Foto: 2010
Keď som vyrastal v Bratislave nemal som ani šajnu, že dačo také ako New York cheese cake alebo Tiramisu existuje. Keď sa mame nechcelo Zobraziť celý popisKeď som vyrastal v Bratislave nemal som ani šajnu, že dačo také ako New York cheese cake alebo Tiramisu existuje. Keď sa mame nechcelo piecť tak spravila vtáčie mlieko a tiež som nevedel, že je to francúzsky dezert. Tu je jeho zmodernizovaná rýchla verzia. Tí čo su alergickí na mikrovlnky nemusia otvárať.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Vajíčka rozdelíme, do bielkov pridáme trošku citrónovej šťavy, štipku soli a vmiešame práškový cukor a vymiešame na tuho.
-
2
Do žĺtkov pridáme práškový cukor a vymiešame do krémova až vyblednú. Do mlieka pridáme vanilkovú esenciu (vanilka ešte lepšia) dáme prevariť a odstavíme, aby sa nám znížila teplota na 70 C. Stále teplé mlieko vmiešaváme do vyšľahaných žĺtkov. Keď je celé vmiešané, dáme na nízky plameň a miešame pokiaľ nám nezačne hustnúť. Skontrolujeme na vareche či sme schopní spaviť čiaru. (dá sa ošvindľovať pomôžeme si trochou škorobovej múčky a máme Zlatý klas za facku.) Dáme do chladničky schladiť.
-
3
Nachystáme si formičku na sneh, napríklad malý hrnček a natlačíme do nej a zarovnáme vymiešaný sneh. Vložíme do mikrovlnky a pustíme tak na 10 sekúnd pokiaľ sneh nevyskočí von. Nožíkom pomôžeme a vyklopíme na podložku, odložíme na stranu a pokračujeme, kým nespotrebujeme vymiešané bielka.
-
4
Na mierny plameň si dáme roztopiť kryštálový cukor, pozor ľahko nám prihorí plus je veľmi HORÚCI! Na vanilkový puding poukladáme opražené mandľové lupienky, spravíme si karamel a lyžicou prizdobíme bielka, keď nám začne tuhnúť dáme znova roztopiť, a máme rýchlu lacnú francúzsku verziu vtáčieho mlieka.
Tu je cely recept len z mikrovlnky, ja skor preferujem spravit creme anglaise tradicny puding na sporaku.
@dogagador mas pravdu, ked si si vsimla mam tmavy karamel, pouzivame doma len tmavy trstinovy cukor ( raw) a bal som sa ze melasa zafarbi sneh, preto som pouzil praskovy. Na ten vacsi ostrovcek som pouzil lievik postaveny v salke. Co je super ze v mikrovlnke sa daju spravit aj vacsie ostrovceky jeden ako druhy len to bielko treba trochu pritlacit a zarovnat - ide to strasne rychlo tak 10 sekund a treba pozerat ked to vyskoci ako suffle von.
ale tvoj recept stoji za vyskusanie .... mam pre koho :-).