Jednoduché oškvarkové pagáčiky fotorecept

kristinamia - fotkakristinamia, 26. augusta 2016

Zase som experimentovala a tu je výsledok. Pagáčiky, sú jednoduché, rýchle a veľmi chutné. Zvládne aj úplný začiatočník.

10 a 15 minút
príprava
7 minút
na 250 a viac °C

Suroviny

500 g
4 dcl
2 ČL
1 ČL
1 ČL
200 - 300 g (alebo podľa chuti)
1 ks
1 ČL (do vajíčka)




Postup

  1. 1

    Oškvarky pomelieme, alebo rozmixujeme, ja som ich rozmixovala ručným mixérom v pridavnej miske s nožíkmi. Páči sa mi viac, keď sú oškvarky na malé kúsočky.

  2. 2

    Všetky ingrediencie spolu zmiešame, okrem vajíčka. Trochu miesime a vytvarujeme bochníček, misku prekryjeme fóliou, urobíme do nej pár dierok a vložíme na noc do chladničky. Cesto nám krásne pomaly nakysne.

    Jednoduché oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň, cesto rozvaľkáme na cca 1 - 1,5 cm a vykrajujeme kolieska. Preložíme na plech, vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom so soľou. Necháme chvíľku, cca 5 - 10 minút, odpočinúť a vložíme do rúry, vyhriatej na maximum. Pečieme kým nie sú zlaté. Ja som ich piekla cca 7 - 8 minút.

    Jednoduché oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mne vyšli dva plné plechy.

    Jednoduché oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

dvorka
Pagáčiky na fotke vyzerajú famózne. Cesto si prekladala pred vykrajovaním? Lebo sa mi vidí že sa pagáčiky lístkujú. Alebo je to cestom? Ja málokedy robím pagáče práve preto, že sa mi nepáči ich tvar. No tieto by som rada vyskúšala.
frezia
Velmi sa mi paci tvoj recept. Upeciem ich spolu s chlebom. Cesto si urobim vecer, aj s cestom na chlieb a rano, ked mam ruru rozhorucenu, upeciem vsetko spolu. Prakticke.
kristinamia
@Dvorka (26.8.2016 12:47)

Ďakujem, nie neprekladala som, iba som vyvaľkala. Sú také krásne lebo cesto kyslo v chladničke. Ja už asi inak kysnuté cesto robiť nebudem
staja
Páčia sa mi tieto pagáčiky, musím vyskúšať. Kysnutie v chladničke tiež rada využívam. Najbližšie pagáčiky budú podľa teba, vďaka za inšpiráciu.
siisa
Veľmi zaujímavý spôsob s tou chladničkou :) Musím aj ja použiť :) Máš ich nádherné :)
jack
Ešte som nepočula,že cesto kysne v chladničke.Paráda.Človek sa fakt učí celý život.Určite to využijem.
veronikkka
@Kristinamia ,
upečené, cesto fantastické, výborne sa s ním pracuje. chuť úžasná :-)
nič som v Tvojom recepte nemusela meniť, je absolútne spoľahlivý. vrelo odporúčam tento recept každému vyskúšať!
dakujem za recept, budem piecť pravidelne :-)
nyja
@Kristinamia (26.8.2016 13:19)

Sú veľmi pekné tvoje pagáčiky. Aj ja občas využívam chladničkové kysnutie, najmä pri pečení chleba. Cesto s oškvarkami je mastné, tak musí kysnúť dlhšie a chladnička to umožní, cesto neprekysne tak ľahko. Nie moc rada robím pagáče, lebo treba mať cesto s doskou dlho na stole a prekladať. Škoda, že si jeden neodfotila rozkrojený... Skúsim ;-) Prajem ti pekný víkend.
kristinamia
@Nyja (27.8.2016 11:21)

Ďakujem, toto je veľmi jednoduché a myslím, že rovnako dobre cesto ako prekladane.
veronikkka
@Kristinamia , dakujem za pochvalu, veľmi sa vydarili a to vdaka Tebe :-) sú ako lístkové pagáčiky, mäkkučké vo vnútri. povrch chrumkavý.
soľ je akurát v ceste,. do vajíčka som dala len 3/4 lyžičky, mám akosi slanšiu našu soľ. Tvojim receptom som priam nadšená, večer som vymiesila cesto, celú noc bolo v chladničke, ked som ho vybrala, nenechala som ho zohriať na izbovú teplotu, aby tuk zostal vo vnútri cesta, rozvaľkané bolo rýchlo, odpadlo dlhé prekladanie a kysnutie a aj tak ako lístkovév, ykrajovanie išlo jedna radosť, za chvíľočku bolo hotové, potrela som vajíčkom a šup do rozpálenej rúry, upečené bleskovo - sú úžasné, fantastický recept!
kukulienka71
Predvčerom večer zamiesené, včera pečené. Mne sa zdalo, že v chladničke cesto vôbec nekyslo, asi som ho mala príliš mastné (dala som 280g posekaných oškvarkov), tuk úplne stuhol a asi mi tým nenastalo kysnutie, neviem. Po vybratí ráno som ho musela nechať hodinku popustiť, aby sa dalo vaľkať. Ale na objeme ani tak nič nenabralo, nemala som ho ako ty na fotke pri vykrajovaní, skôr pevné. Piekla som ich na 210°C skoro15 minút. Chuťove sú dobré, návšteva si pochvaľovala, mali sme gulášparty, k pivu pasovali.


kukulienka71
@Nyja (27.8.2016 11:21)

pridávam fotku prelomeného pagáčika, moje neboli veľmi vydarené, nelístkujú, ale boli chutné. Tebe sa možno vydaria lepšie.


2x haji a martau
pivonka
Ja som dala asi málo oškvarkov. Mala som plný zaváraninový pohár, viac som nemala. V chladničke som nechala kysnúť prvý raz a na moje prekvapenie nakysli, aj keď mimo chladničky nakysnú trochu viac. Páčilo sa mi, že sa večer pripraví cesto a ráno iba upečie, lebo sme šli na dlhý výlet, času málo a pagáčiky sú najlepšie čerstvé. Po upečené boli tuhé, málo sa zdvihli a boli trochu suché, mohla som pridať aspoň trochu masti. Ale zjedli sa. Ty ich máš krásne zdvihnuté, no, na zahryznutie,
mariamka
nebavi ma prekladanie, tak som si vybrala tvoje pagace, a som spokojna, dokonca ani nekysli v chladnicke, napriek tomu su vyborne, dobry pomer muka:skvarky, troska som okorenila a orascovala cesto, dalo to lepsi smak, piekli sa dlhsie nieco cez 20min, zvrchu chrumkave vnutri vlacne, soli doporucujem viac, na listkovanie si nepotrpime :) ahoj :)