podělila s rodinným stříbrem, spíše zlatem!
V máji budu držet pěsti, ať vše dobře dopadne, ať se brzy zotavíš!
Jsi jedna šikovná a silná žena!

marianne
stary , rokmi prevereny recept sa rata @marienka .....a nesprajcuj sa , Boze ved si tu nie prvy rok, vies ako to tu chodi:-) len pekne taketo pridavaj, ja ho spravim zajtra k nedelnej kavicke, dam vediet...ak mas dalsie rodinne poklady: sup sem s nimi.
marienka44
@Marianne (23.4.2016 07:00)

Treba vyskúšať. Hlavne vajíčka by mali byť väčšie, aby cesto nebolo husté.Možno aj pridať jedno navyše. :-)
havino
@marienka , už sa mi dnes nechce vstavať a hladať recept, tiež ma kríže bolia, ako koňa, ale myslím, že mám veľmi podobný recept, samozrejme už zabudnutý od susedy, pamätám len 5 vajec, čokoláda, orechy a pomenej múky, ale bol výborný, na to som nezabudla už, pozriem, porovnám, ak nie je to on, uložím si tvoj, veľa zdravíčka prajem a nech všetko dobre dopadne
marienka44
@Marianne (23.4.2016 07:00)

môžeš dať menej, aj ja v receptoch uberám cukor v rámci zdravej výživy. :-)
Ozaj, dávam ešte na špic noža sódu bikarbonu do múky k PDP. Všimla som si to v Helinom koláči, čo si pripojila link. Len nie veľa, aby koláč neštípal.
marienka44
@Havino (23.4.2016 21:53)

Áno, môže byť. Krstná mama mala v recepte múku odmeranú na lyžice. Tak som odvážila 4 kopcovité lyžice múky a napísala som 100 g. Takže ten recept netreba tak striktne dodržiavať.
Kolegyne v práci mali podobný recept na veľký plech z 8 vajec, volali to Orechové mesiačiky, lebo po upečení korpus vykrajovali s formičkou. Oni ani čokoládu nedávali do cesta. Takže aj tá čokoláda môže byť a nemusí.
marienka44
@Murina (24.4.2016 14:19)

Je šťavnatý.Vajíčka by mali byť väčšie. Uz som ho premenovala, lebo môj názov sa nepáčil. :-)

Ďakujem za podporu hlavne @Haji. Robím si predoperačné vyšetrenie. Budú mi v lumbálnej oblasti (driekovej)i vkladať titánové komponenty. Terajšie bolesti by sa mali zmierniť o 50 %. Bude to ťažká operácia, asi 5.5.
torticka
Marienocka moja, budem Ti drzat vsetky prsty. Aj ja som po operacii chrbtice. Ale o tom Ti napisem inokedy, ked to budes mat zasebou. Daj vediet, ktory den pojdes.
marienka44
@Torticka (24.4.2016 15:44)

Napísala som Ti, milá Vierka, mail. Neviem, či bude doručený. Ja nie som na Facebooku, ani na Pokece.
Na operaciu cestujem 4.5., hlásim sa na príjme a operácia bude pravdepodobne 5.5.16
haji
@Marienka44 (24.4.2016 15:33)
Mám zapsáno, Marienka, budu držet obě pěstě. Věřím Ti, že to dáš!! a budeš OK!! Dobrý termín, ještě není tak horko, nejen pro hojení! My tu na tebe budeme čekat, nebojaj! Mávám!!
marienka44
@Haji (24.4.2016 18:13)

Rozplakala si ma. Dúfam, že vydržím v narkóze 3-4 hodiny. Potom si neviem predstaviť môj ďalší život s titánom. :-(
haji
@Marienka44 (24.4.2016 18:27)
Oh, to jsem nechtěla abys plakala. Vydržíš, už ses rozhodla. Ty to zvládneš!!
No, radši život s titánom! Buď rada, že ti tam dajú kvalitu, horšie by bolo zo zahrádkárským pletivom...haha
Drž sa!!
afataga
myslim, ze si dobre urobila s tym nazvom, lebo ak by ho niekto hladal po nejakej dobe, asi by ho nenapadlo hladat zakusok pod slovom pecivo, nic v zlom
a na tu operaciu ti drzim palce
haji
@Marienka44 zdravím na dálku, držím pěstě a přeji brzké zotavení po operaci! Nenapadá mi jak jinak a lépe Marienku pozdravit, podpořit než u jejího nejnovějšího receptu. Drž sa, Marienka!!
marienka44
@Haji (14.5.2016 15:13)

Ďakujem za podporu a pozdrav. Dnes som sa vrátila sanitkou po 17 dňoch z nemocnice. Po týždni na neurochirurgii ma preložili na odd. rehabilitácie. Operovali ma 5,5. a mám implantovaných 6 titánových klinov a 1 umelú platničku. Ešte na Jiske mi museli nahradit stratu krvi 2 konzervami. Zatiaľ je to ešte čerstvé, som slabá. Musim veľa cvičiť a pokračovať v rehabilitácii. Rtg snimkom panve zistili, že mám aj koxartrozu a tú musím riešiť u tunajšieho ortopéda.
Ďakujem všetkým, ktorí na mňa mysleli a na diaľku mi fandili. :-)
altyn
@Marienka44 (21.5.2016 00:00)

Ahoj, prajem skoré uzdravenie a neboj sa titánu, ja mám už pár rokov šesť šróbov v nohách a ani o nich neviem, robia svoju prácu dobre :-)))
Ja sa skôr bojím, či na letisku uveria že to sú len šróby ktoré majú držať moje kosti pohromade... Ha-ha, našťastie nelietam. Tak ešte raz, prajem skoré uzdravenie...
altyn
@Marienka44 (21.5.2016 00:35)

Nieje zač, a vek si nevšímaj, mnohým to píše zlý vek, ale občas by som sa rád vrátil do toho veku, vtedy sa mi zdal svet ako gombička...:-)))
veronikkka
Milá @Marienka44 ,
zákusok poznám, už večnosť ho robievam a stále chutí, je dobre, že si pridala výborný receptík :-) 5*
k operácii: už 35 rokov som po takej operácii ako máš za sebou, mne žiadne klince nemohli dať, museli vybrať 5 na cimpr-campr rozbitých platničiek v driekovo krížovej oblasti, bud rada, že bolo čo sklincovať :-) mám aj obojstrannú koxartrozu, vtedy zistenú. nezostala som na vozíku, ako sľubovali, že budem rada, ak to bude na vozík. ešte v nemocnici som tvrdo cvičila s rehabilitačnou sestrou 5x denne a o 3 týždne som išla po vlastných domov. žiadne lieky neužívam, chodím sama, všetko robím sama bez pomoci inej osoby, a cvičím pravidelne 5x denne doma, tak preto. radím cvičiť aj tebe a budeš v dobrej kondičke, ver mi!!! Držím palce, prajem skoré uzdravenie a drž sa!!!
haji
@Marienka44
Milá Marienka, jsem moc ráda, že už jsi v pořádku doma. Myslela jsem na tebe a věřila ti, že operaci a následné léčení zvládneš! Jsi statečná a silná žena! Když to tak vezmeš, po 17-ti dnech jsi doma, úžasná medicínská věda a pokrok. Z koxatrozou se poradíš s ortopedem, on ti určitě něco navrhne. A jak píšou přátelé přede mnou, rehabilitace, cvičení a hlavně osobní pohoda a radost ze života, spolu s přírodou člověku pomáhají k dobrému zdraví. Přeji ti stále více sil a uzdravení tak rychle, jak to jen půjde. Držím pěsti!! Mávám!!