Jaffa koláč

an3da - fotkaan3da, 16. mája 2013
Jaffa koláč
Foto: an3da

Tento recept pripravujem v zime častejšie, ale ak jesto pomaranče môž ho hocikedy urobiť.

Suroviny

2 ks
24 PL
24 PL
24 PL
24 PL
1 bal.
PLNKA:
1 dl
15 PL
600 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Z vajec, cukru, oleju, mlieka a múky do ktorej sme dali pečivový prášok si vyšľaháme cesto. Pečieme ho na väčšom plechu aby sme poodkrajovali kraje, alebo na strednom a prerežeme cez poly. Väčší plech je tento na ktorom som piekla, 41 krát 34 a menší 27 krát 37.Hrúbka cesta podľa vôli, ja mám rád ked je tenšie, tak krájam aj okolo aj po hrúbky - ztenšujem a potom je plnka hrubšia. Ked je menší pomaranč tak dám dva.

    Jaffa koláč - obrázok 1
  2. 2

    Ked sa upečie a trochu vychladí, ked ho prerežeme, potrieme ho lekvárom, marhuľovým.

    Jaffa koláč - obrázok 2
  3. 3

    1 dcl vody, 15 lyžíc cukra dáme prevariť a do toho dáme 5 lyžíc lekváru, povaríme a pridáme postrúhaný pomaranč a pomrvené cesto. Aby sme pomaranč mohli strúhať, musí odstáť v zmrazovači. Predtým ho necháme min. 2 hodiny vo vode do ktorej sme dali soľ, ocot a sodu bikarbonu. Potom tú plnku potrieme na lekvárové cesto.

    Jaffa koláč - obrázok 3
  4. 4

    Na koláč ešte vylejeme čokoládovú polevu. P.S. Pomaranč iba odstojí v tej slanej vode aby sa umyla nečistota a to cesto čo sme poodkrajovali tak ho pomrvíme a varíme s vodou, cukrom, lekvárom a pomarančom.

    Jaffa koláč - obrázok 4

Diskusia k receptu

youness30
An3da...celkom ma zaujal, ale neviem ci som nechapava ale nie dobre rozumiem tomu postupu....pecieme na velkom plechu, poodkrajujeme kraje alebo na mensom a prerezeme na polovicu.....tie kraje niekde pouzijeme? a ten pomaranc osupany dame do tej vody so solou a ostatnymi ingredenciami? a vlastne preco?....dakujem za odpoved
pusta
výborný koláč. môžem sa spýtať, prečo sa volá práve Jaffa?
dakujem za odpoved.
an3da
Jaffa je meno koláčov čo sa dajú kúpiť v obchode a je to chuťou podobné. To sú také sušienky, na nich je pomarančové želé a hore čokoláda. Pomaranč sa zamrznutý strúha celý komplet.
pusta
@anda3da , myslím, že nie preto sa volá koláč Jaffa, lebo sa tie koláče dajú kúpiť aj v obchode, ale preto sa volajú Jaffa, ako uviedla @tiginko . vdaka nej som si spomenula, že tento názov poznám zo židovskej kuchyne. mám tu recept Kuriatko z Jaffa, je to starobylý prístav pri Tel Avive, ktorý je vo svete okrem historických udalostí známy práve svojimi pomarančmi v celom svete.
podrobnejšie som to popísala v úvode tohoto môjho receptu.
veľmi pekne dakujem tebe i @tiginko za vysvetlenie, vdaka čomu som si spomenula :-)

 varecha.pravda.sk/recepty/kuriatko-z-jaffa-fotorecept/278...

babkamt
Koláč sa mi páči . Chcem sa spýtať : naozaj ide do cesta 24 pl oleja ? Zdá sa mi to veľa. Pýtam sa preto , že by som ho chcela upiecť .
babkamt
V bode dva píšeš , že upečené cesto prerežeš , potrieš lekvárom . A kde sa stratila jedna časť cesta , čo si prerezala ? Pochopila som , že odrezky , čo si zrezala z bokov idú do plnky . Neviem sa z toho vysomáriť . Asi mám dlhé vedenie .
an3da
Dopísala som že, áno, cesto sa pomrví a varí do plnky. Ponáhľala som tak som jednoducho vynechala. V bode č, 4 je dopísané.
an3da
Polevu tiež podľa chuti, u nás milujeme hrubšiu.
jozka2
preco ide tolko oleja do cesta,nie je horky ak potries aj s korou.
lianka
Neviem či dobre rozumiem. Ale ten pomaranč má stáť 2 hodiny vo vode so soľou, octom a sodabicarbonou a koľko toho do tej vody má ísť. Potom ho dať do mrazničky a aj so šupou postrúhať?
an3da
Pol litra vody, lyžica soli a lyžica sody, pol deci octu. Pomaranč sa strúha so šupou.
lenush
Takto po hotentocky som este recept napisany nevidela
pusta
@lenush , ten koláč je dobre popísaný, zrozumiteľne spracovaný a doplnený úžasnou fotodokumentáciou.
kto je tu hotentot, je každému jasné na prvý pohľad.
kucharka
Trochu mi trvalo až som porozumela receptu :-)) ale nakoniec, s malými zmenami, to dobre dopadlo.
Koláč som robila na veľký plech. Pomaranč som len dobre umyla a potom pokrájaný na malé kúsky rozmixovala v sirupe/plnke a až potom zmiešala s odrezkami. ( nemrazila som ho, ani nemočila v slanej vode )
A dala som oveľa menej cukru a aj tak bol koláč dosť sladký.
Je to jeden z tých koláčov, ktoré sa kľudne môžu pripraviť deň vopred a sú ešte lepšie.
Ďakujem za recept. Na fotke je koláč krájaný ešte nestuhnutý, už sme nemohli vydržať, kávička bola už pripravená na stole :-))






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia