Ile Flottante

2010 - bez fotky2010, 19. júla 2015
Ile Flottante
Foto: 2010

Keď som vyrastal v Bratislave nemal som ani šajnu, že dačo také ako New York cheese cake alebo Tiramisu existuje. Keď sa mame nechcelo Zobraziť celý popisKeď som vyrastal v Bratislave nemal som ani šajnu, že dačo také ako New York cheese cake alebo Tiramisu existuje. Keď sa mame nechcelo piecť tak spravila vtáčie mlieko a tiež som nevedel, že je to francúzsky dezert. Tu je jeho zmodernizovaná rýchla verzia. Tí čo su alergickí na mikrovlnky nemusia otvárať.

20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
120 g
50 g
30 g lupienky
600 ml
1 PL
1/2 ks na šťavu
 (alebo vanilka)




Postup

  1. 1

    Vajíčka rozdelíme, do bielkov pridáme trošku citrónovej šťavy, štipku soli a vmiešame práškový cukor a vymiešame na tuho.

    Ile Flottante - obrázok 1
  2. 2

    Do žĺtkov pridáme práškový cukor a vymiešame do krémova až vyblednú. Do mlieka pridáme vanilkovú esenciu (vanilka ešte lepšia) dáme prevariť a odstavíme, aby sa nám znížila teplota na 70 C. Stále teplé mlieko vmiešaváme do vyšľahaných žĺtkov. Keď je celé vmiešané, dáme na nízky plameň a miešame pokiaľ nám nezačne hustnúť. Skontrolujeme na vareche či sme schopní spaviť čiaru. (dá sa ošvindľovať pomôžeme si trochou škorobovej múčky a máme Zlatý klas za facku.) Dáme do chladničky schladiť.

    Ile Flottante - obrázok 2
  3. 3

    Nachystáme si formičku na sneh, napríklad malý hrnček a natlačíme do nej a zarovnáme vymiešaný sneh. Vložíme do mikrovlnky a pustíme tak na 10 sekúnd pokiaľ sneh nevyskočí von. Nožíkom pomôžeme a vyklopíme na podložku, odložíme na stranu a pokračujeme, kým nespotrebujeme vymiešané bielka.

    Ile Flottante - obrázok 3
  4. 4

    Na mierny plameň si dáme roztopiť kryštálový cukor, pozor ľahko nám prihorí plus je veľmi HORÚCI! Na vanilkový puding poukladáme opražené mandľové lupienky, spravíme si karamel a lyžicou prizdobíme bielka, keď nám začne tuhnúť dáme znova roztopiť, a máme rýchlu lacnú francúzsku verziu vtáčieho mlieka.

Diskusia k receptu

ubka
Fantastický zlepsovak:-)... recept aj foto excelentné.5*
2010
Tato zabudnuta lacna klasika v slovenskom prevedeni je skor na domacu konzumaciu - neda sa prezentovat pre navstevu ktora nepozna vtacie mlieko.
Tu je cely recept len z mikrovlnky, ja skor preferujem spravit creme anglaise tradicny puding na sporaku.



marikafil
za čias našich mám veru mikrovlnky neboli. ale tie bielkové obláčiky moja mama tuším vykrajovala lyžicou a dala variť do tej žĺtkovej zmesi... no nič, už sa jej neopýtam:-( toto je krásny recept a tie fotky ako vždy na jednotku!
peter48
Sneh sa pri klasickej príprave vtáčieho mlieka chvíľu povarí v čistom, mlieku. Až po jeho vybraní a odložení bokom, sa do mlieka pridajú žĺtka s cukrom a zmes sa krátko povarí, do jej mierneho zhustnutia. Mlieko so žĺtkami sa naporcuje do misiek a na vrch sa dajú kúsky uvareného snehu. Mamina nevlastná mama hustotu "vylepšovala" zlatým klasom. Mama, ani ja sme to nerobili. Dali sme prednosť redšiemu produktu. Konzistencia bola daná aj tým, že sme do litra mlieka dávali spravidla len 2 vajcia a 2 žĺtka ten liter mlieka zahustia len mierne.
sovka62
Nuž ale práve toto je vhodné pre návštevu! Klasické vtáčie mlieko by som asi neponúkla, ale toto je iný level, pekné servírovanie, veľmi sa mi to páči. Vyskúšam na nejakú rodinnú oslavu, uvidím reakcie (ak by nechutilo, mám istotu, že jeden zo zať to zje aj za všetkých, lebo vtáčie mlieko z litra mlieka a troch vajec je mu ako volovi malina!). Ak sa osvedčí pripravím aj cudzích. Ďakujem za recept.
dogagador
Je to velmi pekne, asi aj dobre. Ale na tom videu je napriklad krystalovy cukor, Ty davas praskovy. S krystalovym sa krajsie vyslahaju aj zltka, aj bielka. Vo videu nedavaju do bielkov ani citron, ani sol. Vysledok mas aj tak pekny. Stotoznujem sa s Tebou v tom, ze uprednostnujem sporak pred microvlnkou, ale na bielok ju asi treba. Alebo sa to da urobit aj bez nej tak pekne, bez uvarenia bielkov v mlieku? U nas doma sa to nerobilo a teda ani ja som to nikdy nerobila, ale tento tecept sa mi velmi paci, tak ho chcem vyskusat.
onika
ooo dakujem velmi pekne, deti stale pytaju vtacie mlieko tak im obcas urobim ale tie snehove halusky sa mi nikdy nepodarili (mamina nerobila tak som nemala kde odkukat ako na to) a tak som robila bez tych snehovych halusiek. Aaaale teraz som vyskusala v mikrovlnke a perfektne su akoby ich jedna mater mala. Velka vdaka odo mna a aj mojich deti (4ks)
evanaaa
Vtáčie mlieko nám mama občas robila ako dezert, len tak, niekedy ho trochu vylepšila a dala doň na chvíľu povariť egreše, alebo na snehové halušky trochu lekváru ( džemu). Ja som ho robila nanajvýš tak dvakrát.
huck
Vtacie mlieko, alebo Snenokle zboznjujem od detstva. V lete stdene-vychladene a v zime fajnucke teple posypane nastruhanou cokoladou . Tato variacia na pripravu so salkou, a k tomu este s karamelom a mandlami je fantasticky efektna . Super! Vdaka !
2010
Dakujem vsetkym za nahliadnutie a dufam ze som babkam pripomenul zviditelnil tento skoro zabudnuty vyborny lacny recept aj ked trochu v novom sate.
@dogagador mas pravdu, ked si si vsimla mam tmavy karamel, pouzivame doma len tmavy trstinovy cukor ( raw) a bal som sa ze melasa zafarbi sneh, preto som pouzil praskovy. Na ten vacsi ostrovcek som pouzil lievik postaveny v salke. Co je super ze v mikrovlnke sa daju spravit aj vacsie ostrovceky jeden ako druhy len to bielko treba trochu pritlacit a zarovnat - ide to strasne rychlo tak 10 sekund a treba pozerat ked to vyskoci ako suffle von.
havino
jedla som to naposledy,ako dieťa, ale chuť na jazyku zostala, mama to vedela, nápad snehu v mikrovlnke sa mi páči
babav
Pekny recept v modernom prevedeni . Ja vtaciemu mlieku nefandim ,
ale tvoj recept stoji za vyskusanie .... mam pre koho :-).
ywett
obľúbená pochúťka môjho detstva, úžasne naservírované, si šikovný
babucka
Tento recept ma vracia do detskych rokov,skoda ze su uz davno prec.tento inovovany urcite vyskusame,vdaka zan
babidka
Dakujem ti za recept , pomoze mi inovovat moj starobabickovsky recept od mamy . Vtacie mlieko robievam odjakziva ...a nielen detom a vnucatam :-) Hned to idem aj vyskusat :-) Niekedy mam vajicka take velke , ze sa mi urobi viac snehu ako treba na tie snehove halusky a tak ten sneh vzdy na zaver "vslaham" do horuceho hotoveho kremu a je to este lepsie .Skus to . Zasa to bude nieco ine .



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia