Jelenie stehno pod prikrývkou fotorecept

edith - fotkaedith, 27. júna 2014
Jelenie stehno pod prikrývkou (fotorecept)
Foto: edith

Divá zver je považovaná za luxusnejšiu pochúťku, pretože sa na trhu vyskytuje len v určenom období odstrelu no a mimo sezóny sa predáva len Zobraziť celý popisDivá zver je považovaná za luxusnejšiu pochúťku, pretože sa na trhu vyskytuje len v určenom období odstrelu no a mimo sezóny sa predáva len zamrazená a navyše pekelne drahá. Divina má špecifickú chuť a pre mňa je druhým najčastejšie používaným druhom mäsa v domácnosti (hneď po hydine). Mám v rodine poľovníka takže vždy keď je možnosť sa divinou zásobím na celý rok. Vyskúšala som už mnoho dobrých receptov ale tento je jeden z tých TOP.

4
porcie
10 minút
príprava
60 minút
na 185 °C

Suroviny

cca 1000 g
min. 6 strúčikov
min. 5 ks
1 ks
1,5 ČL
10 - 15 ks
min. 10 ks
4 - 5 ks
2 ks
250 ml




Postup

  1. 1

    Základným korením pre tento recept je samozrejme korenie na divinu, bobkový list a moje veľmi obľúbené borievky. Stehno z jeleňa si očistíme, dôkladne umyjeme, vložíme do hlbšieho hrnca so studenou vodou, pridáme očistenú mrkvu v celku, strúčiky cesnaku a celú papriku. Pridáme bobkové listy,čierne korenie celé a asi tak 1,5 ČL korenia na divinu a prisypeme borievky, ( nešetrite s nimi - divina z nesie ). Nesolíme ! Takto prikryté necháme variť na slabom ohni kým nám voda nezačne vrieť. ( Spraví sa nám krásny hustý a tmavý vývar) . Po zovretí necháme ešte tak cca 10 min a vypneme.

    Jelenie stehno pod prikrývkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pred varené stehno si vyberieme z hrnca a nakrájame na hrubšie kusy ( rezne ). Plech ( ja som ho vytrela olivovým olejom nakoľko masť nemôžem konzumovať ) a poukladáme doň nakrájané rezne. Tie posypeme korením na divinu, mletou červenou paprikou a vegetou alebo soľou. Cibuľu, ktorú sme si nakrájali na kolieska poukladáme na mäso.

    Jelenie stehno pod prikrývkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené mrkvy a strúčiky cesnaku z hrnca vyberieme a v celku ich položíme na cibuľu. Zemiaky si nastrúhame na hrubšie a posypeme nimi povrch zeleniny a mäsa tak aby nám prikryli celý plech ( pokrievka ). Polejeme olivovým olejom a posypeme vegetou. ( ja používam BIO vegetu ), alebo osolíte.

    Jelenie stehno pod prikrývkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Celé to zalejeme vývarom ktorý nám ostal po stehne, ( ja som dala tak 3 plné naberačky). Prikryjeme alobalom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na cca 185 stupňov ( 30 min. +/- ).

  5. 5

    Po uplynutí tejto doby si plech vyberieme z rúry a odkryjeme. Pokiaľ nám v plechu ostalo málo vývaru po upečení kľudne prilejte. V miske si vymiešame smotanu na varenie s cca 3 PL studeného vývaru. Prelejeme ňou povrch na strúhaných zemiakov a vložíme naspäť do rúry zapiecť na cca 10 min +/- ale pozor teplotu zvýšime na 200 stupňov.Keď je všetko do pečené, vyberieme a naservírujeme na tanier. Ja k tomuto jedlu nepotrebujem žiadnu prílohu, jedine ak čerstvú jarnú cibuľku . Pokiaľ by však niekto chcel prílohu k tomuto jedlu odporúčam MRKVOVÉ PYRÉ. ( recept naň pridám v ďalšom príspevku ) . Prajem dobrú chuť.

    Jelenie stehno pod prikrývkou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

edith
Ďakujem a aj skvelo chutilo ... :-D
edith
@afataga ja pouzivam zmes susenej zeleniny ( bio ) je ina ako klasicka. ...kto nema rad vegetu da si sol ...
edith
To ze ty nemas rada vegetu neznamena ze iny ju nepouzivaju...a v recepte som napisala postup ze kto chce nahradi vegetu solou....toto je moj recept a pokial ti nevyhovuje tak to beriem ako tvoj nazor ...a co sa tyka toho smradu...myslim ze nazvat si to mohla aj inak...
edith
@afataga este by som strucne zhrnula ze z tvojich receptov su niektore naozaj famozne a urcite vyskusam...ale nasla som medzi nimi aj take ktore si nikdy nespravim lebo mi nevyhovuju ptisady...ale neokomentovala som to nikdy tym ze tam davas smrad... :-) proste sa prekliknem na iny a ak mi vyhovuje napisem ze je super... jedna vec je radit niekomu ako zamenit prisady a druha je ta ze pri vacsine komentoch pouzivas vyrazy akoby si ty uvadzala tie najzdravsie a najchutnejsie ...niekedy je menej viac :-D ... a tymto nechcem pisat nic proti tebe ale ked si to tak zoberies vegeta/ urcite znacky / su vlastne zmes vsetkeho korenia do kopy a tu co pouzivam je ina ako ta ktoru vidiet v supermarketoch ...takze len tolko...ale opakujem kto chce vyskusat tento recept a neda vegetu nahradi podla seba lubovolnou prisadou ...
safran
@Edith , nepíšeš aký starý bol jeleň, ani či bolo mäso vykostené (mať v rodine poľovníka je malá výhra - najzdravšie a najchutnejšie mäso určite), lebo sa mi zdá toho času trocha málo... tiež Ti odporúčam v Tvojom prípade robiť si svoje zmesi korenín na rôzne druhy diviny, rada poradím. Ja si pre vývary jednoducho nechávam zo zjedenej papriky ten zvyšok (aj s rebierkami a semienkami) a použijem - urobia Ti tú istú službu, ako celá paprika. Pozrela si si naozaj dobre zloženie Tvojej BIO koreniacej zmesi? TS
1x edith
julica
Aj mne vegeta smrdí, nedala by som ju do jedla, ktoré je plné chuti samo osebe, nechcem jesť tú istú príchuť (pachuť) vo všetkom, život mám rada pestrý :) a čo obsahuje tá zmes korenia na divinu? Borievky, Tymian, Šalvia, Horčicové semená, Cesnak, Citrónový prášok (maltodextrín, sušený ovocný výťažok), Zvýrazňovač chuti a arómy: glutaman sodný, Nové korenie, Bobkový list, Čierne korenie, Paštrnák, Mrkva, Zeler, Pór, Petržlen, Klinček, Ligurček (čiže arómy vegety). Bez nich by mi chutilo viac, ale pekný recept.
edith
No moja nazvime ju vegetova zmes...pochadza z madarska od jedneho pána ktory ju doma vyraba...je bez glumatanu a umelych sladidiel...obsahuje iba zeleninu doma vypestovanu a susenu vratane suseneho zazvoru a pridava tam kurkumu kvoli farbe...no a cesnak a cibulu...madari su pedanti na korenia a s nasou vegetou sa neda porovnat...ale kedze mnoho ludi v domacnosti ma zauzivanu prave vegetu napr. z Tesca :-) tak by bolo zbytocne rozpisovat v postupe ze chodte do dedinky kusok od Gyoru actam v zltej branicke zazvonte na zvoncek stardiemu panovi a objednajte si tuto zmes :-) ..
edith
@safran keby viem aky stary bol jelen tak napisem..ale zistim si to od rodinneho dodavatela :-D...a napisem dodstocne korektnu informaciu ...
edith
A ked uz idec zdravy zivotny styl...ludia ved v ovzdusi je viac humusu co sa nadychame ako v susenych ochucovadlach...kazdy ma svoj zauzivany sposob stravovania...a nikto ho nezmeni len preto ze niekto iny pouziva nieco ine...kolko ludi tolko chuti...myslim ze z kazdeho receptu tu ns vareche ( nemyslim tym moje ) si kazdy vezme radu ktora mu padne vhod..
edith
@safran a ak mas napady ohladom zmesi korenin ktore si viem spracovat tak sup sem s nimi...rada ich vyskusam ... dokonca som pred mesiacom zacala aspon chilli (druhov ) pestovat v kochlickoch...aj ked neviem ci docielim spravny postup vypestovania budem dufat ze sa mi zrodia kvalitne a moje papricky :-D
1x leomax
používateľ nemá avatar
123
123
jeden je takový, druhý makový... nech sa ti s tým pestovaním papričiek darí
1x edith
edith
Jalapenos a habanero uz klicia...tak snad z toho nevyrasi cucumber :-D
safran
no neviem, či uveríš, žltá bránička ma zaujíma :-), kamarátka, kde chodievame na chalupu býva 6km od Gyoru... girlandy susených domácich paprík si vozíme odtiaľ .-)
1x edith
leomax
@edith , je to výborný recept na jelenie mäso. Každý nech si samozrejme "vegeti" ako chce. Manželka ju má rada, ja moc nie, ale ona zje moje a ja jej bez problémov. Keď je na mňa naštvaná, tak jej do jedla pridá viac. Má výhodu, ja jej to nemám ako vrátiť. Čili papričiek sa neboj, je to veľmi jednoduché- dobra zem a slnko. Pestujem tiež v kvetináčoch. Každý koreň minimálne 3 roky. V druhom roku mám najväčšiu úrodu. Ešte by ma zaujímalo, načo je pre @safran potrebný rodný list jeleňa?
používateľ nemá avatar
123
123
no,@ediith , priznám sa, musela si pomôcť ujkom google/cucumber/.Angličtinu som žiaľ v škole "prepásla" ešte tak nemčina a ruština...
Expert na štipľavé papričky je moja dcéra, ona tie štipľavé môže ako zákusok... ja akurát tak v maďar. guláši...ale nech teda vyrastie to čo si zasiala... a nie cucumber...
1x edith
používateľ nemá avatar
123
123
vyzerá to tak, že som v mene pridala jedno "i" sorry
1x edith
safran
@Edith , ak dostanem mäso od poľovníka, zvyčajne mi aj povie, aký bol starý, aby som vedela, koľko mi bude trvať jeho príprava, dokonca povie, ako bol kus strelený... Tvoj musel byť mladý, ak mu stačil ten čas, čo píšeš, vysvetľuje to, že odkostené mäso. V nejakej diskusii sa tu preberalo korenie na divinu, do vývaru už na pekáč pre túto konkrétnu prípravu by som určite nevynechala saturejku, muškátový orech alebo kvet. (zloženie divina od Kotányi sa mi nepodarilo nájsť) Každopádne, recept je pekný a jelenie mäso také výborné, že až :-) ja Ti ho iba chválim a budem sa tešiť na ďalšie Tvoje recepty.
leomax
Tak, veru tak! Keď @edith napísala, že na pečenie stačí 60 minút, nepotrebujem rodný list jeleňa, alebo áno? Keď napíše, že jeleň sa narodil v r. 2002, čo mi to pomôže? Poteší ma, ak premúdra @safran dá tabuľku, ako dlho sa má piecť, či dusiť jeleň podľa rodného listu.
edith
Ste vtipkalci...a safran@ prepac ale poslednu varku jelena mi ukladal do mrazaku priatel ( pllovnik ) a mam dost inych starosti v zivote a tak sa hlboko ospravedlnujem podaktorym co nemaju ukojene svoje informacne kanaliky...su situacie kedy nie je cas na otazky...
edith
Najblizsie ak budem robit jelena tak rozpisem ako stary jelen bol... :-D len by som chcela vediet kolky varechaci co pridali recept z diviny to spravili :-)
safran
@Edith , asi si nerozumieme, mne sa vidí krátky čas na prípravu diviny, nič iné. Z toho vznikla celá diskusia, nie kritika. Ak to môžeš takto zobrať, budem rada.
edith
Jelenie maso je najlepsie do 3 rokov zivota. Vtedy je stavnate a lahko stravitelne. Starsie kusy tejto diviny ktore dosahuju hmotnost 100kg a viac maju tuhsie a tazsie stravitelne maso ...tento jelen bol mladunky....
edith
V prvom recepte z diviny ktory som pridala nedavno bolo pisane ze mam dlhu dobu pripravy...pri tomto recepte je doba o 20 min.kratsia ( nakolko tu to staci )!!! A teraz je doba kratka ? Ty co komentuju moje recepty aspon po daktori viete vobec co pisete...
edith
A este by ma zaujimalo kolki z vas ktorym nieco vadi v tomto recepte maju vo svojej kucharskej knihe nejaky vlastny recept z diviny ? Hmmm
safran
Vyzerá to tak, že si nahnevaná. To je mi ľúto. Prečítala som si Tvoj predchádzajúci recept z diviny, bola to panenka. Nedá sa paušalizovať divina, treba vedieť rozlišovať druh mäsa. Tam máš veľa odborných komentárov od ľudí ktorí často pripravujú divinu. Pre nás ostatných je poľovníkom strelená zverina výnimočné jedlo. Mala som to šťastie byť blízko mrazničky, v ktorej bola polka jeleňa, urobila som asi 5 rôznych úprav, nemám ich v KK lebo sa jednalo o tradičné a známe úpravy a mne v recepte "nevadí" nič, len sa mi nepozdával čas. Toľko za seba. Želám pekný deň.
kukulienka71
Jelenie stehno som ešte nepripravovala, prezerala som viac receptov s touto surovinou, boli tam časy prípravy 60-120 minút. Predvárala si ho 10 minút vcelku, neviem, aká mohla byť teplota v strede mäsa,a potom ako rezne si piekla pod perinkou v rúre 30 min. na 185°C a odokryté ešte 10 min na 200°C. To je spolu 50 minút. Určite musel byť mladý, ak bolo mäso mäkké. Ja by som ten údaj o veku jeleňa nepodceňovala, darmo tu poniektorí vtipkujú, nie je nič horšie, ako keď sa človek nevie dočkať, kedy bude jedlo hotové, pridáva plyn, vyťahuje, skúša a ak má náhodou mäso zo staršieho zvieraťa, tak to môže aj celé pokaziť. Ja by som tam údaj o mladom mäse určite dala do úvodu:-) ale zas viem, že @edith si nezvykne meniť už raz napísané... Ja to vidím ako prínos, čo @safran presadzuje, tak zase bojujte a zhadzujte a vtipkujte, potom to tu tak aj vyzerá, lebo laikovi by ten údaj pomohol;-)
1x edith
tinca
toto je neuveriteľné na čo sa tu zvrhne diskusia k rcp. Posudzujte kvalitu receptu a NIE aký starý bol jeleň,ako to má ona vedieť. Veď keď varím, tak asi skúsim kedy je mäso hotové.
edith
@safran ja nie som vobec nahnevana :-) ...to by som sa nepripajala do diskusie... cas pripravy tepelbej je v celku 60 min. + /- ...kym sa pred vari stehno a spravi sa vyvar a zacne vriet to trva tak ako som uviedla 30 min. +/- a v bode varu sa necha 10 min. a potom sa pecie po alobalom cca dalsich 30 min. A zapeka sa na 200 stupnov dalsich 10 ...takze ubezpecujem ze doba pripravy masa je v poriadku...mam skusenosti s divinou a jej pripravou...takze poznam kedy je hotove :-)
edith
Ale dakujem za vsetky diskusne prispevky ...vidim ze recepty z diviny sem dam castejsie aspon vsetci pokecame :-) .... krasny to dnes den ... no nic ale idem varit to je pre mna dokonaly relax na dusu :-D
daguska
Recept pekný,ja vsak k divine prístup nemám.Varit ju nebudem.Mala som moznost ochutnat mnohé jedlá,pripravené priamo polovníkom,pretoze moja najlepsia priatelka je manzelkou lesníka.Sú to delikatesy.Chcem reagovat na tvoju poslednú vetu.Aj ja rada relaxujem,ako ty,pri sporáku.Prajem pekný deñ a skvelý relax.
radox1
ja som velmi prekvapeny,ze sa nikto neozval na fatalnu chybu,ktora v metodike varenia nema miesto.pred pecenim sa nikdy maso nepredvara-toboz nie vo studenej vode a nasledne uvedenym do varu.co sa stane:pory masa sa otvoria a stava vyteka do vody.presne opak je potrebny.maso zatiahnut a nasledne piect v rure.ked chcem vyvar,pouzijem kosti.na toto som upozornil aj v predoslom recepte  varecha.pravda.sk/recepty/panenka-z-diviny-a-s-borievkami...

ale komu niet rady,tomu niet pomoci.
edith
@radox kazdy ma svoj nazor...kazdy vari podla seba...maso z diviny je ine a pred varit ho nie je hriech...ako robis napriklad svieckovu ...ak ju niekedy robis....pokual viem hovadzie sa vari so zeleninou a potom sa zapecie ....takze nie komu niet radi tomu niet pomoci ale pokial sa ti nepacia moje recepty tak sa na ne neklikaj ...pekny den ti prajem
edith
@radox este by ma zaujimalo ktory z tvojich receptov si naozaj robil ty ? Vidia si mi mnohe ako komercne...ak vies tolko okolo varenia tak by si mal byt prikladom a davat fotorecept a nie stiahnute fotky z internetu a titulnu mat rovnaku ako pri postupe...neber to v zlom ale opakujem ze kazdy vari po svojom a len preto ze niekto chce byt za mudrejsieho :-D svoje postupy nezmenim...tiez by ma zaujimalo kolkokrat si robil jelena ci diviaka...jediny recept mas kralika a neviem ale nejako sa mi zda ze som tu fotku u nirkoho videla :-D...
radox1
si na velkom omyle.svieckova sa najprv oprazi-zatiahne a nasledne dusi-pecie.ja sem nedavam recepty,ktorych tu je kopa,ale robim asi tak,ako tu mala recept cictinka.

nic v zlom ale o zakladoch metodoky varenia nemas ani paru.urob toto pred profikom,tak ta vyhodi z kuchyne.
1x leomax
radox1
toto je vazne obvinenie,vsetky moje recepty su autenticke,fotene mojou rukou,daj si pozor co pises.
1x leomax
radox1
no najdi mi tu fotku kralika,stavim milion ze nenajdes,iba ak na mojej pam.karte.
1x leomax
edith
Ja som len napisala svoj nazor tak ako ty :-D ak je to tak ok ...a vzdy viem co pisem...opakujem ak s mojim postupom nesuhlasis tak ja ho urcite kvoli tebe menit nebudem... a odpovies na otazku kolkokrat si robil divinu ? Zaujimalo by ma to...
edith
Ale to su licka ...to je nieco ako ked robi niekto kuracie pecienky ...ja hovorim o uprave masa stehno, kare , panenka / jelen, diviak, muflon a tak ...
radox1
a ja nemam cas tu vysedavat cely den(dnes som v praci)a pridavat tuctove recepty,ktorych tu je kopa.recept ma byt vystizny a urcite nebudem fotit kazdy bod postupu ako pre dementov,moj postup je tak zrozumitelny,aby to kazdy pochopil
1x leomax
edith
A tu fotku som nemyslela kralika ohladom neho som pisala len okolo receptu a ze titulnu fotku mas rovnaku ako pri postupe..ak niekto vari a ma vsetko nachystane myslim ze nie je ptoblem aby nafotil vsetko do podrobna ...ak to stiham ja "blondina" tak ty taky zrucny by si to mal mst v hrsti...
1x leomax
radox1
tie licka su na sposob bourguignon,a tu sa pouziva jak janacina,divina,tak aj ine masa s malymi obmenami,aje to jeden zozakladnych postupov upravy masa dusenim.
1x leomax
radox1
ja ked varim ,chystam veci za pochodu,nic nemam okolo seba nachystane,vsetko musi ficat rychlo,z toho plynie na drese neporiadok a chaos,mastne ruky a tak,takze urcite na fotak nemyslim.
1x leomax
kukulienka71
@edith , som rada, že sa ozval @radox1 , aj keď má málo času. Ja by som ho určite nespochybňovala, je to profík! od neho sa dá len učiť. Tiež som si pred časom všimla, že máš svojské postupy, suroviny aj mentalitu. To, že varíš často, neznamená, že to robíš správne;-) A hlavne je mi nesympatické, že si nedáš poradiť, toto sebavedomie ťa nikam neposúva, len si zafixuješ nesprávne postupy:-(
edith
Ja si radit necham ale uz raz som napisala a opakujem ak mi rada vyhovuje vezmem si z nej priklad...ale nemam rada to ak niekto napise ako mam zmenit pomaly cely recept ...na to sebavedomie su tu iny ludia...ja si pridavam svoje recepty ktore mam odskusane a su chutne...to je vsetko...
edith
Ach jaj ja som to myslela ako obrazne pomenovanie...ja by som to nechala tak ..myslim ze pri tomto recepte to zacalo vegetou..potom dobou pripravy a pokracovalo pred varanim...a ja som nenapisala ze licka su vnutornosti :-) bolo to myslene ako rozdiel napr.kurata a kuracich pecienok..tento recept mam zauzivany takto je vyborny a menit ho nebudem...
2010
Pre slovenskych polovnikov je taka ujeta krajina na svete ktora vyhlasila vsetku divu zver za skodnu ...a striela ju tajne z helikoper
minuly rok vyse 50 000 diviakov, plus brumbys ( dive kone) , tavy, jelenov, dive kozy atd... co s nimi robi ? nic, necha ich zhnit.
 www.lrm.nt.gov.au/feral#.U669trFtopJ...

edith
No a co zakon o tom ze ak natrafis v lese napriklad na jelena ( mimo sezony odstrelu )ktory mal zrazku z kamionon ale pozbieral posledne sily a odvliekol sa do lesa ale polovnik ho nesmie usmrtit aby sa netrapil ale musi nahlasit na PZ a musi dostat povolenie od zvazu co v niektorych pripadoch trva 1-2 dni nehovoriac o tom ze ak na neho natrafi pred vikendom tak sa to potiahne aj 4-5 dni...pecka nie...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia