Kačací vývar
Kačací vývar

Kačací vývar (kačacie consomé)

Martin Novák
šéfkuchár, 30. apríla 2023
Kačací vývar (kačacie consomé)
Foto: TV Markíza

Výborný kačací vývar podľa šéfkuchára Martina Nováka, ktorý je tvárou televíznej šou Na nože.

6
porcií
50 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg
1 kg
800 g
500 g
500 g
50 g
10 g
10 g (čierne a nové korenie, bobkový list)
30 g
50 g
300 g
100 g
50 g
Ešte potrebujeme:
300 g (s vňaťou)
100 g
10 g
10 g
Na kožu:
200 g
10 g
 (alebo prepustené maslo)




Postup

  1. 1

    Celú kačicu stiahneme z kože, kožu odložíme bokom. Kačicu rozštvrtíme a vložíme do hrnca s asi 3–4 l vody. Pridáme očistenú mrkvu, zeler, pór, petržlen, citrónovú trávu, ktorú najprv pobúchame tupou časťou noža, aby sme z nej dostali vôňu. Pridáme cesnak, čierne korenie, bobkový list, nové korenie, koriandrovú vňať, hladkú petržlenovú vňať, cibuľu, shiitake huby, soľ.

  2. 2

    Pomaly varíme 4 a viac hodín na malom, stabilnom ohni. Keď má vývar silu a peknú vôňu, trošku ho zredukujeme a precedíme cez gázu, aby sme ho mali pekný číry.

  3. 3

    Kačaciu kožu pokrájame na malé kocky a pri nízkej teplote najlepšie na teflónovej panvičke ju vytopíme na kačacie oškvarky. Kačacie oškvarky scedíme, masť si odložíme. Tapioku rozvaríme na kašu, pridáme do nej kačacie oškvarky a soľ. Zmes natiahneme na silikónovú formu alebo plát a necháme vysušiť. Vzniknú čipsy, ktoré nalámeme a vyprážame v rozpálenom prepustenom masle alebo oleji.

  4. 4

    Mäso z kačice oberieme, dochutíme soľou, korením, troškou cesnaku a spojíme ho s tukom, ktorý sme si odložili z oškvarkov. Zarolujeme do fólie, necháme vychladnúť, potom pokrájame na hrubšie kolieska. Kolieska môžeme obaľovať do póru, ktorý sme oblanšírovali.

  5. 5

    Servírujeme mäsové kolieska, na to dáme plátky mrkvy, ktorú môžeme uvariť v pomarančovej šťave so zázvorom, ďalej aranžujeme čipsy a na tanieri podávame s vývarom.

Diskusia k receptu

evanaaa
Škoda dať celú kačicu na polievku, stačia aj droby a jednoduchšie prevedenie na kalsický vývar, určite lepšia aspoň si myslím ako táto, podľa tých surovín - citrónová tráva, huby, kilo mrkvy, koriander.....no neviem.....
chemik
@evanaaa (30.4.2023 17:38)

ano, klasický kachní vývar pro thajskou resp. čínskou kuchyni. Dobrý je postup jak z tvrdých "skleněných" kachních škvarků vyrobit poživatelnou pochoutku. S hrůzou vzpomínám jak v anglických pubech podávají k pivu sáček naprosto tvrdých "skleněných" škvarků z kůže prasečí a pro změkčení je polévají sladovým octem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia